Til toppen
Er du klar for hagearbeid?

I juli begynner beskjæringsperioden JAS (juli, august, september) for trær og busker. Foto: Husqvarna.

Er du klar for hagearbeid?

Godt utstyr gjør hagearbeidet enklere og mer effektivt. Hos Eiksenteret finner du kvalitetsprodukter fra Husqvarna som gjør alt fra gressklipping til hekketrimming til en lek. Her er noen gode tips om når du gjør hva.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Husqvarna

I mars er det tid for å sjekke plenen for mose og gir den en dose langtidsvirkende gjødsel. Dette er også tiden for å rydde i bedene. Du kan beskjære frukttrær og hekker som ikke har fått knopper. En god ryddesag gjør det enklere når du fjerner ungskudd på trærne. Når du klipper hekken må du ikke ta for mye. En skarp og god batteridrevet hekksaks er et godt hjelpemiddel.

April er tiden for å fjerne ugress og så i plenen. Nå lønner det seg å gå over utstyret før sommeren, rengjøre og smøre det som trengs og skifte eller slipe kniver. Du kan begynne med kjøkkenhagen og beskjære flerårige kryddervekster og lavendel. Rosene tar du når bjørka springer.

I mai kan du begynne å klippe plenen, men vent til den er fem centimeter høy. Bruker du en robotklipper har Husqvarna lansert nyhetene midlertidige gjerdebøyler (bildet), som gjør at du kan beskytte alt fra nysådde områder til trampolinestenger. Dette er også tiden for å så grønnsaker og sommerblomster, samt plante nye bed, trær og busker.

Juni er høysesong, og plenen bør klippes en gang i uken. Husqvarna har gode trimmere som du kan bruke for å komme til der gressklipperen ikke kommer til. Stauder kan trenge støtte og du bør luke grønnsaksbedene hvis du har sådd for tett.

I juli begynner beskjæringsperioden JAS (juli, august, september) for trær og busker. Med en batteridrevet stangsag kommer du lettere til i høyden. Husk å vanne så avlinger, potteplanter og nyplantede vekster ikke tørker ut. Hekker av tuja og gran bør beskjæres om høsten, men vær forsiktig og ta bare de unge skuddene. Beskjærer du for hardt blir de kanskje ikke grønne igjen.

Høsten kommer så smått i august, og du kan høste i kjøkkenhagen. Plukker du inn jevnlig får du større avling. Luk rips- og stikkelsbærbusker etter innhøsting og fjern skadede og kryssende grener så buskene får luft. Du kan grave opp og dele vårblomstrende stauder for å få dem til å formere seg.

I september og oktober er den norske sesongen på hell, litt avhengig av hvor i landet du bor. Fjern nedfallsfrukt, beskjær frukttrærne og ta vekk inntørket frukt som kan ha smittsomme soppsykdommer. Nå kan du også plante nytt med tanke på neste år. Det er lurt å dekke til jorden med høstløv eller halm, og plante vårløk. Nå tar du også siste runde med gressklipperen med litt ekstra høyde så gresset tåler snø og kulde.

Ta inn utemøbler og potteplanter før frosten kommer, og legg løvet i komposthauger eller til å beskytte skjøre vekster. Løv på plenen øker risikoen for mose. Her kan du bruke en løvblåser fra Husqvarna, og den er også fin til å rengjøre oppkjørselen eller andre steder med.

God hagesesong ønskes fra Eiksenteret!

 

Les også: