Skip to main content
Til toppen
Slik får du mest ut av motorsagen

Her er de beste tipsene når du skal bruke motorsag. Foto: Husqvarna.

Slik får du mest ut av motorsagen

Riktig valg av motorsag, godt vedlikehold og ikke minst riktig verneutstyr er viktig. Produktspesialist Oddmund Ihle hos Husqvarna Norge gir noen gode råd om hva du bør tenke på.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Husqvarna

– Først og fremst trenger du en god vernebukse med innlegg i front som kan redusere skaden hvis uhellet først er ute. Disse finnes i flere prisklasser, og det er først og fremst komforten som endrer seg. Mange velger en litt bedre kvalitet med flere forsterkninger og elastiske stoffer som gjør det enklere å jobbe lange dager. Det kan også bli varmt når du står meg motorsagen, og da er utlufting viktig, forklarer produktspesialist Oddmund Ihle hos Husqvarna Norge.
– I tillegg til vernebukse må du ha vernestøvler med sagvern og ståltåhette, som er en billig forsikring hvis en stubbe faller ned på tærne, samt en hjelm med visir og hørselvern som beskytter hodet, øynene og ørene.
I tillegg anbefaler Ihle et par gode hansker som sitter like tett på hånda som en skihanske.
– De billigste hanskene gir ikke god nok føling med saga. I tillegg er det lurt med en vernejakke eller arbeidsjakke i oransje, slik at du synes. Det er spesielt viktig når dere jobber flere sammen.


Hva så med selve motorsagen?

– Du får jo motorsager fra et par tusen og opp til godt over titusen kroner. Det er litt som en bil, de kommer i mange størrelser og klasser. Vurder hva du skal bruke den til. De som er halvproffe og rydder litt i skogen og hogger ved ønsker seg ofte en sag med litt styrke, og da må du litt opp i pris.


Til slutt er det viktig med godt vedlikehold.

– Jeg er spesielt opptatt av filing av kjedet. En snekker vil aldri bruke sløvt utstyr, og det gjelder også for deg som bruker motorsag. Kjedet vedlikeholder du enkelt med en liten rundfil til 20 kroner. Eiksenteret kan lære deg hvordan du gjør det hvis du ønsker det, understreker Ihle.
Eiksenteret har eget verksted for motorsager, gressklippere og småmaskiner. Her utfører fagfolk service, reparasjoner og sjekk/klargjøring før sesongen for deg hvis du ønsker det.
 

Flere tips og råd får du hos Husqvarna:
•    Etter stormen
•    Sju tips om kvisting
•    Seks trinn til vellykket trefelling
 

Lenker
Min side