Skip to main content
Til toppen
Perfekt traktor for samdriften

Kjartan Åsnes leder ei samdrift der de nylig har investert i en Massey Ferguson 5S 145 D4 Efficient.

Perfekt traktor for samdriften

Da Straumsnes Mjølk og Kjøt DA trengte ny traktor falt valget på Massey Ferguson 5S fra Eiksenteret Førde. Den allsidige traktoren løser mange ulike oppgaver i samdriften og sjefen sjøl trives godt bak spakene.

Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

Skodda har pakket inn Dalsfjorden i Fjaler kommune når en knallrød Massey Ferguson lyser opp i regnet og svinger inn hos Straumsnes Mjølk og Kjøt DA. Ut kommer Kjartan Åsnes, daglig leder og fulltidsbonde i samdriften. 

– Samdrift er helt perfekt, vi har et arbeidsfellesskap og ordna arbeidstid og ferier. Det er fint å være på jobb og sosialt og kjekt når vi treffes, sier Kjartan.

Satset på fellesfjøs

Kjartan tok over egen gård i 1995 og drev for seg sjøl frem til 2007, da han og naboene Hilde Åsnes og Ole Jakob Nedrebø bestemte seg for å starte med samdrift.   

– Det startet med at vi alle hadde gamle driftsbygninger som vi måtte gjøre noe med. Vi regnet på det og så at det var fornuftig å gå sammen og bygge nytt fjøs, forteller han.

Fjøset på 60 x 22 meter er bygget på fraskilt tomt, og kom på 8,1 millioner kroner. I 2014 ble fjøset bygget om, og det ble satt inn melkerobot.

– Økonomisk sett så var det litt trangt til å begynne med, men vi har økt kvoten litt etterhvert, og nå fungerer det greit.

I dag har samdriften en melkekvote på rundt 500 tonn og slakter ca 25 okser i året. De tre naboene driver grovfôrproduksjonen hver for seg, som selges til samdriften.

Trengte større traktor

I fôrmottaket har en ny Massey Ferguson 5S 145 D4 Efficient søkt ly denne regntunge høstdagen. 

– Vi trengte en større traktor til rundballepressing og tok kontakt med Eiksenteret i Førde. Vi hadde egentlig gjort avtale om en MF 5713 da vi hørte om MF 5S, og da fristet det med den nye modellen med blant annet ny hytte og betjening, forteller Kjartan.

Samdriften har hatt MF 5S’n siden tidlig i sommer, og har nå fått testet den ut under årets høstonn.

– Han som kjørte rundballepressa synes det var en stor oppgradering å komme inn i denne traktoren.

Det nye førerhuset på MF 5S er støysvakt, og det er lagt vekt på gode ergonomiske løsninger. Nedsenket front gjør at føreren har god sikt. 

– Det er en god traktor å sitte i og en god traktor å arbeide med, påpeker Kjartan.

Ny hydraulikk og betjening

Massey Ferguson 5S har flere oppgraderinger. Fronthydraulikken er oppgradert til å løfte seks tonn, og de to modellene «Efficient» og «Exclusive» har fått armlene tilsvarende det som sitter i MF 8S. 

– På kjørespaken har du alt du trenger, og en god lasterspak der du kan styre giring. All betjening er samlet på ett sted, viser Kjartan fra førerhytta.

En ny bryter for tredjefunksjon gjør det enkelt å betjene frontlaster.

– Jeg synes traktoren har en god frontlaster. Vi flytter vi jo rundt på en del rundballer og da er det viktig med en god laster og god betjening av lasteren, og det har vi fått med MF 5S. 

Les mer om Massey Ferguson 5S her

Traktor som går døgnet rundt

I tillegg til rundballepressing blir traktoren brukt til pumping av gylle, slangesprederutstyr og transport.

– Vi har behov for en traktor som går døgnet rundt alle dager, og vi er veldig fornøyd med MF 5S, smiler Kjartan.

Gjennom årene har Kjartan handlet mye med Eiksenteret Førde og selger Hjalmar Solheim. Alle tre i samdriften har hver sin Massey Ferguson på egen gård.

– Vi endte opp med Eiksenteret denne gangen også fordi vi alltid har hatt et godt forhold til dem. Vi har også kjøpt mye redskap fra Eiksenteret. Førde er innen kjøreavstand med traktor og de har et veldig bra serviceapparat. De stiller opp når vi har brukt for det, og det er viktig for oss, sier Kjartan Åsnes før han må inn og mate kalvene.

Hjalmar har lang fartstid i Eiksenteret. Han har nådd pensjonsalder, men trives så godt at han fortsatt farter rundt og møter kunder i området. Han synes Massey Ferguson 5S passer godt til et gårdsbruk som dette.

– MF 5S passer godt til den gårdsdriften mange har her på Vestlandet. Traktoren til samdriften her er den største av modellene og passer til alt av vanlig gårdsarbeid, sier den erfarne traktorselgeren.

Eiksenteret trekker frem disse fordelene ved Massey Ferguson 5S:

●    Allround-traktor som dekker de fleste behov
●    Fås i flere motorstørrelser, tilpasset kundens behov
●    Sprek og lettkjørt traktor
●    Ny førerhytte med brukervennlig betjening og kjørespak
●    Tre utstyrsnivåer og mange innstillingsmuligheter
●    Oppgradering på hydraulikk
●    Nedsenket front gir god sikt
●    Suveren frontlaster
●    Kan utstyres med store dekk med god bæreevne
●    God kjørekomfort
●    Her finner du flere produktspesifikasjoner

Lenker
Min side