Skip to main content
Til toppen
Alt kan gå i stykker, det som gjelder er rask service

Mekaniker Edvin Ødegaard fra Eiksenteret er raskt på pletten når Arne Bøhler trenger hjelp

Alt kan gå i stykker, det som gjelder er rask service

Med fôrproduksjon, ammekyr, skogsdrift og snekkervirksomhet har ikke bonde Arne Bøhler tid til driftsstans. Rask service og pålitelig maskinpark var utslagsgivende da han valgte Eiksenteret som leverandør, og Fendt over hele linja.

Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

– Prisen jeg kan selge høyet for er avgjørende for det jeg tjener. Det føles bra å ikke være så avhengig av jordbruksoppgjøret, men få betalt for den kvaliteten jeg leverer, sier den engasjerte bonden fra Spydeberg. 

Arne Bøhler både leier og eier jord, til sammen 900 mål gras og 800 mål korn. Han produserer høy og halm til hest, og det han ikke selger går til fôr til egne ammekyr. Med eget snekkerverksted og utleie av næringsbygg med produksjon av gourmetsopp, har Arne nok å drive med. Han er derfor helt avhengig av at traktorer og redskap fungerer som det skal.

– Jeg har gått for Fendt, fordi det er best og jeg liker å gjøre ting bra, sier bonden med et stort smil.

Gjennomtenkte løsninger

Arne har valgt grasutstyr fra Fendt, men før vi får høre om erfaringene med redskapene viser Arne høytørka der hestefôret ligger klart til salg. Golden retrieveren Max svinser trofast etter og legger seg til rette på en høyball. Arne har en 1000 kvadratmeter stor kjørbar tørke. Den drives av et en enorm vifte, og kan i tillegg kan tilføres varme fra et halmfyringsanlegg som forsyner hele gården med vannbåren varme. Interesse for smarte og tekniske løsninger har Arne i blodet.

– Min bestemor kjøpte gården på tvangsauksjon da hun var 25 år og giftet seg med sønnen på nabogården. Bestemor var et driftig menneske og bestefar var tidlig ute med tekniske ting som åkersprøyte og korntørke. De var i det hele tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, så det har nok gått i arv, smiler Arne.

Redskap med stor kapasitet

Interessen for det nyeste innen teknikk gjenspeiles også i traktorer og maskinpark på gården; grønt Fendt-utstyr så langt øyet kan se. Da Arne begynte med høyproduksjon i større skala i 2010 testet han traktorer fra flere leverandører før han landet på Fendt levert av det lokale Eiksenteret.

– Fendt overbeviste og jeg er glad for at jeg valgte det. Jeg har satset på maskiner med høy effektivitet, for jeg driver mye alene. I sesong holder jeg på 15-16 timer hver dag. 

Men selv kvalitetsmaskiner trenger service, og det viktigste for Arne er å få rask hjelp når uhellet er ute.

– Å ha kontakt med et firma som jeg vet svarer når jeg ringer er viktig for meg. Alle maskiner i drift kan gå i stykker, og Eiksenteret stiller opp med en gang jeg trenger hjelp.

Gode beskrivelser gir raskere løsning

Arne har reflektert en del over hvordan man henvender seg til et verksted når problemer oppstår. Selv er han er utdannet landbruksmekaniker, og når noe ryker gir han gode beskrivelser av problemet, eller knipser et bilde. 

– I går røk en fjær på pressa, og da sendte jeg bare et bilde til delemannen på Eiksenteret. Jeg fikk raskt tommel opp tilbake med beskjed om at ny del er bestilt. På Eiksenteret på Mysen kan det være ulike folk som tar telefonen, men jeg bli alltid ringt opp igjen, og det setter jeg pris på.

Hvor mye det betyr å få rask hjelp kan måles i kroner og øre.

– Bare i løpet av gårsdagen presset jeg for omtrent 40 000 kroner, så det sier litt om hva det betyr at storballepressa går de dagene det er godvær, poengterer Arne. 

Men han ringer ikke bare når det haster å få bistand.

– Det hender jeg ringer bare for å slå av en prat, de trenger også å få høre at jeg er fornøyd, smiler bonden, før han setter seg i slåmaskinen. 

Dagen er ennå ung og flere mål med gras står og venter.

Arne Bøhlers erfaringer med traktorer og redskap på gården

Fendt 724 Gen 6
«Jeg byttet til denne modellen for å få den nye Fendt One betjening. Traktoren har mye  utstyr som fronthydraulikk, varioGuide og den heftigste Fendt One betjeningingen, som jeg bruker jeg hele tiden. Dessuten har den fint førermiljø».

Fendt 516 S4
«Denne litt mindre traktoren går med sprøyte, sprede- og samlerive. Det er en smidig liten traktor som jeg er veldig fornøyd med.»

Fendt Slicer 991 TLKC Slåmaskin 
«Slåmaskinen har et butterfly-sett, og kan slå opp til 9,3 meter i bredden, avhengig av terrenget, så den har enorm kapasitet. Stengelbehandleren kan du stille aggressiviteten på, det er enkelt å bytte kniver og om uhellet skulle være ute er det også enkelt å bytte sikkerhetsmekanismen på skivene, så jeg er veldig fornøyd.»

Fendt Lotus 1250 T Sprederive 
Jeg har prøvd andre merker, men sliter med holdbarhet i eng som har stått lenge. Denne sprederiva har jeg brukt i to sesonger og den virker solid. Den har stor kapasitet og jeg er veldig fornøyd. Den har litt annen konstruksjon på tinder og armer og sprer veldig bra.»

Fendt 1290 Big bale  
«Storballepressa har kammer i størrelse 90 x 120, og har kjempekapasitet. I timen kan den presse 140 baller med tørt høy i timen, hvis strengene er fine og jordet er flatt. Hvert år får jeg hjelp av Eiksenteret med å justere bindeapparatet, så det er aldri noe tull.»

I tillegg har Arne en Fendt C 5275 AL skurtresker. 

Lenker
Min side