Til toppen
Av korn og poteter...

Anders Strande fra Braak gård er glad han har selger Rolf Johansen og serviceleder Glenn Lunde fra Eiksenteret Hønefoss i ryggen. Foto: Lars Ovlien.

Av korn og poteter...

I 1975 var Anders Strande lei skolen og tok seg et friår for å skru Massey Ferguson hos Torkel Nore. Siden har det stort sett gått i røde traktorer for bonden som har bygd seg opp en stor gårdsdrift på Norderhov sør for Hønefoss.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Jeg har kjørt Massey Ferguson siden jeg var guttunge. Det er vel en kombinasjon av god service fra Eiksenteret Hønefoss og gode traktorer som har gjort det, forteller Anders Strande fra Braak gård på Norderhov.

Potet- og kornbonden pensjonerte seg fra selve gårdsdriften i fjor og overlot ansvaret til sønnene Tore og Hans Hellik, men hjelper fortsatt til på ulike områder.

– Gårdene Braak, Skollerud og Glesne har samlet maskinparken i selskapet BSG Maskin AS. Til sammen driver vi 2500 mål, og jeg skal være styreformann i maskinlaget. Ellers er jeg kårkall på gården.  

Store maskiner

Braak gård leverer blant annet poteter til Kims. De har en MF 7724 S og to MF 7618 VT, og i tillegg har den ene sønnen hans en MF 5713 S.

– Vi driver mye mer jord nå enn jeg hadde drømt om da vi startet, så da må vi være effektive. Selv har jeg kjørt trinnløs transmisjon de siste 15 årene og kunne ikke tenke meg noe annet. Det er ekstremt bra, særlig når du brøyter om vinteren.

VT-transmisjonen kommer også godt med i potethøsten.

– Vi har en Grimme potetopptaker, og det er viktig å finne en fart som passer. Før vi fikk VT-transmisjon var det gjerne akkurat litt fort eller litt sakte, og det rykket litt når vi giret. Nå finner vi alltid hastigheten, og kan du kjøre 0,3 km/t fortere blir det mye på flere hundre mål, forklarer Strande.

Begynte tidlig

Bare 12 år gammel døde faren til Anders Strande, og gården ble overført til ham.

– Det var moren min som drev gården, men skjøtet sto på meg og jeg var jo interessert. Jeg tok sveis- og konstruksjon på videregående, før jeg tok Skogskolen på Sagrenna i Kongsberg og deretter Buskerud Landbruksskole, forteller han.

Innimellom utdannelsen ble det et friår.

– Jeg var litt skolelei, så da jeg var 16 år gikk jeg til Torkel Nore, som hadde agenturet på Massey Ferguson her. Jeg spurte om å få lære og skru, og han sa jeg kunne komme dagen etter. På dette tidspunktet kjøpte vi en MF 188 på gården også.

På låven har Anders Strande en gammel MF 165 som har vært i familien siden 70-tallet. Den har han pusset opp og bruker til finkjøring. Foto: Lars Ovlien.

Livslangt forhold

Strande konsentrerte seg om gårdsdriften, men Massey Ferguson fulgte ham videre hele veien.

Eiksenteret har hatt et godt miljø og jeg har alltid likt meg der. Jeg jobbet jo sammen med Helge Ohren, som pensjonerte seg for elleve år siden. Vi har kontakt fortsatt.

I dag er det så store krav til effektivitet at hvis du ikke får riktig del til riktig tid kan det stå om avlingen.

Eiksenteret Hønefoss ligger like i nærheten. Der får jeg god service og jeg har fått byttetraktor når jeg har trengt det. Det har vært viktig for meg opp gjennom årene, sier Anders Strande.

KONTAKT DITT EIKSENTER | BE OM TILBUD | BESTILL PRØVEKJØRING