Skip to main content
Til toppen
Effektiv våronn med kvalitetsmaskiner

Ole Jørgen Baarlid og Kristine B. Pedersen fra Eikmaskin har testet redskaper på gården til Erlend Lysaker (t.v) fra Eiksenteret

Effektiv våronn med kvalitetsmaskiner

Har du kontroll på en god og vedlikeholdt maskinpark, og været spiller på lag, er du på god vei til å lykkes med våronna. Eiksenteret kan ikke hjelpe deg med været. Derimot har vi en rekke jordbearbeidingsmaskiner av høy kvalitet som sikrer deg en effektiv og god våronn.

Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

– I våronna er det behov for å ha alle maskiner, traktorer og redskaper i full sving. Det krever at utstyret er holdbart og sørger for at du ikke får driftsstans i en travel periode, sier Erlend Lysaker, selger ved Eiksenteret Bjørkelangen.

Sammen med Ole Jørgen Baarlid og Kristine B. Pedersen fra Eikmaskin prøvekjører Erlend jordbearbeidingsredskap som bidrar til å sikre en vellykket våronn. 
I videoen under tar de for seg en fireskjærs Ovlac vendeplog, en HE-VA Triple-Tiller Airy stubbharv, en HE-VA Euro-Dan Eco såbedsharv og en Junkkari T-300 kombisåmaskin.

Plog for norske forhold

– En fireskjærs Ovlac vendeplog er en enkel og robust plog som passer for norske forhold. Den har et hydraulisk steinsikringssystem. Systemet gjør det mulig å justere utløsertrykket etter forholdene i jorda, forklarer Kristine.

Hun peker på at plogen har en svingbar dragaksling. I transport er dragakslingen låst, men på jordet følger den traktoren som en vogn. Dette medfører mindre belastning på både trepunktsopphenget og plogen. 

– Det gjør at plogen følger veldig godt i sving, samtidig som den holder arbeidsbredden og arbeidsdybden, sier Erlend som også viser til at plogen har kraftige, robuste forploger som sørger for at du får plantematerialet i bunn av fora.

Ovlac vendeplog

* Vendeplogene til Ovlac kommer med svingbar bæreaksling. Dette gjør at traktoren og plogen kan bevege seg uavhengig av hverandre rundt et sentralt punkt. Det fører til mindre belastning på både trepunktsopphenget og plogen ved pløying i kurver eller rundt hinder på jordet.

* Plogene til Ovlac kommer alle med enkle og driftssikre rammer i stål av høy kvalitet. Rammen er helt uten svake punkter da det ikke er noe sveisearbeid på deres plogrammer.

* Ovlac-plogene er standard med V-90 veltefjøler. V-90 lager brede fårer og vender jorden eksepsjonelt godt uansett jordtype. 

Smidig stubbkultivator

Triple-Tiller Airy fra HE-VA er en smidig og lett stubbkultivator, egnet for arbeidsdybder ned til 20centimeter. 
– Den er utstyrt med en fjærende tinder og vridd spiss, forklarer Erlend.

I tillegg er det etter harveseksjonen montert takkede skålutjevnere med sentral justering via spindler og langfinger etterharv. Dette sikrer at jorden blir jevn, uansett dybde og hastighet. 

– Jeg har valgt denne kultivatoren fordi jeg skal legge om en plogfri kantsone, og velger derfor en stubbeharv. 

Triple-Tiller Airy harv fra HE-VA

* En smidig og lett stubbkultivator, egnet for arbeidsdybder ned til 20 centimeter.

* Avstanden mellom tindene er 25 centimeter, noe som sikrer god harving og jordløsning uansett forhold.

* Vendbar og høydejusterbar spiss. Etter harveseksjonen er det montert takkede skålutjevnere med sentral justering via spindler og langfinger etterharv. Dette sikrer at jorden blir jevn, uansett dybde og hastighet. 
 

Såbedsharv som skaper et jevnt bed

– Såbedsharven Euro-Dan Eco er en allsidig og driftssikker harv. Den har brede bærehjul som ikke er i veien for tindene, forteller Kristine. 

Harven som vi ser i videoen er utstyr med noe ekstrautstyr, blant annet en langfingret etterharv og elektronisk dybdestopp, det siste for å sikre at den finner tilbake til riktig dybde.

– Harven flyter fint, har god gjennomstrømning og skaper et jevnt og fint bed, mener Erlend.

Euro-Dan Eco såbedsharv

* Slepeharven har fire store enkelthjul og arbeidsbredde fra fem til åtte meter 

* Alle modellene er utstyrt med hydraulisk sloddeplanke som standard

* Tindene er plassert i fire rekker med ni centimeters tindeavstand. En femte tinderekke kan monteres foran sloddeplanken og en ekstra sloddeplanke kan monteres bak 

* Ved transport løftes sideseksjonene hydraulisk og transportbredden er alltid under tre meter

Såkorn og gjødsel samtidig

Når såbedsharven har lagt til rette for et godt såbed, velger kollegene fra Eikmaskin å prøvekjøre kombisåmaskinen Junkkari T300.

Såmaskinen legger gjødsel og korn sammen i en dybde på cirka fire centimeter.
– Jeg må si at sådybden er utrolig jevn og stabil, sier Erlend.
– Det er i tråd med det som er agronomiske retningslinjer for sådybde, konstaterer produktsjef Ole Jørgen Baarlid.

Konklusjonen etter prøvekjøringen, er at maskinen er veldig stabil og god. Den ruller lett og holder jevn dybde sjøl i varierende hardhet på jorda. 

Junkkari T-300 kombisåmaskin

* T-serien er det nyeste tilskuddet av såmaskiner fra Junkkari. Den har base i M-serien, men T-serien sikter seg inn på hardere jord

* Den har god dybdepresisjons, men takler mer varierende jordhardhet enn M-serien 

* T-300 har en arbeidsbredde på tre meter

* Såmaskinen legger gjødsel og korn sammen på ønsket sådybde

* Tanksstørrelse på 4200 liter med justerbar skillevegg

* Nøyaktig utmating og sådybde

Lenker
Min side