Til toppen
Endringer i krav til kjetting

De nye reglene for kjetting i traktor gjør hverdagen enklere for norske bønder og entreprenører. Foto: Ole Jakob Rustad.

Endringer i krav til kjetting

Nå er det ikke lenger krav om at du må ha med kjetting i traktoren under piggdekkperioden, men du plikter å ha med hvis du forventes å kjøre på snø- eller isdekt veg. Oppmykningen av loven er etterlengtet i bransjen.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Ole Jakob Rustad

– Det aller viktigste er at du alltid er skodd etter forholdene. Rent juridisk er det et godt steg i riktig retning med endringa i forskrifta, fra at du alltid skal ha med kjetting i piggdekkperioden, til at du bare behøver å ha med kjetting når du kan forvente å kjøre på snø- eller isdekt veg, sier Amund Johnsrud i Norges Bondelag i en pressemelding om de nye kjettingkravene.

Avisene fylles alltid av saker om vogntog og andre som ikke er skodd for norske forhold, og det er sjåførens ansvar å sørge for at tunge kjøretøy er forsvarlig skodd. Endringen i forskriften gjør det mer forutsigbart for bønder som har opplevd varierende håndhevelse av de gamle forskriftene.

De nye forskriftene som trådte i kraft 15. januar 2020 sier at du plikter å ha med kjetting hvis du forventer å kjøre på snø-eller isdekt vei, og da minimum en kjetting til traktorens framhjul, to til drivhjulene og eventuelt to kjettinger til tilhengeren hvis du bruker dette. Det er ikke krav om at kjetting skal være på, så sant du er godt nok skodd i forhold til føret.

– Oppmykningen av reglene gjør hverdagen mer forutsigbar for bransjen, og det er veldig bra. Vårt råd er at du har med kjetting i traktoren så sant du du tror det vil bli behov for det. Det viktigste er jo sikkerheten både til traktorsjåføren og andre trafikanter, forklarer Henning Joa, butikkansvarlig i Eiksenter-kjeden.

Eiksenteret fører kjetting fra Flom kjetting, Lilleseth kjetting og Igland, samt et bredt utvalg vinterdekk. Dermed skal du alltid være skodd for forholdene. Du kan lese mer om dekk og kjetting fra Eiksenteret her.

Les også: Slik velger du riktige vinterdekk

Ta kontakt med Eiksenteret hvis det er noe du lurer på