Skip to main content
Til toppen
Lærte å stille inn plog

Pernille Rygg, Sander Halvorsen og Oda Jessen lytter interessert til Jens Iversen fra Ploveksperten under besøket på Hvam videregående skole i regi av Eiksenteret Kløfta. Foto: Lars Ovlien.

Lærte å stille inn plog

Hvam videregående skole vg2 fikk 2. september besøk av plogekspert Jens Iversen for å lære å stille inn skolens nye Ovlac-ploger, som ble levert av Eiksenteret Kløfta tidligere i høst. Det ble en interessant fagdag for både elever og lærere.

Tekst: Lars Ovlien

– I dag har jeg lært mye som jeg kan ta med meg videre. Spesielt interessant var det å se hvor mye vi kan stille inn før vi tar plogen og traktoren ut på jordet, forteller Ingrid Hedum, faglærer i planteteknikk på Hvam videregående skole i Nes kommune.

Hun hadde meg seg elever fra vg2 Naturbruk på opplæring med Jens Iversen fra danske Ploveksperten. Han hadde en grundig gjennomgang av hvordan de kunne stille inne skolens nye Ovlac-ploger korrekt for å oppnå et best mulig resultat,

– Iversen kan virkelig mye om ploger og er en solid fagperson på området. Det er moro å se en som er så interessert. Han klarer å formidle det til ungdommene, som åpenbart syntes dette var interessant. Nå gleder vi oss til å ta med dette ut i felt å lære mer om hvor viktig det er å gjøre ting riktig helt fra starten i prosessen, sier Hedum.

Fagdagen på skolen inkluderte en teoretisk del, praktisk justering utenfor verkstedet og så pløying på jordet. En av elevene som var med var Pernille Rygg.

– Det er nesten litt uvirkelig at vi får besøk en av så stor kapasitet her på Hvam, og at så små ting kan bety så mye når maskinene er så store. Vi har lært mye i dag, forteller hun.

Rygg får støtte av medelevene Sander Halvorsen og Oda Jessen.

– Jeg ønsker å jobbe som Naturforvalter og det er veldig nyttig å lære av en ekspert som Iversen, forteller Sander og bøyer seg fram for å høre dansken forklare nye detaljer, sier Sander.

– Ofte er det små justeringer som skal til for å få et best mulig resultat, legger Oda til.

Fagdagen kom i stand etter initiativ fra Eiksenteret Kløfta.

– Det er viktig for oss å bidra inn i skoleverket lokalt, slik at fremtidens bønder kan ta med seg nyttig lærdom videre. Jens Iversen er en av de fremste ekspertene på pløying i Skandinavia, og han forklarer på en enkel og forståelig måte. Vårt inntrykk er at både lærere og elever har vært veldig fornøyd, sier selger Jens Otto Opaker ved Eiksenteret Kløfta. 

– Vi har også hatt en dag med Iversen for å øke kompetansen til selgere og mekanikere på Eiksenteret Kløfta. Et godt pløgsle legger grunnlaget for hele avlingen, og det er lurt å ta med seg mest mulig kunnskap både for skoleelever og oss som har holdt på en stund.

Les også: Derfor bør du pløye

Lenker
Min side