Skip to main content
Til toppen
Skolebesøk med skogsrigget Massey Ferguson

Johannes Sætern fra Eidskog går Vg2 skogbruk på Solør videregående skole og var førstemann som testet utstyret når Eiksenteret Flisa kom på besøk. Foto: Lars Ovlien.

Skolebesøk med skogsrigget Massey Ferguson

Eiksenteret Flisa og Eikmaskin tok med en skogsrigget Massey Ferguson til Solør videregående skole avdeling Sønsterud i Åsnes kommune. Det ble et nyttig møte både for elever, lærere og ikke minst Eiksenteret.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Det er utrolig hyggelig at ungdommen tar i mot oss og lar oss få lov til å vise fram ulik teknologi etter skoletid. De er tross alt fremtiden innen landbruket, sier Torkel Solberg hos Eiksenteret Flisa.

Han tok initiativ til besøket på Solør videregående skole avdeling Sønsterud på Gjesåsen utenfor Flisa. Skolen tilbyr utdanning innen naturbruk, med spesialisering innen blant annet skogbruk på Vg2. Med seg hadde han en skogsrigget MF 5713S med en Farma 10 tonns tømmerhenger med kran og produktsjef Ole Jakob Rustad fra Eikmaskin.

– Vi ser så mange flinke ungdommer i lokalmiljøet som er utrolig kunnskapsrike om både landbruk og teknologi, og da er det viktig at vi tar dem på alvor, ikke minst når de utfordrer oss på løsninger for fremtiden. At Eikmaskin bidrar med både maskin og kompetanse er utrolig viktig og nyttig, understreker Solberg.

Ungdommene flokket seg raskt rundt maskinene for å høre produktsjef Ole Jakob Rustad forklare om hvordan traktoren er utrustet.

– Vi er selvfølgelig glade for å kunne bidra på denne måten. Traktoren er en MF 5713 S Essential som er utstyrt med stålbuk, frontbeskytter, kvistavledere, beskyttelsesbøyle rundt taket og ikke minst vendbart sete. Denne modellen egner seg godt til ombygging for bruk i skogen, spesielt med tanke på setet siden den ikke har betjening i armlenet.

Les også: Nå får du skogsrigget Massey Ferguson og Farma tømmerhengere fra Eiksenteret

Vil jobbe i skogen

Førstemann til å prøve krana er Johannes Sæthern fra Eidskog, som går Vg2 Skogbruk.

– Jeg kommer fra en gård med skog, og vi har en MF 5713 S i dag. Planen er å gå tre år her og så bygge på med videreutdanning, før jeg begynner å jobbe i skogen. Det er nyttig å kunne prøve ulike maskiner, og jeg la spesielt merke til den gode sikten du får. Ellers er det bra med el-styring på krana og spakene fungerte også greit, forklarer han.

Klassekamerat Disa Christensen kommer fra gård bare noen kilometer unna skolen.

– Jeg trives i skogen og skal ta over driften etter hvert. Vi har en del skog, og da er det viktig at jeg er forberedt. Traktor er jeg vant til å kjøre sammen med faren min, men er bra at vi får et innblikk i hva slags teknologi som finnes, poengterer hun.

Nyttig for alle parter

For faglærer Ole Marius Sillerud er besøket fra Eiksenteret Flisa og Eikmaskin kjærkomment.

– Det er en fordel at ulike leverandører kan komme hit til oss på skolen etter skoletid og vise fram ulikt utstyr. Det er nyttig både for elever og oss lærere, som også må holde oss oppdatert på den teknologiske utviklingen. Når det gjelder MF 5713 S var jeg positivt overrasket over det vendbare setet og hvor god plass det var til beina når du satt bakover, forteller han.

Eiksenteret Flisa kommer gjerne tilbake til elevene på Naturbruk. Til våren skal skolen ha en våronndag der elevene får prøve seg i vanlig jordbruksdrift. Da vil Eiksenteret komme tilbake med traktor utstyrt for presisjonslandbruk.

– Teknologisk er landbruket inne i en rivende utvikling, spesielt med alt som skjer innen smart farming. GPS-teknologien begynner å bli svært vanlig, og da må vi i landbruksmaskinbransjen prioritere skolene og la ungdommen få lov til å prøve seg på det nyeste utstyret, sier Solberg.

Lenker
Min side