Skip to main content
Til toppen
Topcon CropSpec hos Eiksenteret

Topcon CropSpec hos Eiksenteret

Nå får du endelig Topcon sin egen nitrogen-sensor hos Eiksenteret. Topcon CropSpec er et godt og rimelig produkt som hjelper deg å bruke riktig mengde innsatsfaktorer, samtidig som kvaliteten på avlingene blir bedre.

Tekst: Lars Ovlien

– Vi har allerede solgt to Topcon CropSpec-avlingssensorer, og jeg forventer at vi kommer til å selge flere. Prisen er hyggelig, og flere fylker ser på muligheten for å gjøre det samme som Buskerud: å gi tilskudd til de som bruker nitrogensensor av miljøhensyn, forteller senterleder Nils Petter Solberg ved Eiksenteret Mysen.
Topcon utviklet sin nitrogensensor CropSpec sammen med Yara for noen år siden, og nå er den endelig å få på det norske markedet.
– Det handler om å få mest mulig igjen for gjødselen du kjøper. Det er etter hvert mange som har GPS fra Topcon, og kombinert med CropSpec kan du justere både gjødselmengde og ulike kjemikalier du bruker i åkeren.
Du kan for eksempel benytte CropSpec til å spre RoundUp om høsten, til å påføre soppmiddel eller til stråforkorting. Siden du reduserer bruken av gjødsel og kjemikalier, oppnår du både miljøgevinst og økonomisk besparelse.

Enkelt prinsipp

Topcon CropSpec benytter seg av aktiv laserteknologi som gjør det mulig å kjøre både dag og natt. De to sensorene veier lite og er enkle å installere på taket av førerhuset. Den har svært stor måleflate, og ved en monteringshøyde på cirka tre meter skanner CropSpec cirka seks meter på hver side av traktoren. Intensiteten justeres ut fra monteringshøyden, så du er ikke avhengig av en spesiell type traktor.
– Du kan bruke CropSpec i alle typer avlinger, og siden den er kompatibel med ISOBUS-redskaper kan den brukes med en rekke gjødselspredere og sprøyter, forklarer Solberg.
Kort forklart måler sensorene klorofyllnivået og mengde bladverk på avlingen. Ut fra dette beregnes nitrogeninnholdet i bladene, og riktig mengde gjødsel kan spres. Benytter du Topcon sin 8″- eller 12″-terminal, vil traktoren selv regulere dosering og seksjonskontroll fra samme terminal.

Full kontroll

Den nye versjonen av CropSpec nitrogen-sensor har fått bedre temperaturkontroll på de aktive laserne, og er ikke så følsomme for vind og kulde som første generasjon. Dermed blir avlesningene mer korrekte. Du kan lagre data for analyse, og får opp et kart som viser nitrogennivået på ulike deler av åkeren. CropSpec gir deg muligheten til å spre nitrogen på samme tid som du måler innholdet, men du kan også velge å lese av nivåene og gjødsle senere.
– Vi har allerede prøvekjørt Topcon CropSpec i Danmark sammen med noen kunder, og det lover veldig godt. Jeg ser frem til å hente inn erfaringer fra den kommende sesongen, og føler meg trygg på at dette blir bra, sier Solberg.

Lenker
Min side