Skip to main content
Til toppen
Nå får du skogsrigget Massey Ferguson og Farma tømmerhengere fra Eiksenteret

Nå får du Massey Ferguson med utstyr for bruk i skogen, inkludert vendbar førerplass og nødvendig beskyttelse. Foto: Gard Molvig.

Nå får du skogsrigget Massey Ferguson og Farma tømmerhengere fra Eiksenteret

Helt siden Gråtassen kom har Massey Ferguson vært en viktig del av det norske skogbruket. Du kan fortsatt få skogsutrustning til flere Massey Ferguson-modeller, inkludert bukbeskyttelse og vendbart sete med god plass til beina og ergonomisk betjening av krana.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Eikmaskin

– De fleste gårdsbruk i Norge har litt skog og mange liker å holde på i skogen. En skogsrigget Massey Ferguson passer perfekt til alle som produserer ved eller henter ut tømmer fra egen gårdsskog, forklarer produktsjef Ole Jakob Rustad.

Han har de siste månedene testkjørt en MF 5713S Essential med skogsutrustning sammen med en Farma tømmerhenger med påmontert kran, begge levert av Eiksenteret.

– Vi får en del spørsmål om Massey Ferguson-traktorer kan utstyres for kjøring i skogen og tilbyr flere grader av tilpasning etter behov. Det inkluderer bukbeskyttelse i 5 mm stålplate som beskytter undersiden av traktoren med dieseltanken og andre utsatt komponenter mot greiner og kvister, hevede stigtrinn, frontbeskyttelse, kvistavledere og takbøyle. Nye traktorer kan utstyres med alt utstyr før levering.

I mange tiår har Massey Ferguson blitt brukt til å hente tømmer i skogen. Massey Ferguson har fortsatt flere modeller som er godt egnet til skogsbruk, inkludert M-modellene og S-modellene. MF 5713S har for eksempel 100 prosent sperre på framaksling og bakaksling, god frigangshøyde og mulighet for smalere skjermer bak som forhindrer at kvist ødelegger skjermen.

– MF 5700S egner seg godt for ombygging med vendbart sete. Her er det god plass og enkelt å snu seg rundt i førerhuset, og det oppleves som romslig med god plass til bena når du sitter bakovervendt. En kile i bakruta gir plass til å føre inn spakene hvis du har mekanisk hydraulikksentral for krana. Vi har testet med el-proposjonal ventiler og da er det bare to ledninger som går inn i traktoren. Da trengs ikke kilen, og betjeningskomforten blir enda bedre. Det gjør det også enklere og raskere å koble hengeren av og på. Betjeningen til kranen er montert slik at du sitter komfortabelt og har god oversikt over jobben som skal gjøres, forklarer Rustad.

Eiksenteret tilbyr et stort utvalg tømmerhengere fra Farma. Testkjøringen er gjort med en Farma T10 G2 10-tonns tømmervogn påmontert en C6,7D tømmerkran. Denne krana har en rekkevidde på 6,7 meter og god løftekapasitet.

– Farma har kompakte kraner produsert i høyfast stål i god styrke, noe som gjør den smidig og fleksibel. Designet gir god sikt bakover og et godt bevegelsesmønster når du svinger. Krana har påmontert hydraulisk drevet vinsj som du styrer med en fjernkontroll, forklarer produktsjef Ole Jørgen Baarlid.

Han har utført prøvekjøringen sammen med Rustad.

– Farma tømmerhengere kan utstyres med ulike betjeningsløsinger, fra rent mekaniske spaker via servobetjente, til mer avanserte med proposjonal-ventiler som vi har benyttet her, legger han til.

Selve tømmerhengeren er bygget opp rundt ei ramme i åttekantet presset stål som gjør den svært vridningsstabil. Den har god sving og stor fleksibilitet.

– Denne vogna har fire tømmerbanker med påsveiste ører, slik at du kan forhåndssortere tømmeret når du lesser opp i skogen. Da blir det enklere å legge fra seg tømmeret på velteplassen. Vogna er utstyrt med godt lysutstyr og kan registreres for kjøring på offentlig vei.

Kontakt Eiksenteret hvis du har spørsmål om skogsrigget Massey Ferguson-traktorer eller Farma tømmerhengere.

Lenker
Min side