Skip to main content
Til toppen
GPS kommer til sin rett på jordet

Lars Ole Lillebudal og Kåre Malum eier en Fendt 516 Vario med VarioGuide RTK gjennom firmaet Lima Maskin DA. Etter tre år kan de ikke tenke seg å bruke en annen traktor på gården. Foto: Fotograf Eidsmo.

GPS kommer til sin rett på jordet

Lars Ole Lillebudal og Kåre Malum fra Budal i Sør-Trøndelag driver melkeproduksjon og kjøttproduksjon i samdrift med to andre. For å være mest mulig effektive har de investert i en Fendt 516 Vario med VarioGuide RTK. Det gir centimeter-presisjon ute på jordet.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Fotograf Eidsmo

– Kåre og jeg bestemte oss for å investere i en traktor sammen, og vi ble enige om at Fendt var det beste valget. Spesielt fordi vi ville ha en trinnløs girkasse og mente at Vario-transmisjonen var det beste valget. Våren 2016 kjøpte vi derfor en Fendt 516 Vario fra Eiksenteret Støren, forteller Lars Ole Lillebudal.

Han driver samdrift sammen med Kåre Malum og to andre i Budal, noen mil utenfor Støren i Sør-Trøndelag. Gjennom firmaet Lima Maskin DA eier de blant annet Fendt-traktoren, som brukes til grasdyrking om sommeren og brøyting om vinteren.

– Vi visste at Fendt var overlegen det meste på markedet, og ønsket oss en fullt utstyrt traktor med VarioGuide. Det har vi ikke angret på.

Nøyaktig på jordet

Gjennom samdriften dyrker de 850 dekar med gras. I det automatiserte fjøset er det 200 storfe, hvor cirka 60 er melkekyr. Med GPS har de fått bedre effektivitet.

– Det gikk overraskende greit å ta i bruk VarioGuide RTK. Vi leste oss opp før traktoren kom, og fikk hjelp av Fendt-ekspertene til Eikmaskin med å komme i gang. For oss er det viktig at arbeidet vi gjør er presist og ordentlig, og med GPS har du helt andre muligheter til å være nøyaktig, forklarer Lillebudal.

– Et eksempel er gjødsling. Hvis du skal kjøre på gamlemåten er det vanskelig å holde riktig kjørespor. Med autostyring følger traktoren faste spor selv. Nå bruker vi nok omtrent samme mengde fullgjødsel som tidligere, men vi ser at gjødsla blir mye jevnere fordelt. Dermed utnytter vi den bedre, og får bedre avling.

Sår med RTK

Forskjellen på standard VarioGuide og VarioGuide med RTK er at sistnevnte bruker korreksjons-signaler via mobilnettet for å oppnå nøyaktighet ned til centimeteren.

– Vi har blitt stadig mer imponert over Fendt etter hvert som vi har tatt i bruk mulighetene som ligger i traktoren. Vi kjører med en seks meter bred såmaskin, og gjør det helt uten overlapp på grunn av nøyaktigheten vi får fra RTK-korrigeringssignalet. Det betyr at vi sparer inn ganske mange prosent såfrø.

Med sine 165 hk har Fendt 516 nok krefter til å trekke redskapen, samtidig som den holder kostnadene nede.

– Lima Maskin DA driver kun med traktor, og da er det lett å få oversikt over kostnadene. Vi bruker lite drivstoff i forhold til at vi har en så stor motor, og Fendt er også en driftssikker traktor med lave driftskostnader. Det merkes på bunnlinja, poengterer Lillebudal.

Bare et tastetrykk

Ute på jordet ble arbeidsdagen vesentlig enklere med Fendt VarioGuide.

– Alle redskapsinnstillinger er lagt inn. Vi skifter jo ofte redskap og operasjoner flere ganger om dagen, fra såmaskiner til møkkavogner eller snøfreser om vinteren. Da er det bare å gå inn på terminalen og velge redskap, så blir det stilt inn ved hjelp av et par tastetrykk.

De to naboene har lagt inn alle skifter på Vario-terminalen og har alle kart synlige til enhver tid. Det gir god oversikt over fremdriften.

– Når vi skal spre husdyrgjødsel kjører du bare inn på jordet og trykker på autostyring. Da starter traktoren bevegelsen mot riktig kjørespor. Når den er i riktig posisjon for å starte spredning er det bare å trykke på startknappen. Hastighet, kraftuttak, turtall og hydraulikkventiler stilles inn automatisk. Traktoren tar seg av arbeidet til vogna er tømt, og sjåføren får en liten pause. Det er veldig behagelig og enkelt.

Arbeidsdagen har blitt vesentlig enklere med Fendt VarioGuide. Det er bare å gå inn på terminalen og velge redskap, så blir det stilt inn ved hjelp av et par tastetrykk. Foto: Fotograf Eidsmo.

Behagelig arbeidsdag

– Fendt 516 har en utrolig liten svingradius i forhold til andre traktorer. Den oppleves som smidig og kompakt, og er helt suveren langs veien. Du merker spesielt forskjellen i stor hastighet, da den er utrolig stabil å kjøre. Komforten er også helt suveren. Nå har jeg ikke kjørt alle traktormerker, men har en god del erfaring, og det kan ikke være mange merker som måler seg med dette. Når du setter deg inn er det nærmest som å kjøre en bil, forklarer Lillebudal.

– Om vinteren brøyter vi samdriften sitt område, de to gårdene og et hyttefelt der Kåre Malum er grunneier. Med vinterdekk med pigg og en solid DALEN snøfres er det også en behagelig arbeidsoppgave.

Viktig oppfølging

For Lima Maskin DA er oppfølgingen fra Eiksenteret Støren en viktig årsak til at de kjører Fendt.

– De har servicemekanikere som har hold på i mange år, og yter alltid sitt beste for oss. De er veldig til å stole på, og det er viktig. I tillegg er nærheten til Eiksenteret en faktor for oss.

Lillebudal har et klart råd til alle som kjører Fendt:

– Uansett om du kjører med eller uten VarioGuide så finnes det mange muligheter i teknologien som ligger i traktoren. Da kan du ikke bruke Fendt som en hvilken som helst gammel traktor; du må ta i bruk teknologien og utnytte mulighetene, sier han.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING

Lenker
Min side