Skip to main content
Til toppen

SKURTRESKER: 

HVILKEN TRESKER PASSER FOR MEG?

Skurtreskeren har revolusjonert kornhøstingen i norsk landbruk, og i denne guiden vil vi gå i dybden på hvordan denne maskinen fungerer, prosessen med å treske, og hva som er viktig når man skal velge seg en tresker.

Vi vil også se nærmere på skurtreskerne fra Massey Ferguson og Fendt og hvordan de kan være til nytte for bønder i forskjellige situasjoner.

HVA ER EN SKURTRESKER?

En skurtresker, ofte bare kalt en tresker, er en maskin som høster, tresker og renser korn. Tresking er prosessen hvor kornet skilles fra strået og spiren, og moderne skurtreskere har gjort denne prosessen både rask og effektiv. Tresking med en skurtresker foregår i flere trinn, der skjæreverket først klipper kornet, og en transportør fører det videre inn i maskinen. Deretter slår en trommel kornet fra strået, før stråene blir skilt fra kornet og fjernet. Etter at kornet er renset for urenheter, lagres det midlertidig i skurtreskerens tank. Dette gjør tresking til en sømløs og effektiv prosess, som har stor betydning for både tidsbruk og økonomi.

Fra selvbinder til skurtresker
Fra selvbinder til skurtresker

Korn har alltid vært en viktig del av det norske landbruket. Alt fra dyrefor til bakevarer har gjennom århundrer blitt produsert fra de ulike kornsortene, og innhøstingen og separeringen av kornet har blitt effektivisert. Fra håndmakt og ljå, til selvbindere, treskeverk og dagens skurtreskere.

HVILKEN SKURTRESKER PASSER FOR MEG?

Valget av riktig skurtresker handler ikke bare om å velge et pålitelig merke som Massey Ferguson eller Fendt, men også å finne en maskin som passer best til din spesifikke situasjon. Det er flere faktorer som bør tas i betraktning, blant annet størrelsen på gårdsbruket og jordene, om det er bratt eller flatt terreng, og hva slags korntyper som skal treskes. 

 

STØRRELSEN PÅ GÅRDEN 

Når det gjelder størrelsen på gårdsbruket og jordene, er det avgjørende å finne en tresker som er tilpasset dine behov. For mindre gårdsbruk vil en kompakt og effektiv tresker som er lett å manøvrere, være ideell. På større gårder med omfattende kornarealer, vil en kraftig tresker med høy kapasitet være nødvendig.

 

TYPE TERRENG

Terrenget spiller også en viktig rolle, der standard treskere vil fungere fint på flate jorder, mens det kan være nødvendig med en tresker med gode stabilitetsegenskaper og tilpasset fjæring hvis jordene er bratte.

 

HVILKE KORNTYPER

I tillegg er det viktig å vurdere hvilke korntyper som skal treskes, da noen treskere er designet for å være fleksible og kan håndtere forskjellige typer korn, mens andre er spesialiserte modeller som er optimalisert for en spesifikk korntype.

En skurtresker med banebrytende teknologi
En skurtresker med banebrytende teknologi

Enten det er overlegen komfort og oversikt fra førerhuset, utmerket korn- og halmkvalitet eller brukervennlighet som er viktig når du skal velge skurtresker, så innfrir Massey Ferguson IDEAL 7.

Norges første Fendt IDEAL i drift
Norges første Fendt IDEAL i drift

I august leverte Eiksenteret Kløfta den første Fendt IDEAL-treskeren i landet til bonde John Henrik Gjørven i Odalen. Den nye generasjonen skurtreskere fra Fendt har en rekke nyvinninger som gir stor kapasitet og god kvalitet på treskingen.

Fendt skurtresker gjør jobben til høsten
Fendt skurtresker gjør jobben til høsten

Ja, vi snakker om skurtresker nå rett etter at våronna er ferdig. Mens kornet ennå er grønt, så er det viktig å tenke på hva slags maskin som skal gjøre jobben når høsten kommer og kornet skal treskes. Er du på jakt etter en allsidig skurtresker kan en ristertresker fra Fendt være et godt valg.

FENDT OG MASSEY FERGUSON: SKURTRESKERE FOR NORSK LANDBRUK

Eiksenteret fører et bredt utvalg av skurtreskere, inkludert de anerkjente merkene Massey Ferguson og Fendt. Disse treskerne er kjent for sin kvalitet, pålitelighet, og tilpasningsevne til ulike behov innen norsk landbruk.

Massey Ferguson er kjent for sin innovasjon og teknologi, og uansett om du er en liten kornbonde eller har et stort gårdsbruk, kan du finne en Massey Ferguson-skurtresker som passer dine behov.

Fendt tilbyr treskere som er kjent for sin presisjon og effektivitet, og med tilpasningsmuligheter for ulike korntyper og terrenghensyn, er Fendt et trygt valg for ethvert gårdsbruk.

Valget av tresker er en viktig beslutning som kan ha stor innvirkning på effektiviteten og lønnsomheten til et gårdsbruk. Ved å velge en tresker som er tilpasset din gård, dine jorder, og de spesifikke behovene du har, kan du sikre at tresking blir en effektiv og lønnsom del av din landbruksprosess. Samtidig er det viktig å være oppmerksom på vedlikeholdsbehov, og å velge en leverandør som kan tilby god service og støtte er en nøkkelfaktor i dette.

KUNNSKAP ER NØKKELEN TIL SUKSESS

I tillegg til å velge riktig skurtresker, er det også viktig å ha god kunnskap om tresking og å forstå prosessen i detalj. Tresking er ikke bare en mekanisk prosess, men også en kunst som krever forståelse og dyktighet. Å kjenne til de ulike delene av treskeren, hvordan de fungerer sammen, og hvordan de kan tilpasses forskjellige situasjoner, er essensielt for å oppnå de beste resultatene.

Videre krever tresking nøye planlegging og timing, da tidspunktet for høsting kan ha stor innvirkning på kvaliteten og kvantiteten av kornet. Skurtreskere fra Massey Ferguson og Fendt tilbyr en rekke avanserte funksjoner og teknologier som kan bidra til å gjøre tresking mer effektiv og presis. Disse inkluderer alt fra automatiske innstillinger som justerer seg etter forholdene i åkeren, til sofistikerte sensorsystemer som kontinuerlig overvåker og optimaliserer prosessen. Ved å utnytte disse funksjonene, kan du ikke bare spare tid og penger, men også oppnå en høyere kvalitet på kornet.

 

VEIEN VIDERE TIL DIN PERFEKTE SKURTRESKER

Norsk landbruk har alltid vært preget av hardt arbeid, innovasjon og en dyp forståelse for naturen. Skurtreskeren er et eksempel på hvordan moderne teknologi kan brukes til å forenkle og forbedre tradisjonelle landbruksprosesser. Med riktig utstyr, kunnskap og støtte, kan tresking være en givende og lønnsom del av din bondegjerning. Hos Eiksenteret kan du finne treskeren som passer deg og ditt behov, med profesjonell veiledning og kvalitetsmerker som Massey Ferguson og Fendt, som vil være med på å styrke norsk landbruk for fremtiden.

Finn din neste skurtresker hos ditt lokale Eiksenter, ta kontakt for å snakke med en av våre kunnskapsrike ansatte. Vi hjelper deg gjerne med å finne den modellen som passer dine behov perfekt.

Lenker
Min side