Skip to main content
Til toppen
Donerer motorer for 400 000 kroner til videregående skoler

John Christian Karlsen, Kevin Myrvang og Andreas Mangerud Schou fra Jessheim videregående skole vg2 inspirerer interessert den nye Fendt-motoren skolen har fått fra EIksenteret Kløfta.

Donerer motorer for 400 000 kroner til videregående skoler

Det er stor etterspørsel etter dyktige landbruksmekanikere. Eiksenteret Kløfta gir bort to topp moderne 240 hk Fendt-motorer til videregående skoler i Solør og på Jessheim for å bidra til rekrutteringen.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Norge har for få dyktige landbruksmekanikere. Da er et viktig at utdannelsen er mest mulig interessant og relevant. Dette er bakgrunnen for at vi nå donerer to nye Fendt-motorer til henholdsvis Solør videregående skole og Jessheim videregående skole, forteller daglig leder Mads Lier ved Eiksenteret Kløfta.

Fendt-motorene på 240 hk benyttes på Fendt 724 Vario, som er flaggskipet i den avanserte Fendt 700-serien. De har en samlet verdi på 400 000 kroner, og gaven gjør at elevene kan øve seg på tysk ingeniørkunst av ypperste klasse.

– Bransjen trenger 200-250 lærlinger i året, men vi ligger langt unna det i dag. Da må vi som forhandler være med og bidra til god rekruttering gjennom å sørge for at skolene har moderne og relevant utstyr å øve seg på, poengterer Lier.

Lærere og elever ved Solør videregående skole sammen med daglig leder Mads Lier (nummer to bak) og verksmester Per Øivind Berg fra Eiksenteret Kløfta (til høyre foran).

Gull verdt

– For oss er det avgjørende at elevene får jobbe med moderne utstyr. Ofte må vi reparere på utrangerte traktorer som ingen bruker lenger. Det er vel og bra å pusse opp en gammel Gråtass, men det er ikke relevant som landbruksmekaniker. Derfor er det gull verdt å få en slik motor med verkstedhåndbøker, så vi kan se og lære, forteller Eldar Solberg, lærer i arbeidsmaskiner ved Solør videregående skole på Braskereidfoss.

Mye har skjedd på de 14 årene som har gått siden han begynte som lærer.

– Landbruksmekanikerfaget er interessant og spennende. Nå står vi bedre rustet til å utdanne ungdom som vil gå videre, for eksempel som lærlinger på et traktorverksted. Det er vi veldig takknemlig for.

Hydraulikk og elektronikk

På Jessheim videregående skole er kontaktlærer Asgeir Braaten på linjen for Arbeidsmaskiner i ferd med å modernisere måten de underviser på. Motoren fra Eiksenteret Kløfta kommer som bestilt.

– Jeg er ny lærer med bakgrunn i bransjen, og ser at det for skolen vil være en umulig oppgave å ha topp moderne motorer uten hjelp utenfra. Det er en rivende utvikling innen motorteknologi, og da er det viktig for oss som utdanner fremtidens mekanikere å være relevante, forteller han.

En moderne motor med elektrisk styring gir flere fordeler.

– På VG2 skal det være et samarbeid mellom skolen og næringslivet, før eleven skal ut i  praksis. Fendt-motorene er moderne og elektronisk styrt. Det gjør at vi ikke bare kan undervise i ren motormekanikk, men også trekke inn moderne elektronikk i opplæringen. Det tror jeg vil bidra til bedre motivasjon for elevene, og ikke minst styrke rekrutteringen til linjen på sikt, sier Braaten.

Lenker
Min side