Skip to main content
Til toppen
Fendt Skurtresker - 5275 CPL

Fendt 5275 CPL bakketresker er som designet for norske forhold.

Fendt Skurtresker - 5275 CPL

På Yn-gård, rett ved Årnes møter vi Knut Lunder og Morten Arnesen som er godt i gang med innhøstingen av årets avling. Sammen eier de en Fendt 5275C PL, en bakketresker med halmristere. Skurtreskeren kjøpte de sammen i 2017, og blir brukt på begge gårdsbrukene.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Dette blir den sjette sesongen vi bruker treskeren, og må si oss svært godt fornøyde. I løpet av disse årene har det faktisk ikke vært noen problemer med treskeren, foruten en reim som røk for et par dager siden - men da var Eiksenteret her og fiksa det i løpet av noen timer, forteller Morten.

Til sammen tresker de 1530 mål med korn, hvorav 830 mål tilhører Knut og 700 tilhører Morten. Terrenget på gårdene er variert, derfor trengte de en tresker som behersker bratt terreng, i tillegg til å egne seg på flat mark. Som følge av dette falt valget på bakketreskeren fra Fendt.

-    Det å ha firehjulstrekk på treskeren har gjort en stor forskjell. Selv med full tank opp de bratteste bakkene har det gått fint. Når vi kjører skrått, har den en formidabel evne til å skråstille seg slik at skjærebordet følger bakken mens man sitter rett i hytta.

Skjærebordet er utstyrt med Fendt sitt ParaLevel system, som sørger for riktig stubbhøyde uavhengig av skråninger i terrenget. I tillegg gjør den moderne hytta og kontrollene arbeidsdagene svært behagelige.

-    Den støysvake hytta kombinert med et komfortabelt førersete er en stor oppgradering fra tidligere treskere vi har hatt. Her kan man helt fint sitte og høre på radioen, drikke en kaffekopp og følge med på at Auto-styringen gjøre jobben sin, forteller Morten.

I hytta finner man også det velkjente Fendt Variotronic armlenet, hvor alle spaker og knapper er innen ergonomisk rekkevidde. Den 10,4” store Varioterminalen gjør også at all nødvendig info er enkelt tilgjengelig. 

Sameiet gir merverdi

For mange gårdsbruk i Norge, blir arealet for lite til å kunne forsvare kjøp av ny skurtresker alene. Derfor valgte Knut og Morten å investere i skurtreskeren sammen, og ser at de drar god nytte av hverandre.

-    Det var Knut som var pådriveren for at vi skulle kjøpe tresker sammen. Han spurte meg noen år tidligere, men da var jeg skeptisk. Hadde jeg visst hvor bra det skulle fungere, hadde jeg nok blitt med tidligere, sier Morten med et smil.

Morten og Knut samarbeider om innhøstingen, og kjører på hverandres jorder. Utenom skurtresker deler de på bruken av hverandres traktorer og hengere for å kunne ha en så effektiv innhøsting som mulig.

-    Det å samarbeide på den måten vi gjør, har gjort at vi kan jobbe svært effektivt. Vi har god kapasitet på traktorer og hengere, og det at vi er to gjør at vi ikke er så avhengig av å få med oss ekstrahjelp, forteller Knut.

Selv om sameiet fungerer godt for de to karene fra Årnes, har de noen tips til andre som vurderer å kjøpe utstyr sammen.

-    Det viktigste er at man er gode venner, og har lik arbeidsmoral når det kommer til servicer, vask og liknende. Jeg og Morten har vært kompiser siden vi gikk på skolen, og kjenner hverandre svært godt. Vi er begge innstilt på å holde utstyret i orden, vaske og gjøre vår del av jobben, forteller Knut.

-    Også må man klare å se treskeren dra, selv når sin egen åker er klar for skjæring. Innhøstingen er ikke lenger “min” åker og “din” åker. Det er våre åkre, og vi må ta de valgene som er best for at det totale resultatet skal bli best, legger Morten til.

Skurtresker tilpasset ditt behov

Fendt C-serien kombinerer maksimal effektivitet med ledende tekniske løsninger og høy fleksibilitet. Med systemer som automatisert styring med VarioGuide og avvatring av skjærebordet setter serien standarden for det midtre effekt-segmentet.

Skurtreskeren leveres med seks-sylindrede motorer som yter mellom 306 hk til 360 hk. avhengig av modell. Motoren møter Steg V til utslippskravene, og er utstyrt med diesel katalysator, et diesel-partikelfilter samt en SCR katalyse konverter. Systemene kutter ikke bare i utslippene fra skurtreskeren, men reduserer også dieselforbruket drastisk.

Det er ikke bare i motorrommet vi finner nyvinninger på skurtreskeren, også skjærebordet er designet for best mulig innhøsting. Skjærebordet leveres i to ulike versjoner; PowerFlow eller FreeFlow. Førstnevnte er designet for maksimal produktivitet og har stor klaring mellom knivbjelken og innmaterskruen, som gør det lettere å skjære lange vekster. FreeFlow-skjærebordet leveres i arbeidsbredde fra 4,80m til 7,60m og er spesielt stabilt og vedlikeholdsvennlig. Med 1254 kutt per minutt, sikrer den høye hastigheten på knivene et rent snitt med lavt effekt-bruk. 

Oppfølging er alfa omega

Når Knut og Morten skulle kjøpe skutresker sammen, var det en rekke ting de var ute etter. Transporten langs veien måtte være enkel da den skulle fraktes mellom de to gårdene regelmessig, samt enkel betjening og driftssikkerhet veide tungt. Men det viktigste punktet var oppfølging og service.

-    Vi valgte å kjøpe Fendt treskeren, fordi vi vet hvor god oppfølgingen fra Eiksenteret er. Når man skal gjøre en investering som dette, er det en trygghet å vite at flinke mekanikere står klare til å hjelpe deg på dagen om noe skulle skje, avslutter Knut.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.

Lenker
Min side