Skip to main content
Til toppen
Ny og bedre automatkobling fra DALEN

Fra i høst leveres den nye oljebaserte automatkoblingen på DALEN modell 2011, 2013 og 2014. Foto: DALEN.

Ny og bedre automatkobling fra DALEN

Allerede på slutten av 90-tallet så løsningene i drivlinjen på de store snøfresermodellene til DALEN dagens lys. Fra høsten 2019 leveres alle de store snøfresermodellene med den nye oljebaserte automatkoblingen.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: DALEN

DALEN 2010 vakte stor begeistring da den ble lansert høsten 1997. Det var den første av DALENs 2-trinns snøfresere med stor valse og midtsentrert girboks. Den tok store snømengder, og kunne både slepes og rygges. Med en ekstra girkasse kunne freseren også frontmonteres.

– Mange mente at prinsippet ikke kunne fungere, da girboksen stod i veien for snøen som skulle inn i freseren. Erfaringer vi har gjort oss i ettertid har vist at det er et prinsipp som gir stor uttelling med tanke på å få god snøgjennomgang. Den store valsen gjorde også at du fikk svært god viftefylling i hele viftehøyden, forteller Dag Rune Lid i Lid Jarnindustri.

– I testene vi gjennomførte i forkant målte vi kapasiteten til 700-800 tonn i timen, og noe slikt hadde vi aldri tidligere erfart.

Automatkoblingen kommer

I 2000 ble det besluttet å få utviklet en spesialgirkasse for å øke stabiliteten. Det viste seg å være en smart investering.

– Den første sikringen i drivlinjen var brytepinnene som stod mellom valsene og girboksen. Det er utfordrende å skulle måtte bytte bryteskruer ute midt på natta, så jakten på gode løsninger fortsatte, forklarer Lid.

Drivlinjen ble forbedret på ulikt vis frem til 2013, da 2. generasjons drivlinje ble introdusert med automatkoblinger som erstattet brytepinnene.

– Når du kjører i snøstorm og har mye snø i freseren, har du lite lyst til å gå ut av en varm førerhytte og rense snøfreseren. Løsningen appellerte derfor ikke bare til driftssikkerheten, men også til førerkomforten.

Automatkløtsjen har fått en oljebasert smøring som gir komponentene på drivlinjen lengre levetid og forenkler vedlikeholdet. Foto: DALEN.

Enklere vedlikehold

Automatkoblingene var en relativt krevende løsning med tanke på vedlikehold, siden valsene måtte tas ut. Samtidig ble traktorene bare større og større, noe som medførte større belastning for fresene.

– Før kommende sesong har vi oppgradert til det vi kaller 3. generasjons drivlinje på de store snøfresermodellene 2011, 2013 og 2014. Automatkløtsjen har fått en oljebasert smøring som gir komponentene på drivlinjen lengre levetid og forenkler vedlikeholdet. Oljen tappes enkelt ut på undersiden, før automatkoblingen snus og ny olje kan fylles på fra oversiden. Drivlinjen har også fått kraftigere tapper med flere spor. Samme løsning leveres på DALEN 2118, men her står automatkoblingen mellom viften og girboksen, ettersom den bare er bygget for frontmontering og rygging, forklarer Lid. 

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD

Lenker
Min side