Skip to main content
Til toppen
En enkel og ukomplisert traktor

Melkebonde Einar Venjum fra Hafslo i Luster har i MF 5711 Global fått en traktor som passer perfekt til hans daglige behov. Foto: Håvard Nesbø.

En enkel og ukomplisert traktor

Melkebonde Einar Venjum var på jakt etter en enkel og ukomplisert traktor til gården i Hafslo. Han endte opp med en Massey Ferguson MF 5711 Global fra Eiksenteret Sogndal. Etter et drøyt års drift har den vist seg som et solid og driftssikkert valg.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Håvard Nesbø

– Egentlig hadde jeg tenkt å kjøpe en brukt traktor, men når jeg først kikket på en ny var det viktig at den var enkel. Jeg trenger ikke så mye elektronikk til mitt bruk og MF 5711 så ut til å ha alt jeg hadde brukt for, forklarer Einar Venjum fra Hafslo i Luster.

Han tok over familiegården med utsikt mot Hafslovatnet og Hafslo kirke i 1986 og begynte med melkeproduksjon et par år senere. Fra 1992 har han hatt løsdriftsfjøs og i dag har han 17-18 kyr og cirka 100 mål gras. Han bruker to traktorer i driften, som inkluderer gras både i silo og rundballer.

– Jeg har ikke hatt en Massey Ferguson før, men jeg falt for den enkle løsningen på ting. Erfaringene så langt gode. Transmisjon og giring er helt fantastisk og den er lettkjørt etter vei og komfortabel å sitte i.

MF 5711 Global har en motor på 110 hk og Dyna 4-transmisjon. To dobbeltvirkende spoleventiler er standard, men en tredje kan leveres som ekstrautstyr. Egenvekten er på 4000 kg. Det kan være nyttig i de bratte bakkene i Hafslo.

– Egenvekten er jo en fordel med tanke på marktrykket. Om vinteren produserer jeg ved og brøyter på gården, og den nye traktoren er kjekk til begge formål. Ellers bruker jeg den til alle oppgaver der jeg ikke trenger tyngde. Bruksområdene inkluderer skiveslåmaskin i slåtten, drift av gjødselpumpe og ikke minst ulike typer frontlasterarbeid som transport av rundballer. Da er den veldig smidig å komme rundt med.

Massey Ferguson Global-serie og etterfølgeren Massey Ferguson M-serie er enkle traktorer med mange muligheter. Den passer perfekt der du ikke trenger mye teknologi, men er på jakt etter en maskin som er enkel og driftssikker.

– Med unntak av en ventil som måtte skiftes har det ikke vært noe tull med den nye traktoren. Dessuten gir Eiksenteret Sogndal god service og er raske til å reparere når det trengs. MF 5711 må være noe av det beste du kan få i denne klassen traktor og den er akkurat det jeg var ute etter, sier Venjum.

Lenker
Min side