Skip to main content
Til toppen
Fendt med GPS og brede hjul

Ole Wegard Iversen har valgt en Fendt 516 med VarioGuide og ekstra brede hjul som hovedtraktor på gården. Det gjør arbeidsdagen komfortabel og effektiv. Foto: Lars Ovlien.

Fendt med GPS og brede hjul

Kjøttprodusent Ole Wegard Iversen på Smøla har valgt en Fendt 516 S4 som hovedtraktor på gården. Med ekstra brede hjul og VarioGuide med RTK kommer den til sin rett på myrlandet ute i havgapet.

Tekst: Lars Ovlien

– Faren min Ole Sigbjørn var bureiser og startet her på 70-tallet, og han er fortsatt med som kårkall. Nå er vi to faste ansatte samt flere i sesongen. Vi driver utelukkende på myr, så drenering og marktrykk er viktig for oss, forteller Ole Wegard Iversen fra gården Olsrud på Smøla.

Han driver med ammeku og har en del innkjøpt kalv, og dyrker gras i vekstskifte med grønnsaker. Tidligere i år investerte han i en ny hovedtraktor på gården, en Fendt 516 med VarioGuide RTK levert av Eiksenteret Midt-Norge.

– Dette var det andre traktorkjøpet etter at jeg tok over gården, og jeg prøvde forskjellige traktorer før valget falgt på en Fendt. Den føltes veldig komfortabel og så langt har jeg vært veldig fornøyd.

Ekstra brede hjul

Myr byr på en del utfordringer, særlig fordi det ofte er som bløtest under innhøstingen. Iversen og faren kjører egne vinterhjul. Vi har kjørt uten tvillinghjul på hovedtraktoren siste 20 åra. Dette har fungert veldig godt, så tvillinghjul fases ut her på gården.

– Jeg vet folk tenker ulike om hjulvalg. For oss handler det mye om at brede hjul har minst like god eller bedre fremkommelighet som tvillinghjul, samtidig som du slipper å trekke med deg jord og vekster mellom hjulene. Lufttrykket justerer vi enkelt ved å hente luft fra traktoren, og det tar bare noen minutter. Siden vi kjører lange skift har vi ikke sett behovet for VarioGrip, forteller han.

Sommer-hjulene er BKT AgriMax Teris i dimensjon 1050/50R32 bak og BKT Agrimax V-Flecto VF600/60R30. De var ikke hyllevare, men Eiksenteret tok utfordringen.

– Jeg vil berømme Njål Gjøstøl for jobben ha la ned da vi skulle ha brede hjul. Han er flink til å hjelpe oss når vi trenger det og .

VarioGuide gir presisjon

Grønnsakene dyrkes ved hjelp av GPS-teknologi. VarioGuide med RTK gir presisjon ned til 2 cm.

– Når du først kommer i gang med bruk av teknologien så ser du nye muligheter og bruksområder. Det er en fryd for øyet å se bedene når du kjører med sporfølging. Jeg kjører drillformer og opptak både hos oss selv og for et par andre produsenter. Slepesnitteren kjører jeg også på autostyring. I tillegg kjører vi all gras-håndtering, med slåmaskin og rive med GPS.

– Det skjer så mye i redskapen i dag at det er greit å kunne ha fullt fokus på dem og la traktoren styre seg selv. Nå i høst skal vi også kjøre gulrothøsting med GPS.

Han fikk god hjelp av Eiksenteret til å komme i gang med utstyret.

– Det meste har jeg funnet ut selv, men Gjøstøl bor ikke langt unna og han har hjulpet med når det har vært behov for det. Det er en fordel med en selger som har bred teknisk erfaring og som er i nærheten når du bor på en øy der fergen slutter å gå ved midnatt.

Genial transmisjon

For Iversen er Fendt-traktoren først og fremst en arbeidsplass, og da handler det om både komfort og effektivitet.

– Vario-transmisjonen er helt genial. Du bare velger hastighet, så går resten sømløst av seg selv uten rykk og napp. Vi bruker også turtallsminnet mye ute på jordet. Kjørespaken har alle funksjoner lett tilgjengelig, og det har mye å si, forklarer han.

Fendt er kjent for sitt fokus på detaljer.

– Traktoren har godt lysinnslipp med frontruta som går i bue i toppen. Hytta er rett og slett passe stor og veldig oversiktlig, og luftfjæringen er viktig. Jeg har fått arbeidsredskapen jeg ønsket meg uten alt for mye jobb, og da er jeg fornøyd, sier Iversen.

Dette er dekkene i bruk

1050/50R32 BKT AGRIMAX TERIS er designet for det tyngste innen landbruksredskaper. Det er ofte benyttet på store treskere, men også på traktorer som ønsker seg så brede dekk som mulig. Dekkets store volum og enorme bæreevne har gjort det populært som traktor-drivhjul. Lufttrykket kan senkes ned til nesten ingenting, slik at traktoren kommer seg frem på myr og våte jorder.
 
VF600/60R30 BKT AGRIMAX V-FLECTO er BKT sitt mest moderne dekk. Det er fantastisk både på veien og ute på jordet. VF dekk gir ekstrem bæreevne ved lave lufttrykk og er støysvakt også i hastigheter over 40 km i timen, der andre merker sliter med støy.

 

Lenker
Min side