Skip to main content
Til toppen
Byttet Fendt mot melking i ett år

Mari og John Stormoen sverger begge til Fendt. Vario-transmisjonen har overbevist begge. I dag har de tre Fendt-traktorer; den nyeste en Fendt 313 Vario som ble kjøpt i fjor. Foto: Lars Ovlien.

Byttet Fendt mot melking i ett år

Mari Stormoen fra Alvdal lovte faren John at hun skulle melke i et helt år hvis han kjøpte en ny Fendt 313. Vi er usikre på hvordan det har gått med melkingen, men traktoren står i alle fall på gården.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Vi har tre Fendt-er på gården her: en Fendt 412, en eldre Fendt 309 som vi kjøpte i fjor, og nå en helt ny Fendt 313. Det hele begynte litt tilfeldig med at vi skulle kjøpe en presse fra Eiksenteret Tolga, som vi prøvde med en Fendt 412. Jeg falt umiddelbart for Vario-transmisjonen – og siden har vi kjørt Fendt, forteller John Stormoen fra Alvdal.

Han tok over familiegården Stamoen etter tanten sin i 1989, og har drevet den siden. Han og kona Wenche har tre døtre, og det er yngstejenta Mari som har fulgt i foreldrenes fotspor.

– Jeg er akkurat ferdig på Storsteigen landbruksskole, men skal ta et påbyggingsår med tanke på eventuelle videre studier, forteller 19-åringen. Jeg har lyst til å ta over gården etter hvert, hvis alt klaffer.

Ville ha Fendt 313

Eiksenteret hadde en Fendt 313 demotraktor, og Mari fikk med seg naboen opp til Tolga for å hente   den. Etter å ha prøvekjørt den ble hun så overbevist at hun lovte faren å stelle fjøset et helt år hvis faren kjøpte den.

– Det ble vel litt så som så med det, humrer John, som holdt sin del av avtalen.

– Men jeg fikk da litt moro ut av det. Eiksenteret skulle låne tilbake traktoren på høsten, og jeg lot som om vi ikke hadde kjøpt den og sa vi måtte vaske den skikkelig før vi leverte den tilbake. Mari var litt lei seg, men da jeg sa vi fikk ta den med hjem gikk det opp for henne at traktoren var vår.

Gode traktorer

Familien Stormoen er melkeprodusenter, og har 330 mål med jord. I tillegg har de en del skog. De små Fendt-traktorene, som er både smidige og sterke, passer dermed perfekt til driften. Men far og datter er uenige om hvem som er best.

– Jeg liker Fendt 412 best. Landbruksdraget sitter i andre enden av trekkroken, og hytta er litt smalere. Det samme er panseret, noe som gir bedre oversikt, og så går den i 50 km/t, sier John overbevisende.

– Fendt 313 har stort førerhus og god plass til passasjer, samt utmerket oversikt både forover og bakover. Det er bedre speil på sidene også, sier Mari.

Men om de er uenige om modellene er de enige om merket.

– Fendt må det være, sier de i kor.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING

Lenker
Min side