Skip to main content
Til toppen
– Fendt er best!

Yngve Fardal driver melkeproduksjon innerst i Fuglesetfjorden i Høyanger. Han sverger til Fendt-traktorer. Foto: Arvid Fimreite.

– Fendt er best!

Yngve Fardal driver melkeproduksjon innerst i Fuglesetfjorden i Høyanger. Med bratt terreng og mye nedbør kunne grasproduksjonen vært en utfordring, men med lette og sterke Fendt-traktorer er det uproblematisk.

Tekst: Lars Ovlien  | Foto: Arvid Fimreite

– Vi overtok gården etter svigerforeldrene mine for seks år siden, og har kjørt Fendt siden den gang. Selv kommer jeg ikke fra gård, men har funnet meg godt til rette som bonde, forteller Yngve Fardal fra Bjordal i Høyanger.

Han og kona Eldfrid Førde har en melkekvote på rundt 200 tonn, og høster i tillegg rundt 250-300 mål gras på familiebruket. Gården ligger innerst i Fuglesetfjorden, og fikk nytt fjøs i 2001. Fjøset er i dag utstyrt med melkerobot. Det er viktig å være kostnadseffektiv.

– Det er jo bratt her, og mye nedbør i perioder. Da kommer de små Fendt-traktorene virkelig til sin rett. Vi hadde en Fendt 211 fra 2012 og fikk en Fendt 313 i vår, og jeg må virkelig si jeg har kost meg med slåtten i år.

Effektiv produksjon

Ekteparet har en rekke krevende redskaper for å hanske opp med grasproduksjonen i hellingene ned mot fjorden.

– Fendt 313 er en enkel traktor å kjøre, med god ergonomi og mye krefter. Vi har stort fokus på marktrykk. Først trodde jeg at vi ville trenge tvillinghjul, men det har ikke vært nødvendig. Jeg har montert 600'' hjul på 38'' felg, og kjører med 0,6 bar ute på marka. På vegen ligger jeg på mellom 0,8 og 1,0 bar.

Et viktig poeng for Fardal er drivstoff-forbruket.

– Fendt bruker mindre drivstoff enn andre traktormerker jeg har kjørt, det er jeg sikker på. I tillegg er den driftssikker.

Viktig service

Fendt 211-traktoren brukes til slåmaskinen og til riva.

– Fendt 211 er en liten, men utrolig sterk traktor. Vi produserer mest rundballer, men noe går i tårnsilo, og da bruker jeg den minste traktoren.

Eiksenteret Førde har gitt ekteparet god oppfølging.

– Jeg må skryte av Jostein Standal; han er virkelig en trollmann. Men vi er fornøyd med både service og butikk hos Eiksenteret. Når vi blir godt tatt imot, får gode priser og ikke minst redskap og traktorer levert til avtalt tid, da har jeg ikke noe behov for å bruke andre. Her på gården velger vi Fendt, sier Yngve Fardal.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING

Lenker
Min side