Til toppen
Brukervennlig traktor perfekt for småbruket

Brukervennlig traktor perfekt for småbruket

På Sørre Kongslien gård i Vang i Valdres trengte de en traktor til alt fra skogsarbeid til pløying uten at den er for stor eller avansert. Da traff Massey Ferguson 5711 M blink.

Tekst: Tun Byrå | Foto: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

– Det var viktig for oss å finne en allround traktor som passet til alle våre behov her på gården. Samtidig ønsket vi moderne komfort og sikkerhet uten overflødig mekanikk som GPS. Traktoren må kunne brukes til alle arbeidsoppgaver på gården da vi ikke benytter oss av innleid hjelp, men gjør alt selv, forteller Endre Skavhaug Vik. 

Han flytter nå fra byen tilbake til småbruket i Vang der han vokste opp. Her driver foreldrene økologisk sauedrift på egen grunn, og nå skal Endre overta gården sammen med familien sin, ved siden av jobben som sivilingeniør. 

Guttedrøm

– Som liten hadde kompisene mine og jeg stor interesse for traktor, og jeg har alltid ønsket meg min egen Massey Ferguson. Da valget falt på en MF 5711 var det fordi den matchet våre behov best av alle traktorene vi så på. Samtidig er det kjekt å kunne si at guttedrømmen gikk i oppfyllelse, smiler Endre.

Sønnen Olav på tre år er like bitt av traktorbasillen, og kjører gjerne sammen med pappa eller bestefar. Derfor var det ekstra viktig for familien at traktoren hadde ekstra passasjersete og høy sikkerhet. MF5711 har en romslig hytte med god oversikt, høy komfort og god ergonomi, ifølge Endre. 

– Med Dyna-4-transmisjonen har jeg en girkasse som er enkel å betjene med fullstendig kløtsjfrie skift mellom 16 gir i hver retning, samtidig som jeg enkelt skifter gruppegir ved å trykke på en knapp på T-spaken. Det gjør traktoren både behagelig og enkel å kjøre, sier han.

Ikke så stor men sterk

Sørre Kongslien er et småbruk på cirka 60 mål med dertil smale skifter og gårdsveier, så de trengte en traktor som ikke er for stor. I tillegg krever økologisk drift at de må ta ekstra godt vare på jorda, og da er det viktig at traktoren ikke har for høyt marktrykk. 

MF 5711 veier bare rundt fire og et halvt tonn samtidig som kombinasjonen av den 4,4 liters firesylindrede AGCO POWER motoren med 115 hk og Dyna 4-transmisjonens imponerende ytelse sikrer at man har kraft nok til de tyngre oppgavene.

– Jeg er imponert over at traktoren kan brukes til alt vi gjør for å drive gården, fra pløying og jordarbeid til slåtten med å presse og kjøre rundballer, til tømmerhogst, vedproduksjon og brøyting om vinteren, sier Endre. 

Eiksenteret alltid på pletten

Eiksenteret på Fagernes har vært familiens lokale forhandler av stort og smått de har trengt til gården opp gjennom årene. 

– Vi har alltid hatt et godt inntrykk av alle på Eiksenteret. Vi er trygge på at de har kunnskap om produktene og at de leverer utstyr som fungerer, og ikke minst svarer på spørsmål og hjelper oss på kort varsel, betyr mye, forteller Endre.  

En bonus er at verksmester Kjell-Arne Heggom fra Eiksenteret på Fagernes er en av de nærmeste naboene.

– Det har vært ekstra greit å få noen ekstra besøk under innkjøringa, og da har Kjell-Arne alltid vært på pletten og svippet innom etter jobb så vi har fått svært rask hjelp og tett oppfølging, avslutter han fornøyd. 

Dette er noen av fordelene med MF 5711 D4:

●    En allround traktor som er moderne og kraftig
●    Kan brukes til alt, feks. rundballepresseing, jordbearbeiding, pløying og snøbrøyting
●    Er ikke for stor og tung, veier rundt 4,5 tonn, så den kommer frem på smale veier og har lavt marktrykk
●    Er utstyrt med den elektronikken de fleste trenger
●    Dyna-4-transmisjonen er enkel i bruk 
●    Romslig, ergonomisk og moderne hytte med god sikt og plass til ekstra passasjer
●    Behagelig og enkel å kjøre og betjene
●    Stage V-renseteknologi 
●    Kløtsj-funksjon på bremsepedal tilgjengelig for alle modeller
●    Automatisk hovedstrømsbryter tilgjengelig for alle modeller