Skip to main content
Til toppen
En skurtresker med banebrytende teknologi

MF IDEAL er spesielt egnet for bonden som skal høste på store arealer

En skurtresker med banebrytende teknologi

Enten det er overlegen komfort og oversikt fra førerhuset, utmerket korn- og halmkvalitet eller brukervennlighet som er viktig når du skal velge skurtresker, så innfrir Massey Ferguson IDEAL 7.

Foto: Tun Byrå | Tekst: Tun Byrå | Video: Tun Byrå

– IDEAL er en ren rotortresker pakket med ny og banebrytende teknologi. Den har svært god kapasitet, så den er spesielt egnet for bonden som skal høste på store arealer, sier Ole Jørgen Baarlid, produktsjef for høstemaskiner hos Eikmaskin.
IDEAL er Massey Fergusons flaggskip på skurtresker-siden og består av tre hovedmodeller; IDEAL 7, 8 og 9. Hver av modellene finnes i tre forskjellige versjoner. Én som er beregnet for flatt land, én beregnet for mer hellende terreng, og én modell med beltedrift. Størrelsesmessig har de motoreffekt fra 451 til 647 hestekrefter og korntanker på henholdsvis 12.500 og 17.100 liter. 

Ren rotortresker

I prinsippet har en ren rotortresker en del fordeler fremfor det mer tradisjonelle ristetreskeprinsippet som er mest vanlig i Norge. 

– Det har vært et par ulemper med tradisjonelle rotortreskere; at de er effektkrevende og har en tøffere behandling av halmen. På Ideal er dette løst med en lang rotor med en mindre diameter. Treske-systemet er oppdelt i flere soner med en innmaterrotor på tvers i fremkant som roterer saktere enn hovedrotoren. Dermed trekkes massen innover i hovedrotoren istedenfor å skyves inn. På den måten behandles halmen og kornet skånsomt, og det gir renere korn av bedre kvalitet, forklarer Ole Jørgen. 

IDEAL 7 har også et SuperFlow skjærebord som leveres i bredde fra 25 til 40 fot og har en unik egenskap med at det sitter en innmater-duk i fremkant som mater treskeren jevnt og fint uavhengig av type vekst du skal treske. Treskeren takler både tørre og mer fuktige høsteforhold.

Smal nok for offentlig vei

På IDEAL 7 er det et beltesett på 30 tommer som gir en totalbredde på treskeren på under 3,5 meter uten at det går ut over kapasiteten. 

– Fordelen er at skurtreskeren dermed holder seg innenfor lovlige grenser så man kan forflytte seg på offentlig vei. 
Treskeren er bygd opp i moduler, med førerhus, system for kornbehandling og motorsystem øverst. I midten sitter treskeverket og halmkutter, nederst sitter beltedrift, chassis og renseverk. 

Takler både bratt og flatt terreng

Renseverket på IDEAL 7 kalles Ideal Balance. Den håndterer avlingsstrømmen med en buet tilbakeføringsplan, som kort forklart fordeler kornet i full bredde på kornplaten og over soldet. 
– Såld og kornplater har høye delevegger, noe som gjør at når du kjører sidehelling vil det holde seg på plass. IDEAL7 takler både flatt og kupert terreng svært bra, sier Ole Jørgen
Han nevner også viktigheten av restmengde-håndtering som er viktig på moderne treskere som jobber med store skjærebredder.
– På IDEAL finnes det flere versjoner av halmkutter, enten med 56 eller 112 kniver. I tillegg får du ulike type måter vi kan spre halmen på, slik at du ivaretar ønsket om et jevnest mulig restmengde-dekke på åkeren etter at du har tresket.

Moderne og ergonomisk førerhus

Det moderne førerhuset på Massey Fergusons IDEAL 7 står i stil til resten av treskeren. Her er det god materialkvalitet og ergonomisk betjening av alle funksjoner på treskeren. 
– Du styrer blant annet skjærebord, automatikk på skjærebord, tømmeskrue, inn og utkobling av alle viktige funksjoner på treskern herfra. I tillegg har du en oversiktlig og god terminal så du har full kontroll på hva som skjer på treskeren, forklarer Ole Jørgen fra førersetet.
Dette er en tresker med mye teknologi og ikke minst stor kapasitet. Ta turen til ditt nærmeste Eiksenter hvis du ønsker å ta en nærmere kikk på IDEAL.

Noe av det du får med Massey Ferguson IDEAL 7:

●    Motoreffekt på 451 hestekrefter 
●    Kapasitet på korntank på 12.500 liter
●    Tømmekapasitet på 130 l/sek
●    Skjærebredde på opptil 10,7 meter
●    Motor: AGCO Power 9,8 L
●    Ny halmkutterdesign som gir jevnere spredning av halm og agner over et bredere område ved hjelp av ActiveSpread-funksjon 
●    Komfort og oversikt i førerhuset, med blant annet ventilert sete og ekstra lagringsplass
●    Nytt informasjonspanel som viser den viktigste loggen for skurtreskeren
●    Utmerket halm- og kornkvalitet på grunn av forsiktig komprimering og ekstra lange rotorer som er skånsom mot halmen og forhindrer urent korn
●    Stor energieffektivitet med enkle girkasser og færre reimer enn andre skurtreskere
●    Kornplatesystem IDEALbalance som gir rent korn kombinert med høy ytelse uavhengig av terreng 
●    Smal nok til at den kan kjøres på offentlig vei

Lenker
Min side