Skip to main content
Til toppen
Allsidighet gjennom 175 år

Med skogsutrustning på Massey Ferguson 5S, er det lite som kan stoppe den.

Allsidighet gjennom 175 år

Massey navnet oppsto for hele 175 år siden, og har gjennom disse årene vært ved bonden sin side. Traktorene som har blitt produsert under Massey Ferguson kjennetegnes som allsidige og med bonden i fokus.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Snøen faller tungt i det vi møter Ole Jakob Rustad og Syver Bjørgo i Snertingdal en tidlig Februar-morgen. På gårdsplassen står en skogsrigget Massey Ferguson 5S parkert med en Farma 10 tømmerhenger påmontert. Like bakenfor, står en Massey Ferguson 35 med kjetting, vinsj og lunnebom på.

-       Jeg tenkte vi kunne ta et lite tilbakeblikk på hvor lenge Massey Ferguson har vært viktig som kombinasjonstraktor både på jordet og i skogen, forteller Ole Jakob med et smil.

For selv om utviklingen har vært stor i løpet av de siste 60 årene, var Massey Ferguson traktorene, den gang som nå, bygd for allsidighet og for å være bondens arbeidskamerat både på jordet og i skogen.

-    Massey Ferguson 35 var et vanlig syn rundt om i Norge på 60- og 70-tallet. Flere av de ble modifisert med belter, og fikk en formidabel evne til å ta seg frem i snøen med imponerende store tømmerlass, forteller Ole Jakob.
Det er ikke bare Massey Ferguson som fyller år i år, også Eikmaskin feirer 100 år ved bonden sin side. Og gjennom disse årene, har Massey Ferguson traktorene vært viktig.

Norgestraktoren blir enda mer allsidig

En annen traktor som begynner å bli et vanlig syn rundt om i Norge, er Massey Ferguson 5S. En allsidig og moderne traktor, som er bygd med bonden i fokus. Lave kostnader, høy ytelse og et bredt bruksområde er noen av punktene som gjør at denne traktoren er blitt kjent som Norgestraktoren.

-    Massey Ferguson 5S ble vår bestselger i 2021, og vi har som mål å øke salgstallene i 2022. Den kommer med en 4,4 liters AGCO-Power motor, med ytelse fra 105 til 145 hestekrefter. Den kompakte størrelsen, kraften og frisiktpanseret gjør dette til en svært allsidig traktor som passer perfekt til alt fra lasteroppgaver til skogsarbeid, forteller Syver.

Og med skogsutrustning, blir den allerede allsidige MF 5S-serien, enda mer allsidig

-    Denne traktoren har vi fått ombygd i Sverige, på tur fra fabrikken. Utvendig er det påmontert kvistavledere, frontbeskytter og takgrind - samt ventilbeskyttere på felgene. Under traktoren er det også montert en bukplate, som skjermer undersiden og dieseltanken fra stubber, greiner og kvist. Innvendig er det montert et vendbart førersete, som gir enkel betjening av tømmerkrana, forteller Ole Jakob.

Enkel og ergonomisk betjening

Men skal en traktor egne seg i skogsdrift, må også utformingen i hytta være tilpasset. I MF 5S med skogsutrustning finner man derfor et vendbart førersete, og andre tilpasninger som sørger for at man har god plass og sitte-stilling ved normal kjøring, men også ved betjening av henger og kran. 

-    Hytta på MF 5S er godt egnet for tilpassing av vendbart førersete, noe som gjør det enkelt å snu seg rundt for betjening av kran og henger. Plassforholdene er gode, og det er mulig å velge en versjon av traktoren som ikke har betjening i høyre armlene. Man vipper enkelt opp rattet, og svinger seg rundt. Beinplassen blir utrolig god og kombinert med de elektroniske spakene til tømmerkrana får man en arbeidsstilling som ligner den man har i en profesjonell lassbærer, sier Ole Jakob.

Og for å sikre best mulig beinplass, er håndbrekket flyttet fra venstre til høyre side av førersetet. Spakene for betjening av krana er også montert på en slik måte, at du enkelt stiller de inn i riktig stilling for deg.

-    Betjenings-spakene for tømmerkrana er montert på svingbare fester, som gjør at man enkelt stiller de inn i den stillingen man selv ønsker. Når man er ferdig, slår man de enkelt ut til siden. Dette sikrer best mulig arbeidsstilling, samt at de ikke er i veien når man skal bruke traktoren utenfor skogsdrift. Traktoren er også bestilt fra fabrikk med smale bakskjermer. Dette gjør dem mindre utsatt for skader om man skulle komme nær en trestamme, forteller Syver.

Modifikasjonene som er gjort, gjør Massey Ferguson 5S-serien til den perfekte skogstraktoren. Store hjul, god bakkeklaring, bukplate og utvendig sikring kombinert med en svært komfortabel arbeidsstilling også i bakovervendt posisjon, gjør den en fryd å bruke i skogen - uten at det går på bekostning av jordbruks-egenskapene til traktoren.

Landbruk og skogsdrift går hånd i hånd

Med skogsutrustningen blir den allerede allsidige MF 5S-serien enda mer allsidig, uten at det går på bekostning av bruksegenskapene i vanlig jordbruk.

-    Alle modifiseringene som er gjort på traktoren, er gjort uten å gå på bekostning av brukervennligheten når den skal brukes i vanlig landbruk. Man sitter fortsatt like godt i førersetet, utsikten over frisiktpanseret er like god og man kommer enkelt til undersiden av traktoren, gjennom luker i bukbeskyttelse, forteller Ole Jakob.

Men hva med kvistavlederne og utsynet fra hytta? 

-    Men skulle kanskje tro at kvistavlederne blir i veien for utsynet, men disse er så slanke at man ikke legger så mye merke til dem. Om får man kjørt med det i noen timer, tenker man ikke over at de er der en gang. 

Denne ombygningen sørger derfor for at den allerede allsidige MF 5S-serien blir enda mer allsidig, uten at det går på bekostning av de ordinære egenskapene. Traktoren er fortsatt like manøvrerbar og oversiktlig, og den velkjente AGCO-Power motoren kombinert med Dyna-4 eller Dyna-6 girkassa, sikrer en svært driftsikker traktor med lave servicekostnader og minimalt med nedetid.

Ønsker du en skogsrigget MF 5S?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter. Om du bestiller en ny traktor, kan den leveres ferdig med dette når den kommer til Norge. Du velger selv hvor mye av utstyret du ønsker å ha med.

Utstyrsliste for traktoren;
-    Bukbeskyttelse
-    Kvistavledere og takgrind
-    Ventilbeskyttere
-    Vendbart førersete
-    Bakrutekile som gjør det mulig å føre spakene inn under bakruta hvis du har tømmerkran med mekaniske spaker.

Lenker
Min side