Skip to main content
Til toppen
Bedre presisjon og økonomi

MF Guide med RTK gir Ebbe Maurtvedt bedre kontroll når han kjører sin 21 meter brede Hardi Mega-sprøyte. Foto: Lars Ovlien.

Bedre presisjon og økonomi

Kornprodusent Ebbe Maurtvedt fra Mysen bruker MF Guide med RTK for bedre presisjon og økonomi. Det gir ham dessuten en mer behagelig hverdag. Nå har han investert i en ny Massey Ferguson MF6718S Dyna-VT med lesseapparat og sprøytehjul.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Vi fikk en MF 6718S Dyna-VT med fabrikkmontert frontlaster og MF Guide med RTK i mars, og det er noe av det jeg har kjøpt utstyrsmessig som jeg har vært mest fornøyd med på mange år. Så langt har jeg blant annet brukt den til å så ved hjelp av en tremeters såmaskin. Jeg bytter på med vanlige hjul og 50'' radrensehjul, forklarer Ebbe Maurtvedt. 

Han dyrker korn, oljevekster og åkerbønner på Narvestad gård i Mysen. I tillegg er han blant annet styreleder ved Mysen Kornsilo og Mølle SA, og han er opptatt av norsk landbruk.

– Vi har fokus på kortreiste innsatsfaktorer til kraftfôr som erstatning for soya fra Brasil. Her er særlig åkerbønner spennende.

Massey Ferguson over hele linjen

Ved hjelp av MF Guide med RTK blir produksjonen helt klart mer presis og lønnsom.

– GPS-teknologien har kommer langt de siste årene, og jeg opplever MF Guide som veldig brukervennlig og enkel. I tillegg til vesentlig bedre komfort og bedre fokus på selve arbeidsoppgaven, reduserer vi bruken av ulike innsatsfaktorer med autostyring og seksjonskontroll. Det gjelder både gjødsel, såkorn, sprøytemidler, diesel og kjøretimer, understreker Maurtvedt.

Han har en MF 7624 med Dyna VT som brukes til tyngre oppgaver som plog og harv. Begge traktorene har trinnløs transmisjon.

– Jeg mener det er feil å kjøpe noe annet enn trinnløs transmisjon i 2020. Særlig i kombinasjon med GPS og autostyring. Nå kan vi bare stille inn hastigheten vi ønsker, så ordner traktoren resten.

Maurtvedt har valgt å ha en skjerm til traktoren og en ren ISOBUS-skjerm til redskapen. Foto: Lars Ovlien.

Enkelt med seksjonskontroll

En 21 meter bred ISOBUS-styrt Hardi Mega åkersprøyte med luftdemping på rammen og AutoSlant gjør arbeidet enklere og mer presist, og dermed mer lønnsomt. Den nye Mega-modellen har et nytt væskesystem med enda høyere kapasitet.

– Når redskapen blir større øker behovet for teknologi som reduserer overlapp, både for å få et bedre resultat og for å redusere overflødig bruk av plantevernmidler. Det er nok en fordel at vi har kjøpt både traktorer og sprøyte hos samme leverandør. Vi har fått god hjelp til innkjøringen, og småtteri som har dukket opp har de løst godt. Det er fascinerende når vi kjører med sju seksjoner på sprøyta og alt fungerer automatisk.

Inne i traktoren har han valgt å ha to skjermer.

– Det var Nils Petter Solberg på Eiksenteret som anbefalte dette, og jeg synes det er hensiktsmessig. Den ene skjermen bruker vi til alt av traktor-drift, inklusiv GPS, mens den andre er en ren ISOBBUS-skjerm. Jeg er en fornøyd kunde. Det er alltid noe som dukker opp når du driver med tunge maskiner utendørs, og da er det viktig hvordan vi som kunde blir møtt. Her har jeg et godt samarbeid med Eiksenteret Mysen slik at jeg kan fokusere på min jobb som kornprodusent, sier Maurtvedt.

   

Lenker
Min side