Skip to main content
Til toppen
MF 4700 M – serien; en helt ny modell

Populær i Norge: MF 4700 M som er lett og relativt liten, og med Dyna 2 transmisjon.

MF 4700 M – serien; en helt ny modell

Produktsjef Ole Jakob Rustad hos Eikmaskin viser deg den nye traktorserien, og vi skal ta en titt på MF 4710 M.

Film: Eikmaskin | Tekst: Eikmaskin

- For noen år siden ble Global-serien lansert, som er en litt enklere traktorserie. Nå har denne fått en oppgradering, og den heter nå M-serien, sier Rustad. M-serien har et middels utstyrsnivå. Det vil si at den er godt utstyrt, men den har ikke de mest avanserte spesifikasjonsnivåene.

Transmisjon

M-serien har steg V når det kommer til renseteknologi. I tillegg har den en helt ny transmisjon; en 12 + 12 transmisjon med kløtsjfritt vendegir som utgangspunkt, men den har blitt oppgradert med totrinns hurtiggir, som vi kaller Dyna 2, forklarer Rustad, og fortsetter: - Hurtiggiret kan vi enten gire opp og ned med en knapp på girspaken, eller man kan betjene hurtiggiret med bryter på høyre konsoll. Hovedgirspaken har seks hovedgir, og en gruppegirspak med to grupper og totalt 12 gir. Hastighetstilpasning kan skrus av og på med bryter om det er ønskelig. Det vil si at når bryteren står på, så vil traktoren selv finne riktig hurtiggir når vi girer hovedgirene.

Hytta

Satt godt til rette i hytta, forklarer Rustad: - Traktoren har et romslig førerhus med et godt varme- og ventilasjonsanlegg med dyser rundt hele hytta. Denne traktoren er utstyrt med glasstak, slik at vi enkelt kan se og følge med på frontlaster når vi laster høyt. Det er elektronisk trepunktsregulering med enkel betjening. Og det er tre mekaniske spoleventiler for utvendig hydraulikk, forklarer Rustad videre.

Hydraulikk

- Traktoren har god hydraulikkapasiet, og løfter tre tonn på trepunkten, sier Rustad, og fortsetter: – Den har ei hydraulikkpumpe som leverer 65 l/min, og som kan tas ut via tre dobbeltvirkende spoleventiler. Traktoren har motstandsfri retur som standard, og det er nå ny tokrets hydraulisk tilhengerbremseventil. Derfor kan traktoren brukes til både nye tilhengere med to-krets hydraulisk tilhengerbrems, og til eksisterende tilhengere med kun én bremseslange som kan plugges i det ene uttaket. På kraftuttaket har vi to hastigheter, og vi kan velge om vi bestiller traktoren med 540 og 540E, eller 540 og 1000.

Praktisk kjøring 

- Når vi girer, kan vi velge om vi bruker kløtsjpedalen, eller om vi bruker kløtsjknappen på girspaken, forklarer Rustad. Ønsker man å skifte opp et halvt gir, kan man bruke knappen for hurtiggiret. Hvis vi nå ønsker å skifte til neste hovedgir, så girer hurtiggiret automatisk ned igjen, slik at vi får et turtall som er tilpasset den hastigheten vi har.
Mange er opptatt av vekten på traktoren. Derfor har vi vært innom Statens Vegvesen på Gjøvik, og kjørt traktoren på vekta. Vekten på traktoren kan variere med utstyret. Vi har veid traktoren med det utstyret de fleste skal ha; lastebraketter og de største hjulene fra fabrikk. Vekten viser 4240 kg.  - Med 100 hk dekker denne traktoren et stort bruksområde, samtidig som traktoren er relativt liten og lett. Med den nye Dyna 2 transmisjonen, tror jeg dette blir en populær traktor i Norge, avslutter Rustad.

Se film:

Lenker
Min side