Skip to main content
Til toppen
Norges første Fendt IDEAL i drift

John Henrik Gjørven fra Sør-Odal har drøyt 3000 mål bygg og hvete. Han er godt fornøyd med sin nye Fendt IDEAL PL 7 fra Eiksenteret Kløfta. Foto: Lars Ovlien.

Norges første Fendt IDEAL i drift

I august leverte Eiksenteret Kløfta den første Fendt IDEAL-treskeren i landet til bonde John Henrik Gjørven i Odalen. Den nye generasjonen skurtreskere fra Fendt har en rekke nyvinninger som gir stor kapasitet og god kvalitet på treskingen.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– I Norge har vi en tilmålt tid å høste på. Årets innhøsting har vært bra både værmessig og avlingsmessig. Vi hadde over 3000 mål med bygg og hvete og innhøstingen har gått veldig bra, med gode avlinger av både bygg og hvete. IDEAL-treskeren har fungert fra dag én og vi har fått veldig god oppfølging fra Eiksenteret Kløfta, forklarer John Henrik Gjørven fra Sør-Odal.

Kornprodusenten på Oppstad er først i Norge med den prisbelønte skurtreskeren Fendt IDEAL 7 PL. Den er utstyrt med en AGCO Power-motor på 451 hk. Korntanken på 12500 liter tømmes med 140 liter i sekundet og tømmehastigheten justerer du ved hjelp av hydraulisk justerbare møneplater over bunnskruene i tanken.  SuperFlow-skjærebordet er på hele 30 fot. Ved igangkjøringen av treskeren kom produktspesialist Johannes Nellemann fra Fendt på besøk og hjalp til med finjusteringen.

– Jeg er imponert over både kvalitet og kapasitet på Fendt IDEAL. Den tresker helt rent korn. Nellemann hjalp oss å finjustere maskinen slik at den yter optimalt. IDEAL har blant annet et valg for hvor mye spill du tolererer, og den justerer hastigheten etter det. Når treskeren er finjustert mater den mye jevnere og det blir mindre spill, samtidig som du slipper å følge med så mye.

Utviklet fra bunnen av

Fendt IDEAL 7 PL har ParaLevel avvatring inntil 15 prosent og 4WD. Her får du også det ypperste innen komfort og teknologi, med VarioGuide autostyring og HarvestPlus, der sensorer på loelavatoren registrerer belastningen og styrer hastigheten på treskeren etter dette.

– Fendt begynte med blanke ark da de designet IDEAL-treskerne.  Den er perfekt for bønder med behov for stor kapasitet. Vi ser at det er god kvalitet på både kornet og halmen, samt meget lite spill, forklarer produktsjef Ole Jørgen Baarlid hos Eikmaskin.

Selv om kapasiteten er stor er den smal i designet og kan enkelt kjøres på offentlig vei. Med et chassis på 1,4 meter er transportbredden på under 3,8 meter med 900/60R38 drivhjul.

– Skånsom behandling av halmen er en utfordring på ren rotortresker. Fendt IDEAL har et innovativt treskesystem med en lang Helix-rotor som behandler kornet og halmen mer skånsomt enn en konvensjonell rotortresker. Rotoren er inndelt i flere ulike soner, hvor det foran er en treskesone som minner om en tradisjonell slager i lengderetningen. Bak denne sitter en lang separeringssone som rister ut kjerner fra halmen, mens utmatersonen bakerst fører halmen ned i kutteren eller ut i streng på jordet.

Flere timer ute på jordet

Fendt IDEAL PL 7 leveres med en Helix-rotor, mens de større modellene har to rotorer. Treskeren har en enkel og effektiv drivlinje med få reimer og kjeder ut fra et sentralt drivsenter. Det gjør det daglige vedlikeholdet enkelt og sikrer flere tilgjengelig treskertimer ute på jordet. Du får også en rekke andre praktiske funksjoner, som TerraControl TM fullautomatisert skjærebordkontroll, hydraulisk foldbare tanklokk og automatisk reverserbar kjølevifte som blåser støvet bort.

– Når det gjelder såldkasse og renseverk har IDEAL Balance kurvet tilbakeføringsplan som sikrer jevn fordeling av materiale til kornplaten. Seksjonert kornplate og såld sikrer hellingskompensering opp til 15 prosent også uten avvatring. Treskeren har også totrinns elektronisk gir i fart-system med differensialsperre.

Ikke minst har Fendt IDEAL Vision førerhus med ypperlig førerkomfort og ergonomi, og elektrisk svingbar trapp.

– Da Eiksenteret Kløfta inviterte til kundedag under innhøsting i Odalen var det jevn pågang av nysgjerrige. Det er allerede flere som har vist interesse for IDEAL-treskere og det er helt klart et marked for denne typen treskere i Norge, understreker Baarlid.

Gjørven har investert i kapasitet de siste årene, og har to Sukup tørkesiloer med en kapasitet på 1800 tonn til sammen. Den gamle treskeren, en Fendt 5275 CPL, står fortsatt på gården. Her er det også flere store Fendt-traktorer som brukes til blant annet korntransport under treskingen.

– Dette er noe helt annet enn å kjøre andre treskere. Fendt IDEAL gir deg svært god oversikt i førerhuset og er veldig smidig til å være så stor. Mange har hatt lyst til å prøve, og jeg tror jeg har fem eller seks timer alene i treskeren, ellers har jeg hatt med meg folk. Til sammen har det nok vært 100 personer innom her, og det har jo vært ekstra moro, forteller han. 

Lenker
Min side