Skip to main content
Til toppen
Et livslangt forhold

Bjarne Tønsberg og Jakob Jødahl har kjent hverandre i 43 år. Det er lengre enn mange ekteskap nå for tiden. Foto: Lars Ovlien.

Et livslangt forhold

Jakob Jødahl var bare 26 år gammel da faren brått gikk bort og han måtte ta over ansvaret på hjemgården på Blaker. To år senere begynte Bjarne Tønsberg hos Eiksenteret Bjørkelangen, og siden har de to kjent hverandre.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Uten karene på Eiksenteret hadde ikke jeg kunnet drive jordbruk. Jeg har hatt både traktorer og treskere fra dem de siste 45 årene, og har alltid fått enestående god service fra Bjarne og hans kollegaer, forteller Jakob Jødahl.

Den 71 år gamle kornbonden og arkitekten fra gården Jødahl Store på Blaker drikker kaffe og spiser smultringer med Bjarne Tønsberg, mekaniker hos Eiksenteret Bjørkelangen. Sammen har de vært gjennom en rekke Massey Ferguson-modeller opp gjennom årene. De har mange historier å dele.

– Den første treskeren jeg kjøpte var en fem år gammel MF 187 i 1975, samme året jeg tok over gården. Etter det ble det en MF 307 med hytte og det var svære greier den gangen. Siden har vi holdt oss til Massey Ferguson, det ville jo vært uryddig med for mange farger her, humrer han.

I dag har Jødahl tre traktorer: en MF 375 fra 1987, en MF 6290 fra 2002 og en MF 6480 fra 2005. Treskeren er en MF Comia C4 fra 2015.

– En traktor eller skurtresker ryker jo aldri når den står på lageret, den ryker når du kjører den og har det travelt. Det viktigste er jo at du får reparert raskt hvis det skjer noe. Jeg har hatt en del brukte maskiner, og da er det ekstra behov for å skru litt innimellom, forklarer han.

Bjarne Tønsberg begynte i jobben på Eikmaskin Bjørkelangen i 1977, da det var en filial under Oslo-kontoret. I 1984 ble det eget senter, som ett av de første i landet. Han har vært medeier og verkstedsjef, men trives nå best i rollen som mekaniker med eldre traktorer som spesialfelt.

– Jeg er pensjonist om noen få år, så det passer at Jakob og jeg går av sammen. Vi har tross alt jobbet samme i 43 år nå. Jeg liker å være ute og snakke med folk, og får henvendelser langveis fra på eldre Massey Ferguson-traktorer. De mest utfordrende jobbene har vært med treskere. En gang røyk det en drivaksling i en bratt bakke, og vi måtte forankre maskinen i et tre for å komme til trygt, forklarer han.

Jødahl planlegger å overlate gården til neste generasjon i 2021, og pusser for tiden opp kårboligen.

– Jeg ser frem til roligere tider. Bjarne og jeg har pleid å jakte sammen, men de siste to årene har det vært litt for travelt. I år blir det forhåpentligvis tid til det igjen. Det er jo trivelig å treffes uten at vi må prate traktor, selv om det har vært veldig trivelig opp gjennom alle år, sier han.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL SERVICE

Lenker
Min side