Skip to main content
Til toppen
Vi tar en titt på Fendt 300-serie

Vi tar en titt på Fendt 300-serie

Vi har laget en serie på tre episoder hvor vi dypdykker i Fendt 300-serie. I første del tar produktsjef Jørgen Skjelin oss med på en rundttur rundt traktoren hvor vi får en titt på eksteriøret, og alle finessene ved traktoren utvendig.

Tekst: Eikmaskin | Foto: Eikmaskin | Video: Eikmaskin

Nye Fendt 314 generasjon 4 med trinnløs transmisjon er traktoren vi skal ta i øyesyn. 
- Traktoren har en 4,4 liters AGCO Power motor med siste steg V utslippskrav, sier produktsjef Jørgen Skjelin, og fortsetter: dette er blant annet som følge av DOC- og SCR-katalysatorene.
Fendt Dynamic Performance gjør at vi får 10 hk ekstra. Skjelin utdyper at dette ikke er et vanlig power boost system, men heller et system som måler at ulike forbrukere  er i gang, som kjølevifte, klimaanlegg eller dynamo. – De ekstra hestekreftene får vi ved behov uansett om traktoren står i ro, om vi kjører i transport eller ved jordarbeiding.

God sikt

- Vi har ingen stolper på høyre siden av førerhuset som hindrer sikten, forklarer Skjelin. Dette gjør at vi har godt utsyn til alle kanter. Frontruta er hel som går fra gulvet og i bue inn over taket, som gjør at vi får en fantastisk utsikt til frontlaster, også når du jobber i høyden, fortsetter han.
Solgardinen er tett og dekker hele frontruta, og dette gir god komfort og utsyn når sola er lav.
- Det er gode muligheter for ekstra lys; fire på taket og to på bakskjermen, fortsetter Skjelin. Disse kan være LED eller halogen, det velger du selv etter eget ønske.
Når vi er inne på selve førerhuset, viser Skjelin fotpedalen for å trekke rattet ned og til fører, slik at fører får stilt rattet helt korrekt til seg både når det gjelder vinkel og lengde.
Armlenet kan justeres opp, frem og tilbake som sikrer sjåføren god komfort, og at vi får alt av betjening riktig for sjåføren. På denne måten kan man jobbe lange dager uten å bli sliten, sier Skjelin.

Hydraulikkventiler

- Vi har mulighet for å betjene hydaulikkventil, aktivere kraftuttaket og løft og senk på trepunktshydraulikken, sier Skjelin mens han viser de ulike knappene på bakskjermen. Videre viser han fire hydaulikkventiler bak på traktoren, hvor det kan velges trykkavlastning som gjør at vi kan kople til og fra hydraulikkslanger under trykk. I tillegg har vi Load Sensing  koplinger, og mulighet for tilhengerbrems. Fendt 300-serie kommer med trykkluftsanlegg som standard, og med Duomatic trykkluftkopling som tilvalg, som eksempelvis gjør det enkelt å kople til og fra luft på henger.

Trekkstenger

På trekkstengene er det ulik skala, slik at vi ser at løftestengene er like lange. Vi har også muligheten til å løfte trekkstengene ekstra 10 cm fra akslingen. Det er kjekt å ha muligheten til dette når vi for eksempel skal bruke slepte PTO-redskaper. Hydraulisk trekkrok er standard på 300-serie. Denne er utskytbar, som gjør at vi ser trekkroken fra førersetet, og gjør det enkelt å kople til tilhenger, sier Skjelin. 


Fronthydraulikk

Vi har mulighet til å utstyre traktoren med både fronthydraulikk og frontuttak. - Det er tre ulike versjoner av fronthydraulikk, forklarer Skjelin. Videre forklarer han at standard er fronthydraulikk som er enkeltvirkende, men at det er mulighet for dobbeltvirkende EHR-fronthydraulikk med posisjonskontroll, og den tredje versjonen er med EHR, posisjonskontroll og vektoverføring. Den tredje varianten er spesielt god når vi for eksempel bruker frontslåmaskin, da vi kan stille et bæretrykk i trekkstengene, som gjør at traktoren løfter litt i slåmaskinen og følger bakkekonturene og får mindre forurensning i fôret. 
 

Se film:

De neste episodene vil dreie seg om FendtOne armlenet og skjermen, så STAY TUNED!

Lenker
Min side