Skip to main content
Til toppen
MF 1700 M på bæresvak mark

På bæresvak jord stilles det store krav til utstyret som brukes.

MF 1700 M på bæresvak mark

På bæresvak jord stilles det store krav til utstyret som brukes. Produktsjef Ole Jørgen Rustad hos Eikmaskin har tatt turen til Smøla på Nordmøre for å se MF 1700 M i arbeid på bæresvak mark.

Tekst: Eikmaskin | Film: Eikmaskin

På Smøla driver Njål og Svein Erik Gjøstøl gård. I tillegg til å være gårdbruker, er Njål selger hos Eiksenteret Midt-Norge. På Smøla er det litt spesielle forhold for jordbruk, siden det er myrjord som ligger rett på fjell. Jorda holder godt på vannet, og dette gir en bæresvak jord. Dette stiller spesielle krav til utstyret som brukes. – Det er stort fokus på dekk og felg, sier Njål og legger til: - Det må være god flyteevne, og traktoren må være så lett som mulig.
Ole Jakob vil gjerne teste MF 1765 M med store hjul på Smøla. Traktoren har 67 hk og veier 2400 kg. – Dette er en traktor som kan brukes til grasproduksjon og jordbearbeiding på bæresvak jord, sier Njål, og fortsetter: - Vi har en del utstyr som er tilpasset denne traktorstørrelsen.

Brede dekk

Michelin dekk med dimensjon 600/60 R 28 er satt på som bakdekk på traktoren. - Dette er de største dekkene vi kan sette på denne traktoren, sier Ole Jakob. – Det er 2-3 cm klaring til baksjermen. For å matche forhjulet, så er det viktig at det har riktig rulleomkrets for å sikre riktig forspinn og utveksling mellom fram- og bakaksling. Forhjulet har en dimensjon på 420/55-17. Dette er egentlig et redskapsdekk, men det har traktormønster og lave ribber som er snille mot grastorva. Redskapsdekket fungerer fint som et framdekk i kombinasjon med Michelin bakdekket, legger Ole Jakob til. – Begge dekkene er brede og gir god flyteevne, som vi forstår at er viktig her på Smøla, forklarer Ole Jakob videre.
- Jeg tror disse dekkene vil fungere godt, sier Svein Erik, og videre: - Det er lav vekt og brede dekk, og da får man plassert vekta mer utover i forhold til jordpakking. Dette er en fin løsning.
- Fordelen med brede dekk i stedet for tvillinghjul, er at store hjul gir bedre flyteevne, uten at totalbredden økes veldig mye på traktoren, sier Njål. – Det blir en mer smidig traktor å jobbe med. Der det er behov for lett utstyr på bæresvak jord, er dette en god løsning, legger Njål til.

Førerplassen

- Førerplassen blir komprimert i en liten traktor, sier Svein Erik, men presiserer at det ikke er dårlig plass. – Du har alt nærme deg. Ut i fra plassen du har tilgjengelig, så er det en anvendelig traktor, legger Svein Erik til.

Ditt Eiksenter har flere traktormodeller som passer til bæresvak mark. Massey Ferguson har traktorer som dekker ethvert behov. Ta kontakt, så hjelper Eiksenteret deg med å finne den traktoren og det utstyret som passer for deg og dine forhold.

Lenker
Min side