Til toppen
Bedre fôr med Fendt sprederive

Espen Jellestad vender graset med en Fendt Twister sprederive bak en Fendt 211 Vario-traktor. Foto: Lars Ovlien.

Bedre fôr med Fendt sprederive

Storfeprodusent Espen Jellestad på Jæren er opptatt av å produsere Limousin-kjøtt av høy kvalitet og samtidig drive miljøvennlig. Derfor har han investert i en Fendt 5204 sprederive, som gjør at han får nesten dobbelt så mye gras i rundballene. Etter egne beregninger sparer han inn riva på tre år.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Det ligger en merverdi i å satse på kvalitet. Blant annet leverer vi via Flatland slakteri produktet Limousin Unik, som er kalv med en slaktevekt på under 270 kg og som er maks 330 dager gammel, forklarer Espen Jellestad fra Vigrestad i Hå kommune. 

Sammen med kona Linda Iren tok han over familiegården hennes på Jæren i juli 2000. De siste årene har fokuset vært på produksjon av storfe og egg, og til storfeproduksjonen har han gras på 126 mål, hvor 100 mål blir slått en gang, 10 mål slås to ganger og resten brukes til beite for Limousin-kyrne.

– Når graset gror godt blir det store ranker med mye fiber. Hvis du ikke sprer graset etter at du slår det kan det fort begynne å råtne, og da brukes sukkeret opp. Derfor ønsket vi å lufte graset, og investerte i en Fendt Twister 5204 sprederive. Det har gitt gode resultater.

Enkelt i bruk

Fendt Twister er perfekt for å vende rent fôr som skal tørke raskt.

– Riven er veldig enkel å bruke og lett å justere. Jeg kan svinge den slik at graset legges inn når jeg kjører i kanten av jordet. Når du snur graset slik at det tørker rekker det ikke å råtne. Noen dager kan jeg kjøre flere ganger, avhengig av været. Det kan jo blåse godt her ute ved havet. I år brukte vi fire dager før alt var ferdig. Første overkjøring når graset er våtest tar lengst tid, så går det raskere etter hvert som det tørker. Til slutt leier jeg en entreprenør til å pakke og presse rundballene, og han tilsetter også ensileringsvæske, forklarer Jellestad.

I fjor hadde han 430 rundballer med gras. Etter at han kjøpte sprederiven har det blitt nesten halvparten så mange.

– Vi hadde like mye gras fordelt på 240 rundballer. Det sparer jo kostnader både på kjøring, pakking og ikke minst plastforbruk. Det blir bedre kvalitet, mindre arbeid og mindre plast. Etter mine kalkyler sparer jeg inn Twister-riven på tre år.

Jellestad er utdannet helikopterpilot og jobbet i USA da han og kona fikk tilbud om å overta familiegården. Han jobber fortsatt som pilot i Nordsjøen ved siden av gårdsdriften, og derfor har de droppet melkeproduksjonen og satset på kjøtt og egg. De er kjent som en kvalitetsprodusent.

– Svigerfar hjelper til med storfeproduksjonen og faren min hjelper til med produksjonen av egg, der vi akkurat har lagt om til frittgående anlegg. Vi produserer hovedsakelig Limousin for livdyrsalg, men har også en del som går til slakt, forteller han.  

Foretrekker Fendt

I 2018 investerte Jellestad i en Fendt 211 Vario-traktor fra Eiksenteret Varhaug.

– Jeg så på flere traktorer, men Fendt var den eneste som hadde en traktor på under 2,80 meter med kjørepedal. Høyden gjør at jeg kommer inn i gjødselkjelleren. Samtidig er det en veldig anvendelig traktor, liten og lett, men sterk og fleksibel. Vi pløyer snø, kjører rundballer med frontlaster og gjør alt mulig annet med den. Siden vi var så fornøyd med traktoren var det lett å velge en rive fra Fendt også. Det fungere bra sammen, og jeg bruker kanskje 90 minutter på 100 mål. Det er også et poeng at ekvipasjen ikke blir for stor, da det er kronglete noen steder.

Samarbeidet med Eiksenteret er viktig.

– De siste årene har jeg brukt Eiksenteret Varhaug. De har utstyret jeg ønsker meg og hvis jeg trenger en del kan de bare legge den utenfor døra her. Hjelpen kommer hvis jeg trenger det og jeg er generelt fornøyd med oppfølgingen jeg får, understreker Jellestad.