Skip to main content
Til toppen
Rett valg av traktor

Jan Ingve Nærland fra Jæren har investert i en MF 5710 S med AutoGuide. Den gir snorrette linjer ute på jordet. Foto: Lars Ovlien.

Rett valg av traktor

Jan Ingve Nærland kommer fra en familie der det har vært Massey Ferguson i generasjoner. Våren 2019 investerte de i en MF 5710 S, den niende i maskinparken og den første med GPS. Det viste seg å være rett valg.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Det er jo mulig å kjøre nesten snorrett uten GPS, men det krever mye erfaring. Med GPS er det ingen sak, noe vi har sett når vi har sprøytet kornåkeren mot sopp, forteller Jan Ingve Nærland fra Jæren.

Han driver produksjon av egg for ruging, og har 7500 høner. I tillegg hjelper han faren Arnt Egil med produksjon av såkorn, poteter og gulrøtter. Til sammen er de fire faste årsverk tilknyttet gården, og omtrent dobbelt så mange i sesongen.

– Nøyaktigheten med RKT-signaler er veldig god. Jeg kan igrunn la traktoren ta seg av kjøringen, og konsentrere meg fullt og helt om andre oppgaver. Far er 62 år og kjent for å kjøre rette linjer, men også han må innrømme at traktoren med AutoGuide kjører bedre.

Ferguson i alle år

Familien har holdt til på Jæren i generasjoner. Morfaren til Jan Ingve kjøpte den første Massey Ferguson-traktoren i 1956, og denne har Jan Ingve arvet. Farfaren kjøpte sin første Massey Ferguson i 1979, og den er fortsatt i bruk.

– Det var en MF 235, som vi bruker til såing av gulrot og hypping av poteter. I tillegg har vi flere traktorer i MF 300-serien og en MF 5612. Vi får dessuten en ny MF 5712 S om ikke lenge. Den traktoren skal brukes tilkjøring med laster. Vi har mange forskjellige sjåfører, og er derfor opptatt av at traktorene ikke skal være for kompliserte i bruk. Med frisiktpanseret har vi ekstra god sikt over grønnsakene. Massey Ferguson er lettkjørte og gode traktorer, og vi får alltid god service hos Eiksenteret Klepp.

Fleksibel traktor

Selv de minste modellene i Massey Ferguson 5700 S-serien kan utstyres med full GPS-styring, til tross for at de er relativt enkle traktorer. Dette bidrar til å holde kostnadene nede.

– Fordi vi har radkulturer, valgte vi smalere hjul og smale skjermer foran og bak. Utover dét og AutoGuide med RTK har vi ikke bruk for all verdens utstyr. Til vårt bruk trenger vi heller ikke mer enn 100 hk.

Han gleder seg til en full sesong med GPS-kjøring neste år.

– I første omgang kommer vi til å bruke GPS under potetsetting og fresing av gulrotbedene, i tillegg til sprøyting av korn. Så får vi se hvilke andre arbeidsoppgaver den passer til, sier Jan Ingve Nærland.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

Lenker
Min side