Skip to main content
Til toppen
– Et være eller ikke være

Entreprenør og grasprodusent Rune Henriksen fra Nes i Akershus angrer ikke et sekund på at han investerte i en HE-VA Sub-Tiller til å løse opp jorda langs Glomma. Den gir korn og raps mye bedre vekstforhold.

– Et være eller ikke være

Entreprenør og bonde Rune Henriksen fra Nes i Akershus bruker en HE-VA Sub-Tiller for å løsne kjøreskader på den tette jorda langs Glomma. På deler av jorda har det vært et være eller ikke være for lønnsom drift.

Tekst:  Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– Da jeg tok over gården her for fem år siden stod det vannspeil på deler av jorda. I skråningene er det ulike leirslag og på slettene er det fin siltjord. Det skal lite til før den pakker seg, forteller Rune Henriksen.

Han kommer fra et småbruk og kjøpte gården på det åpne markedet. Den ligger ikke langt fra Hvam, noen kilometer utenfor kommunesenteret Årnes. Henriksen er en ivrig kunde på Eiksenteret Kløfta, og har blant annet Massey Ferguson presse og flere HE-VA-redskaper. Da de hadde en Sub-Tiller på Eiksenteret Bjørkelangen hentet han den for å prøve. Det har han ikke angret på.

– Etter å ha kjørt den en stund skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle klare meg uten. Grubbing har vært et være eller ikke være på noen av åkrene mine.

Tilpasset behovene

HE-VA Sub-Tiller er en kraftig grubber med V-formet design som gjør at trekkbehovet minsker og du kan kjøre med større arbeidsbredde. Avstanden mellom spissene kan endres, og du kan fjerne overflødige spisser hvis du grubber i kjørespor. Sub-Tiller kan fungere som grubber uten pakking, men kan også utstyres med forskjellige valser avhengig av typen.

– Vi har en tretindet Sub-Tiller som vi bruker til å løsne jord med, spesielt på vendeteigene der vi dyrker korn. I tillegg har vi en Sub-Tiller som vi sår raps med, og den eier jeg sammen med en annen, forklarer Henriksen.

Når du grubber under såing får plantenes røtter mulighet til å vokse i dypere jordlag og danner kraftigere røtter.

Løfter jorda

Sub-Tilleren har inntil 60 cm arbeidsdybde, og har vingeskjær som løfter og løsner jorda i ønsket arbeidsdybde.

– Det fine med Sub-Tiller er at den er skrådd nedover, så den løfter jorda opp. Andre grubbere har lett for å vri opp jorda, og da kladder den seg mer. Da er det også mye farligere å kjøre når det er bløtt, selv om det helst bør være tørt når du kjører, forklarer Henriksen.

– Der det er pakket til når det er bløtt blir det sjelden bra av seg selv. Hele poenget er jo å løse jorda slik at du kan lede vannet helt ned til dreneringen. Det kan være hardt å kjøre den første turen, men etter hvert som jorda løsner blir det enklere å håndtere den.

Lenker
Min side