Skip to main content
Til toppen
Når snøen må bort før den lander

Når snøen først faller i Oslo, kreves det mye av både mannskap og utstyr.

Når snøen må bort før den lander

Sondre Bye og Kenneth Delerud driver begge med brøyting i Oslo på vinterstid, og begge kjører Fendt 516. En smidig og oversiktlig traktor som virkelig leverer.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Klokka nærmer seg midnatt når vi møter Sondre og Kenneth på Frogner i Oslo - hver av de i en Fendt 516. Sondre kjører med V-plog fra Dalen foran, mens Kenneth kjører med kost. Bak har de begge strøkasser fra Schmidt. Tallerkenspredere som er veiavhengig.

-    Det jeg liker best med Fendt 516 er at den er er veldig smidig, man har god oversikt og betjeningen av hydraulikk og redskap kan stilles inn akkurat slik du vil ha det, forteller Sondre.

Sondre brøyter trikkesporet fra Aker Brygge til Majorstua, mens Kenneth brøyter sykkelfelt på Frogner, og St. Hanshaugen i sentrum.

Oversikt skaper trygghet

Å kjøre i byen, krever mye av både utstyr og sjåfør - blant annet er det mange faktorer å passe på for å sikre trygg drift. Folk og biler skal frem både foran og bak - da er det greit å ha en traktor som hjelper deg å se.

-    Folk skal fram, og de tenker ikke så mye på hva vi driver med, forteller Kenneth.

Derfor er de begge glade for at man sitter oversiktlig og godt i hytta, slik at de kan se biler og folk som passerer, samt ryggekamera som hjelper dem med å holde oversikten bakover.

-    Det er veldig greit å ha kamera bakover. Det hjelper deg med å holde oversikt over alt du har bak deg, både folk og biler. Og ikke minst for å se at saltet kommer ut som det skal, forteller Kenneth.

Og utsikten i traktorene er god. Med et frontvindu som kurver opp mot taket kombinert med mindre søyler, får man hele 77 graders utsyn ut frontruta. Vindusviskeren rengjør også hele 300 grader, noe som sikrer god sikt selv i dårlig vær. Totalt har hytta 6,2 kvadratmeter glassareal, som gir god sikt og oversiktlighet rundt hele traktoren. 

-    God oversikt er veldig viktig. Det gjør at vi kan se folk tidlig, og forhindre ulykker, sier Sondre.

Betjening etter ønske

Vi har alle preferanser når det kommer til betjening av traktorene og utstyret, og med Fendt har du muligheten til å stille det inn etter ønske. Knapper og funksjoner kan enkelt endres, alt etter hva slags utstyr du kjører med eller bruk.

-    Man kan jo sette opp traktoren akkurat som man vil. Knapper og funksjoner kan stilles inn etter ønske, og det setter man veldig pris på når man driver med kjøring som dette, forteller Sondre.

I tillegg til muligheten for innstilling av knapper og funksjoner, kommer traktoren nå med nye FendtOne førerplassen. Dette gir mulighet for full oversikt over kjøreruter og andre administrative oppgaver direkte i traktoren. Med FendtOne, flyttes kontoret inn i traktoren.

God komfort for lange dager og netter

Det blir mange timer i traktoren når snøværet står på som verst, for Sondre og Kenneth. Da er det godt å sitte i en traktor med god komfort og ergonomi. 

-    Akkurat hvor mange timer vi sitter i stolen i strekk tør jeg nesten ikke tenke på, men det blir lange økter! Derfor er det viktig at traktoren har god komfort, så man sitter godt og alt i traktoren er innen rekkevidde. Det å slippe å snu seg rundt og vri seg hele tiden, er viktig, forteller Kenneth.

Og det er de små detaljene i førerhuset, som gjør at Fendt er blitt et navn man forbinder med komfort. Den praktiske plasseringen av de fargekodede betjeningene garanterer kontinuerlig, rask og logisk bruk. Integrasjonen av funksjonene i multifunksjonsarmlenet og det at rattet og instrumentpanelet raskt og enkelt kan justeres i høyde og vinkel sammen.

Andre detaljer man vil merke seg når man sitter i en Fendt er det smussbekyttede inngangspartiet med brede stigtrinn, dørtetningen som sikrer enkel lukking av dører, en rekke oppbevaringsrom, 3 bagasjenett og innebygde koppholdere.

Vinkling av skjæret

Foran på traktoren til Sondre, sitter en Dalen vikeplog med mulighet for sideveis tilt. Dette er en smart funksjon, som gjør at skjære kan tiltes sideveis uavhengig av traktoren, noe som kommer godt til nytte ved brøyting av trikke-plattformer og fortauskanter.

-    Vinklingen av skjæret er gull verdt når vi kjører i Oslo. Det er mange perronger og fortauskanter som skal brøytes, og da er det greit at skjæret kan gå i vater, selv om traktoren skråstilles.

De er der når vi trenger dem

Det kreves og forventes mye av maskiner og brøytemannskap i Oslo, og de har ikke tid til nedetid. Derfor trekker begge gutta frem viktigheten av et serviceteam og selgere som er der for å følge opp, om de skulle trenge det.

-    Jeg kjøpte traktoren på Eiksenteret Bjørkelangen, og har vært imponert over oppfølgingen fra både selger og serviceteam på både Fendt 516 og andre kjøp jeg har gjort der. Man får alltid svar og hjelp, uansett om det skulle være på litt ugunstige tider, forteller Sondre.

Dette trekker Kenneth og Sondre frem

-    Muligheten til å stille inn funksjoner etter ønske.
-    Veldig god kjørekomfort.
-    Mer enn nok kraft.
-    Oversiktlighet og trygghet.
-    God oppfølging fra selgere og serviceteam.

Lenker
Min side