Skip to main content
Til toppen
Riktig fôrmiks gir kua bedre vomhelse

Ole Johan Lysberg fra Overhalla er først i Norge med en Siloking fullfôrvogn fra Eik-kjeden. Foto: Jonas Olsen.

Riktig fôrmiks gir kua bedre vomhelse

Storfeprodusent Ole Johan Lysberg i Overhalla er først i Norge med Siloking fullfôrvogn fra Eiksenteret. Vogna har vært lett å ta i bruk, og med trådløs kommunikasjon får han samme informasjon både i traktoren og på en ekstra skjerm i hjullasteren.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Jonas Olsen

– Jeg driver storfeproduksjon i tre fjøs, og har en stasjonær fullfôrmikser stående i det ene fjøset med 3350 NRF-okser. For å få en jevnere fôrblanding til alle dyrene bruker jeg fullfôrvogna i et kufjøs med ammekyr og et oksefjøs med 150 kjøttfe, forklarer Ole Johan Lysberg fra Overhalla.

Han er først ute i Norge med Siloking fullfôrvogn fra Eik-kjeden. Valget falt på en godt utstyrt Siloking TrailedLine 4.0 Duo Avant 2014 vertikal fullfôrvogn med 18 m3 tank, kort blandingstid og robust design lever av Eiksenteret Namsos. Jevnere fôring gir både bedre vomhelse og øker produksjonen.

– Det er mange fordeler med blandet fôr til storfe. Hvis du kjører ut kraftfôr manuelt vil noen dyr få mye kraftfôr og andre lite. Det gir store forskjeller i vomhelsen. Derfor synes jeg det er bedre å gi alle dyrene samme miks, døgnet rundt. Det gir mer stabil vom til alle.

Praktisk veieløsning

De fire veiecellene er plassert slik at de gir presis veiing i alle situasjoner. Kabler som er svært godt beskyttet mot syre, slitasje og møkk sørger for lang levetid og trygg bruk. Vogna Lysberg har kjøpt er utstyrt med Data E-veiesystem. Dette brukervennlige ekstrautstyret gir svært god oversikt og kontroll ved lasting av vogna.

– Det er lett å se vekten på kraftfôr, silo, rundballer og halm. Jeg har en ekstra, trådløs skjerm inne i hjullasteren som viser samme data jeg ser inne i traktoren, slik at jeg slipper å gå ut når jeg laster opp vogna. Til å begynne med tenkte jeg det bare var tull, men det er faktisk veldig lettvint, forklarer han.

Med Data E kan du også få opp informasjonen på en smarttelefon eller et nettbrett. Siloking tilbyr dessuten et gratis nettbasert fôringsprogram til alle som kjøper fullfôrvogn. Her kan du enkelt planlegge og dokumentere fôringen. Programmet gir deg i tillegg mulighet til å ta ut rapporter på fôringsdata med tilhørende kostnader.

Skjermen i traktoren viser enkelt vekt og andre data fra fullfôrvogna. Lysberg får også samme informasjon i hjullasteren, slik at han slipper å gå ut under lasting. Foto: Jonas Olsen.

Fornøyd kunde

Siloking har et bredt produktutvalg som passer både små og store produsenter. De har en ledende posisjon i viktige meieriregioner som Nederland, Storbritannia og Tyskland.

– Jeg har bare lært meg det grunnleggende foreløpig, men det har gått raskt å komme i gang. Så langt ser alt enkelt og greit ut, og fôret holder den kvaliteten jeg ønsker. Da blir dyra fornøyd. 

Lysberg bruker en Fendt 514 til å trekke fullfôrvogna. Han er trofast kunde hos Eiksenteret og var i fjor blant de første i landet som investerte i en Fendt Tigo-vogn.

– Jeg har gode erfaringer med Eiksenteret  som leverandør, og handler det aller meste der. Jeg får god hjelp og føler meg trygg på at de har gode produkter som hjelper meg i hverdagen, understreker han.

   

Lenker
Min side