Skip to main content
Til toppen
Låven full av Ferguson-historie

Lars-Kristian Kjølberg var fornøyd da han fikk Ferguson Brown-modellen fra 1938 til å starte igjen.

Låven full av Ferguson-historie

Den ene broren driver gård, den andre traktormuseum. Familien Kjølberg i Trøgstad har hatt Massey Ferguson i blodet siden den første Gråtassen rullet inn på Bratvedt gård i 1947.

Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

En karakteristisk rød Massey Ferguson pryder postkassa til familien Kjølberg, og vitner om at vi er kommet på rett plass. Ved låvebrua står en MF 550 fra 1979 og viser vei inn til museumsavdelingen.

– Vi bruker den fortsatt til litt forskjellige oppgaver på gården, forteller «museumsbestyrer», Lars-Kristian Kjølberg, og ser bort på 70-tallsklassikeren. Her på gården er fortsatt mange gamle traktorer i bruk, som et bevis på at de fortsatt går og faktisk kan gjøre nytte for seg.

– Det morsomme er jo å få dem til å gå. En av de eldste, en Ferguson Brown modell A fra 1938, fikk jeg endelig start på i sommer. Da var jeg ute og pløyde litt på jordet, med en plog fra samme tidsepoken, forteller Lars-Kristian.

Traktoren var en av de aller første som kom til Norge etter at Christian Eik, mannen bak Eikmaskin, hadde sikret seg avtale med Harry Ferguson om eneimport til Norge. Klenodiet er laget av aluminium og var den første serieproduserte traktoren med det såkalte Fergusonsystemet, et trepunktsoppheng for montering av redskap bak traktoren.

Tro til Massey Ferguson

Gården Bratvedt drives av storebror Tore-Martin Kjølberg, som produserer svin og korn. Lillebror Lars Kristian står for traktorsamlingen på den gamle låven. Rundt regnet står det totalt 45 gamle og nyere traktorer rundt på gården. Alle er av merket Ferguson, Massey Harris og Massey Ferguson.

– Massey Ferguson er ensbetydende med traktor for oss, det har det vært fra vi har små og satt på i traktoren til seint på kveld under våronna, minnes Tore-Martin.

Tore-Martin samler også på traktorer, selv om de er av litt nyere dato og med større nytteverdi. 

– Massey Ferguson er en merkevare med en sterk historie. Det er jo en av grunnene til at jeg ville satse på det også i gårdsdriften, sier Tore-Martin.

I redskapshus og låver er det røde traktorer og maskiner så langt øyet kan se. Blant to flittig brukte traktorer fra Massey Fergusons 8000-serie, stopper vi ved en MF 3670 fra 1994, som det ikke ble solgt så mange av i Norge. Denne fant Tore-Martin i England. 

– Da jeg vokste opp var dette det ypperste man kunne få tak i, og som voksen er det ekstra stas å eie en sånn, sier han.

3000-serien til Massey Ferguson var starten på elektronisk betjening, med enkel kjørecomputer, elektronisk betjent trepunkt, samt kløtsjfrie gir og vendegir. Traktoren er fortsatt bruk når våronna står på for fullt.

Samling med stort spenn

Samlingen til Lars-Kristian inneholder traktorer som spenner fra en Massey Harris 1929-modell til 70-talls Massey Ferguson modeller. Her finner vi hele 30 Gråtasser, blant annet en av de aller første Gråtassene som Eikmaskin innførte i 1947 og den første han selv kjøpte for konfirmasjonspengene. En del av traktorene har vært i familien, andre har han kjøpt og satt i stand.

– Det er jo er ekstra stas med traktorene som har gått på gården. Som for eksempel “Gullfisken” som kom til gården i 1957. Jeg husker vi brukte den da vi tok opp poteter sammen med bestefar.

Historiske effekter fra Eikmaskin

Hand i hand med Ferguson-historien går historien om Eikmaskin, som i 2022 feirer 100 år. 

 – Her på Bratvedt har vi alltid hatt Ferguson og Massey Ferguson, og vi har alltid handlet med Eikmaskin på Mysen. Vi har et langt og godt forhold til dem, sier Lars-Kristian.

Derfor preger også gjenstander fra Eikmaskin samlingen. Her henger jakker og kjeledresser med Eik-logo, en koffert som har tilhørt en selger og til og med en servicebil av typen som kjørte rundt rundt på gårdene.

– Varebilen er en Vanguard, og er ganske sjelden, men jeg fant den faktisk her i nabolaget. Jeg vet ikke om akkurat denne har tilhørt Eikmaskin, men jeg syntes det var gøy å dekorere den slik de gamle servicebilene til Eikmaskin så ut, forteller Lars-Kristian.

Plasskrevende hobby

Lars-Kristian jobber til daglig som toller og synes det å mekke og skru på gamle traktorer er en fin avkobling. Men det er en hobby som både er plasskrevende og kostbar.

– Jeg bruker en del penger på gamle traktorer, men de taper seg jo ikke i verdi, så sånn sett er det ikke så risikabelt. Og jeg er heldig som får bruke den gamle låven til traktorene, det er et veldig fint miljø å stille dem ut i, sier han.

Traktormuséet har vekket interesse utover Østfolds grenser. I sommer ble Lars-Kristian spurt om han kunne stille med den eldste Massey Harris-modellen sin på Farmen Kjendis.

– Det var moro å bli spurt, og gleder meg til å se den på TV med kjendisene bak rattet. 

Via Facebook får Lars-Kristian henvendelser fra folk som vil komme og se, særlig utlendinger er interessert i traktorsamlingen.

– Det kommer folk hit både fra Danmark, Tyskland og Sverige som vil se på samlingen, og det er veldig hyggelig.

Eikmaskin 100 år

●    1922 Christian Eik etablerer Eik’s Maskinforretning i Stavanger
●    1937 Eik inngår samarbeid med Harry Ferguson
●    1947 Den første Ferguson TE20, Gråtassen, importeres til Norge
●    1953 Ferguson fusjonerer med Massey Harris og endrer navn til Massey Ferguson
●    1985 Eik-kjeden blir etablert som franchisekjede med lokale eiere
●    1989 Eik-familien overdrar virksomheten til Massey Ferguson
●    1994 AGCO kjøper opp Massey Ferguson
●    1998 Eik-kjeden overtar salget av Fendt
●    I dag importerer Eikmaskin Massey Ferguson, Fendt og Valtra og er kjederessurs for de 47 Eiksentrene i Norge

Lenker
Min side