Skip to main content
Til toppen
Driftssikkerhet med Fendt

Harald Huser kjører Fendt 211 i kombinasjon med sin Amazone åkersprøyte.

Driftssikkerhet med Fendt

Det har vært en sen våronn for mange bønder på Østlandet i år, men i det vi besøker Harald Huser på Olstad gård en tidlig mai-kveld, nærmer våronna seg slutten. Med fire Fendt-er stående på det velstelte tunet, er det ikke rart jobben går unna.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Vi høstpløyde mesteparten av jordene her, så vi kom fort i gang når frosten slapp. I år blir det havre på disse områdene. Resten av jordene sådde vi med høsthvete, men der har overvintringen blitt såpass dårlig, så  vi har valgt å sprøyte det og sår bygg istedenfor. Så i år blir det havre og bygg, forteller Harald Huser som eier og driver Olstad gård.

Olstad gård ligger plassert på en høyde i Gjerdrum med store omkringliggende jorder. Harald drifter totalt 480 mål med korn sommerstid, og har all brøyting for Gjerdrum kommune på vinterstid.

-    Vi har nok å gjøre både sommer og vinter. Jeg jobber fulltid hos Avinor, så jeg er helt avhengig av den gode hjelpen jeg får av familien. Min far på 82 er fortsatt aktivt med hver sommer i både våronn og høstonna, forteller Harald.
Med travle dager og en fulltidsjobb ved siden av, er Harald her avhengig av at utstyret fungerer til enhver tid. Når sesongen først står på, har han ikke tid til nedetid. 

-    En stor faktor for at vi har valgt Fendt, er for å ha en traktor med lite nedetid. De få gangene det har vært noe, har Eiksenteret på Kløfta vært på saken med en gang. For meg er det også viktig å ha traktorer jeg trives i. Når man skal sette seg inn i traktoren etter en lang dag på jobb, blir det både morsommere og lettere når man sitter godt og ting fungerer, smiler Harald. 

Ny Fendt 728 Gen 7

Harald har i dag to stykk Fendt 724, fra 2019 og 2020. I løpet av sommeren blir 2020-modellen byttet ut med en helt ny Fendt 728 Gen 7.

-    Jeg har ventet på et nytt design på 700-serien, og er veldig fornøyd med utseende på Gen 7. Traktoren vi har bestilt er topp utstyrt, nokså likt som 724-en vi har i dag. Jeg hadde egentlig ikke plan om å bytte ut 724-en helt enda, men innbytteprisen var såpass god at mellomlegget ikke ble så stort. Da bestemte jeg meg for å bytte, forteller Harald.

Den nye Fendt 728 Gen 7-en skal han bruke både i jordbruket, entreprenørdriften og til brøyting på vinterstid. 

-    Jeg har lenge ønsket meg litt mer hester i 700-serien enn det vi har hatt til nå, og med 728-en får jeg nettopp dette. Til jordbruket og brøytinga er ikke de ekstra hestene så viktig, men når jeg kjører tunge lass eller flytter maskiner er det veldig behagelig å ha de ekstra kreftene når man skal opp en bakke, forteller Harald.

Den nye Fendt 728 Gen 7 yter hele 303 hk. hvorav Fendt 724 Gen 6 “kun” yter 237 hk. Det blir derfor en merkbar forskjell for Harald opp bakkene på Gjerdrum når den nye Gen 7 traktoren står på tunet. 

-    Jeg ser veldig frem til å få den levert. Mange synes nok jeg er litt “gal” som bytter traktor så ofte, men for meg handler det om å ha utstyr som alltid fungerer. Også er jeg over snittet interessert i maskiner, så det blir jo en hobby i dette og, sier Harald. 

Selv om Harald bytter traktor ofte, mener han prisene man får igjen for en brukt Fendt forsvarer kjøpet.

-    Jeg skal ikke legge skjul på at man merker at jordbruksutstyr har blitt dyrere de siste årene, og inngangsbilletten til Fendt er ofte noe høyere enn andre traktorer. Men til gjengjeld får man en veldig god annenhåndsverdi på traktorene, så mellomlegget for å bytte er ofte ikke så galt. Fendt leveres også med en del mer utstyr som standard, så om man skal velge tilleggsutstyr på andre merker slik at de kan hevde seg med originalutstyret på en Fendt, er ofte ikke prisforskjellen så stor allikevel, sier Harald. 

Fendt 211 gjør hverdagen enklere

Selv om Fendt 700-serien faller i smak hos Harald, har også den minste serien fra Fendt, nemlig 200-serien funnet seg godt til rette i rekkene.

-    I dag har vi to Fendt 211, en 18-modell og en 21-modell. Størrelsen er helt perfekt til mye av jobben vi har både sommerstid, men særlig på vinterstid i forbindelse med brøytinga. Fendt 200-serien kommer frem på plasser større modeller ikke har sjans, og har mer enn nok kraft til å få unna den jobben vi trenger den til. 

På sommerstid kjører Harald 2021 modell Fendt 211 med Amazone sprøyte på. Kombinasjonen av en 1500 liters tank foran og en 1300 liters tank bak på sprøyta gjør at traktoren går godt, selv på de bratteste partiene av jordet.

-    Jeg er veldig fornøyd med oppsettet jeg har på 211-en i dag, og jeg får med meg en veldig god mengde med væske med Amazone sprøyta og front-tanken. Fendt 211 er jo en lett traktor, så det er viktig å fordele vekten både foran og bak på traktoren når jeg kjører i de bratteste partiene, så da kommer front-tanken fra Amazone godt med. Traktoren regulerer selv slik at det opprettholdes en likevekt, også kan jeg manuelt overkjøre hvilken tank som skal brukes om jeg ønsker det. 

Amazone har fem tiår med erfaring innen plantevernteknologi og tilbyr sprøyter i alle størrelser. Alt fra hengermonterte sprøyter for maksimal kapasitet, til de kontinuerlig optimaliserte bakmonterte sprøytene med matchende fronttanker for økt tankkapasitet. Sistnevnte blir den perfekte kombinasjonen med Fendt 211. Fendt 211 veier kun 4 280 kg. samtidig som den yter hele 114 hk. og dermed blir en skikkelig lettvekter som kan utføre tunge oppgaver. Traktoren har en enestående manøvreringsevne, og kan snu på vendeteigen med en minste svingradius på 4,2 meter.

-    2021 modellen av Fendt 211 har gjort traktoren enda bedre enn den var i utgangspunktet. Den nye utseende er et stort pluss, men den oppgraderte førerplassen er det jeg setter mest pris på. Nå sitter jeg like godt i den som i 700-serien, og så er det et stort pluss at utformingen og knapper er på samme sted som i de større modellene. Det gjør det lettere for faren min på 82 år å sette seg inn i de ulike traktorene uten problemer, forteller Harald. 

Fendt 200 Vario leveres med FendtOne førerplassen, som man også finner i de større modellene til Fendt. Dette gjør at uavhengig av modell man velger, er utformingen, komforten og teknologien i førerhuset den samme.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.
 

Lenker
Min side