Skip to main content
Til toppen
Liten, sterk og populær

Harald Skagemo fra Meldal, en times tid sør for Trondheim, er godt fornøyd med sin Fendt 313 og skjønner godt den ble kåret til «Tractor of the Year 2019» i Utility-klassen under EIMA i 2018. Foto: Fotograf Eidsmo.

Liten, sterk og populær

Toppmodellen i Fendt 300-serien heter Fendt 313 og er både liten og sterk. Ikke rart den ble kåret til «Tractor of the Year 2019» i Utility-klassen på EIMA i november. Nå tar Fendt 313 Norge med storm.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien/Fotograf Eidsmo

– Jeg skjønner godt at Fendt 313 ble «Tractor of the Year». Det er en enestående traktor, og jeg føler fortsatt en viss glede og tilfredsstillelse hver gang jeg går opp i den, forteller Harald Skagemo fra Meldal sør i Trøndelag.

Han jobber fulltid som dyrlege, kombinert med melke- og kornproduksjon på hjemgården til kona Sigrid Johanne Muan Skagemo, som har gården som fulltidsjobb.

– Vi har en større sekssylindret traktor med over 200 hk, men ønsket oss en liten og snerten traktor vi kunne bruke til stort og smått. Vi hadde hørt fine ting om Fendt, og fikk en Fendt 313 i september 2017. Nå har den gått 1000 timer, og med unntak av et par småting Eiksenteret har utbedret kjapt, har vi ikke hatt noen problemer.

Rimelig i bruk

Skagemo har latt seg imponere av Vario-transmisjonen.

– Det er vel ingen traktormerker som kan måle seg med presisjonen til Vario-transmisjonen. Fendt 313 er utmerket til mange typer jobber, og vi bruker den til mye gårdsarbeid. Den er ypperlig med en fireskjærs vendeplog, og vi trenger ikke en stor og tung traktor til såing og gjødsling. I tillegg bruker vi den til å håndtere rundballer, forklarer han.

– Dessuten bruker den ganske lite diesel i utgangspunktet, og målt opp mot en stor, sekssylindret traktor er besparelsene vesentlige. Derfor bruker vi den store traktoren mest som transporttraktor nå, og avlaster det vi kan med Fendt-en.

Populært valg

Fendt har opplevd en stor økning i traktorsalget de siste årene, og det gjelder både store og små modeller.

– De 138 hk til Fendt 313 er effektive, og komforten er det heller ikke noe å si på. Vi bruker den daglig sammen med en fullfôrvogn. Det virker som om stadig flere i distriktet her velger Fendt. Så hadde vi en siste liten grunn til å kjøpe en 40 km/t-traktor: sønnen vår snart blir 16 år og skal ta traktorsertifikat. Nå får han en veldig fin traktor å kjøre, sier Skagemo.

Åge Mathisen fra Skreia har kjøpte en Fendt 313 for å rydde snø på Bygdøy og Skøyen. Han trekker fram både lavt dieselforbruk, god komfort, utmerket manøvreringsevne og nok krefter som egenskaper han setter pris på. Foto: Lars Ovlien.

Brøyter vei på Bygdøy

Veien fra gårdsbruk i Meldal til en garasje på Bygdøy er ganske lang, men begge steder står en Fendt 313. Åge Mathisen fra Skreia rydder nemlig snø på Bygdøy og Skøyen i Oslo på oppdrag for Vaktmesterkompaniet, og han investerte i en Fendt 313 i november 2018.

Snøryddig i Oslo-området kan by på trange passasjer, og her kommer Fendt 313 til sin rett med en kombinasjon av liten størrelse, lett vekt og en kraftig motor.

– Jeg hadde to mindre traktorer, men ønsket meg en større som var enkel å kjøre. Etter å ha sett på flere merker fikk jeg lyst på Fendt, og i tillegg til et godt produkt hadde de veldig gunstig finansiering, forteller Mathisen.

Morsom å kjøre

Fendt 313 har mye nyttig teknologi, inkludert VisioPlus førerhus og selvnivellerende forakselfjæring. Det gir ekstra god komfort sammenliknet med konkurrentene.

– Fendt er helt suverent. Det er en god og lettvinn traktor som er morsom å kjøre. Betjeningen sitter godt i fingrene. Jeg kjører med et skjær foran og snøfres bak, og det er ikke noe problem. Dessuten er den stille innvendig. Folk som ringer meg når jeg sitter i den sier den lager mindre lyd enn bilen, når jeg ikke kjører på motorveien da, humrer Mathisen.

Hjemme på Skreia driver han grasproduksjon i sommerhalvåret.

– Til sommeren skal jeg kjøre den med en stubbefres, og det kan jeg ikke tenke meg blir et problem. I tillegg har jeg kjøpt laster, og jeg skal bruke den til litt forskjellige oppgaver.

Pensjonisttraktoren

Åge Mathisen tok over som bonde i 1986. I år blir han 61 år gammel, og han regner med at Fendt-en kan bli den siste traktoren han kjøper ny.

– Siden dette kan bli den siste traktoren min, kunne jeg like godt ha noe ordentlig. Jeg har kostet på den coating for å beskytte lakken, og traktoren er veldig blank og fin.

En lønnsom investering kan det også bli.

– Jeg har en liten traktor med 59 hk som jeg bruke ute på Skøyen, men Fendt-en bruker halvparten så mye diesel som den. Jeg pleier å si at de andre traktoreierne bare fyller og fyller, mens jeg bare kjører og kjører, humrer Mathisen.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

Lenker
Min side