Skip to main content
Til toppen
Tjente inn GPS-en på ett år

Jørgen Holmen i Carota Maskin AS på Smøla har fått en mye større effekt av GPS enn han hadde forestilt seg. Investeringen i VarioGuide har han tjent inn på ett år. Foto: Lars Ovlien.

Tjente inn GPS-en på ett år

Gulrotdyrker Jørgen Holmen i Carota Maskin AS på Smøla hadde vurdert å kjøpe VarioGuide med RTK i flere år, før han endelig tok avgjørelsen i fjor. Investeringen er allerede tjent inn.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Vi kjøpte gården på det frie markedet i 1998. Da hadde den ligget brakk i omtrent 20 år. Den gangen startet vi med melk, kjøtt og grønnsaksproduksjon, og jeg hadde allerede produsert grønnsaker et par år på hjemgården min. Så har vi drevet med litt forskjellig, men fra 2010 har vi konsentrert hos 100 prosent om gulrot og kålrabi, forteller Jørgen Holmen i Carota Maskin AS på øya Smøla nord for Kristiansund.

Selskapet driver helårsproduksjon med tre fast ansatte og det tredoble i perioder. I gjennomsnitt høster de 30-40 tonn daglig i sesongen, gulrot først og kålrabi sist. Kona Elsa Eilertsen Holmen står for den daglige driften, mens sønnen vår Olav Andreas har vært med i driften de siste to årene. I dag skjer all produksjon med VarioGuide.

– Grønnsakene leverer vi til konsum via Gartnerhallen i Møre og Romsdal. Gjennom Smøla produksjonslag pakker vi egne varer sammen med andre lokale produsenter.

Lønnsom GPS

Holmen hadde nemlig vurdert GPS-løsninger noen år før han tok avgjørelsen i fjor. Da hadde han regnet på hva han trodde gevinsten ville bli først.

– Effektiviseringen har vært større enn jeg trodde. Det gjelder både i forhold til tidsforbruk, utnyttelse av gjødsel og plantevern, samt utnyttelse av åkeren. Et eksempel er at jeg hadde bestilt gjødselmengde av gammel vane, men nå står det tre hele sekker igjen her. Sånn er det over hele linjen. Ikke minst er komforten viktig. Etter 12 timer i traktoren blir du fort sliten, men det hjelper mye å kunne bruke VarioGuide til å kjøre traktoren. Før måtte vi sikte fremover og følge med bakover, nå kan alt fokus være på operasjonen bak.

Eiksenteret Midt-Norge leverte først en Fendt 313 med VarioGuide RTK, før de investerte i en Fendt 516 med tilsvarende utstyr.

– Vi hadde en traktor med og en uten GPS, men fant raskt ut at vi måtte ha GPS på begge når vi først hadde begynt. Den store går til jordbearbeiding og alt annet vi trenger mye krefter til. Den lille er mer allround. Kombinasjonen av VarioGuide og Vario-transmisjonen har vist seg å være utrolig effektiv. Vi freser, drille og sår i en operasjon ved hjelp av en drillformer med såmaskin. Med VarioGuide brukte vi 20 mål til å finjustere såingen, så var det bare å trykke på en knapp og la traktoren ta over styring og vendeteigsautomatikk.

VarioGuide med RTK gir presisjon ned til et par centimeter. Det betyr mye i en presset bransje.

– Vi kjører med hastigheter ned i 200 meter i timen når vi grøfter, og da er Vario-transmisjonen fantastisk for å finne akkurat riktig hastighet til utstyret. Vi kan også overføre GPS-data mellom traktorene med en minnepinne, slik at jeg kan grøfte med den ene og renske opp med den andre, forklarer Holmen.

Med tvillinghjul levert av Eiksenteret får Holmen nok bæreevne til å dyrke grønnsaker i myrlendt terreng. Foto: Lars Ovlien.

Tvillinghjul gir nok bæreevne

Mye av jordsmonnet på Smøla er myr, og Carota Maskin AS har fått tillatelse til å dyrke opp flere områder. Også her benytter de VarioGuide for å få rette grøfter og dokumentere hvor grøftene ligger for ettertiden. Når jeg i sommer gikk over et par grøfter som ble kjørt opp for et par år siden og sammenlignet med nye der jeg kjørte med GPS var effekten tydelig.

– Innhøstingen skjer gjerne i september/oktober, når det er som bløtest her, og det tar seks uker å høste alt. Vi er nødt til å kjøre med tvillinghjul hvis vi skal beholde strukturen i jorda, og vi kan heller ikke ha for store traktorer. I så måte er Fendt perfekt med sin kombinasjon av lav vekt og mye krefter. Vi har dessuten fått en ny løsning på tvillinghjul fra Eiksenteret med AP+ Dual Wheels, der bruker vi samme dimensjon på tvillinghjulene som på hovedhjulet. Det fungerer bra og gir oss muligheten til å kjøre med korrekt lufttrykk både i hovedhjul og tvillinghjul, siden dekkene er teknologisk like. Bæreevnen er dessuten enorm, noe vi er avhengig av når vi dyrker på myrland.

Dyktige leverandører er avgjørende for den driftige gulrotprodusenten.

– Det er noen år siden vi var kunde av Eiksenteret sist, men vi har et godt forhold til dem og en lokal representant i Njål Gjøstøl, som bor på Smøla og kjenner forholdene her. VarioGuide har vi tjent inn første året og alt tatt i betraktning angrer jeg på at vi ikke investerte i GPS tidligere, sier  Holmen.

   

Lenker
Min side