Til toppen
Bedre fôrkvalitet med SILOKING SelfLine

SILOKING SelfLine gjør arbeidet med fôring både enklere og bedre.

Bedre fôrkvalitet med SILOKING SelfLine

Fullforsvogner fra SILOKING har lenge vært populære i Norge. Vognene sikrer god forkvalitet, riktig strålengde og gode blandeforhold på grovfôr og kraftforet. Men når kvotene blir større og flere hundre dyr skal fôres, kan det bli tidkrevende med traktordrevne blandere. Da kan det være lurt å investere i en selvgående SILOKING SelfLine 4.0, som gir opp til 50% tidsbesparelse.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

En som valgte å gå over til en selvgående fullfôrblander er bonden Elling Nideng på Kvål i Melhus. Han driver med melk og kjøttproduksjon, samt kylling. Tidligere hadde Elling en traktordrevet fullfôrvogn, men bestemte seg for å kjøpe en selvgående SILOKING SelfLine 4.0 Premium 2215-15 av Eiksenteret i Trondheim tidligere i år.

-    Vi så behovet for å optimalisere foringen og hvor mye tid vi brukte på nettopp dette. Den nye selvående Silokingen gjør at foringa går mye raskere, samtidig som kvaliteten på foret blir mye bedre. Blandingen er mye mer presis, forteller Elling Nideng.

Silokingen sikrer Elling at alle dyrene får riktig mengde kraftfôr og grovfôr, og at lengden på stråene er riktig. SILOKING SelfLine 4.0 har nemlig en lastearm for fôr med en rekkevidde på 5,3 meter. Denne graver seg inn i plansiloen, og fôrkutter og behandler fôret før det går opp i mikseren.

God fôrkvalitet gir friske dyr

Når man driver med melk og kjøttproduksjon er fôrkvaliteten viktig. Riktig blandingsforhold av kraftfôr og grovfôr sikrer at dyrene får den næringen de trenger for å vokse og produsere melk på en sunn måte. For Elling ble nettopp den gode blanderen og matearmen et viktig argument for å kjøpe SILOKING SelfLine. 

-    For at dyra skal vokse i riktig tempo og få den næringen de trenger, er godt fôr alfa omega. Derfor gikk vi til innkjøp av nettopp SelfLine serien fra SILOKING. Selgeren på Eiksenteret forsikret oss om at kvaliteten på blandingen med denne maskinen var det beste man kan få, og der hadde de rett. Kvaliteten på blandingen er en helt annen enn når vi hadde traktordrevet fôrblander, forteller Elling. 

Prosessen med å sikre den gode blandingen starter allerede før fôret kommer til blanderen. På den to meter brede innmaterarmen sitter den nemlig 42 kniver belagt i wolframkarbid, et svært hardt materialle bestående av wolfram og karbon. Innmateren graver seg gjennom plansiloen, og kutter stråene allerede her. En annen fordel med innmaterarmen kontra blokk-uttak fra plansilo, er at man får en større variasjon i fôret man tar ut. Man tar ut for fra alle lagene i siloen på en gang, og man får dermed minimalt med variasjon i fôret fra dag til dag. 

Fra innmateren mates fôret rett inn i det store blandekaret. Her sitter en stor blandeskrue som mikser fôret fra innmateren, kraftfôr og andre tilsetninger på en svært god måte. Blandeskruen tar med seg alt fôret helt ut i kantene, som sikrer en jevn fôrblanding. 

Smidig i fjøs og på vei

For mange er transport mellom fjøs et viktig punkt når man skal fullfôrblander. SILOKING SelfLine er derfor bygget for å takle nettopp transport langs veg og trange fjøs på en god måte. Vektfordelingen til maskinen er en viktig faktor for å sikre stabilitet og komfort. 70% av all vekt, inkludert lasten, legger seg derfor på maskinens fremre aksling. Dette skaper bedre trekkraft og god stabilitet uavhengig av om tanken er full eller ikke. Maskinen kan også utstyres med uavhengig hjuloppheng, som lar hjulene på framakslingen bevege seg uavhengig av hverandre. Dette kommer godt til nytte ved ulendt underlag og terreng.

-    Vi er heldige å ha alle fjøsene i nærhet av hverandre på tunet her, men vi har prøvd den litt på veien og må si vi er overrasket over hvor god den er å kjøre. Selv på dårlige veier kan man sitte godt, så lenge man tilpasser farten forteller Elling. 

Maskinen kan svinge hele den bakre akslingen, noe som gir den muligheten til å snu på små områder og gjør den svært smidig. Utmateren på SILOKING SelfLine er også hydraulisk kontrollert, noe som gjør at den ikke stikker ut når den ikke er i bruk. Dette hjelper på smidigheten til maskinen, men også presisjonen under utmatning. 

Den totale lengden på maskinen er 7,71m med en bredde på 2,55m og en ytre svingradius på bare 5,5m. Maskinen kommer også enkelt inn i de fleste moderne fjøs, med sin høyde på 2,99m

Solid aktør gir sikkerhet

Når nye investeringer skal gjøres, er det viktig å kunne lene seg på en solid forhandler med et godt servicenettverk. For Elling falt derfor valget på Eiksenteret Trøndelag når han skulle kjøpe selvgående fullfôrsblander.

-    Når man gjør investeringer som dette, ønsker man jo at maskinen skal fungere optimalt og at man får hjelp når det skulle oppstå noe. For sånn er det jo med alt utstyr, ting skjer. Vi har ikke hatt noen feil med maskinen så langt, men det er en trygghet å vite at Eiksenteret er på plass med en gang om det skulle være noe. Dyra trenger jo fôr, avslutter Elling.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.