Skip to main content
Til toppen
MF 7700 – et populært trekkdyr

Espen Ryddeng i Målselv Bygg sammen med sønnen Oliver. Foto: Jan-Erik Bergstad.

MF 7700 – et populært trekkdyr

MF 7700-serien har blitt en populær arbeidshest til mange typer oppgaver i Norge. Espen Ryddeng i Målselv Bygg bruker sin MF 7726 Dyna-VT til tunge transportoppgaver, mens Magnus Aandstad fra Eidsberg valgte MF 7718 Dyna-6 som sin første nye traktor.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Jan-Erik Bergstad

– Jeg har hatt MF 7726 siden august 2016, så jeg har kjørt i drøyt ett år. Den er veldig god å kjøre, og passer godt til mine arbeidsoppgaver, forteller Espen Ryddeng.

Snekkeren fra Rossvoll i Målselv kommune hadde planer om å bli skogsarbeider da han forlot ungdomsskolen, men siden sponplatefabrikken gikk konkurs startet han heller på tømrerlinjen. I 2006 etablerte han Målselv Bygg, som bygger hus, hytter og driftsbygninger, graver tomter, bygger skogsbilveier og brøyter om vinteren. På drøye ti år har de blitt 14 mann i arbeid, og de har også en MF 7475 fra 2011 i maskinparken.

– En viktig årsak til at vi kjører MF er servicen vi får fra Eiksenteret Målselv. De kommer klokken tolv om kvelden eller klokken seks om morgenen hvis det er nødvendig. Karene der er rett og slett utrolig greie å ha med å gjøre, men så har vi hatt lite problemer med traktorene vi har kjøpt der også.

Espen Ryddeng i Målselv Bygg bruker sin MF 7726 Dyna-VT til tunge transportoppgaver. Foto: Jan-Erik Bergstad.

MF 7726: Espen Ryddeng i Målselv Bygg bruker sin MF 7726 Dyna-VT til tunge transportoppgaver. Foto: Jan-Erik Bergstad. 

 

Nok trekkraft

Målselv Bygg har to krokløfthengere til å flytte containere med, og en maskinhenger for å flytte gravemaskiner og annet utstyr. Da kommer de 280 hestene som den sekssylindrede AGCO Power-motoren toppmodellen i MF 7700-serien yter med EPM godt med.

– Jeg liker at MF 7726 er litt lengre i kroppen enn noen av konkurrentene, for da slipper jeg å ha lodd foran når jeg skal dra tunge lass, forklarer Ryddeng.

Det er stort sett han som kjører den nye traktoren.

– VT-transmisjonen fungerer knirkefritt, det er bare å tute og kjøre. Komforten er god, og det er varmt og godt inne i den romslige hytta.

Tar unna snøen

Om vinteren brøyter Ryddeng kommunale veier og gangveier. Normalt kommer det gjerne 10- 20 cm om gangen, men noen ganger har det kommet 40 cm i ett snøfall. Da er det greit å ha skikkelig utstyr.

– Jeg er nødt til å ha redskap med nok kapasitet til å fjerne snøen skal det bli butikk av brøytejobben. Vi har blant annet investert i en totrinns Dalen snøfres 2013 og en Dalen 2007 V-fres som jeg ikke kan skryte nok av. Den har fantastisk kapasitet, og MF 7726 har krefter nok til å dra den rundt under alle forhold. Traktoren er også tung nok til å holde siden når det er press på plogen, forklarer han.

– Det var mye snø i perioden i vinter, og jeg er kjempefornøyd med både traktor og utstyr. MF 7726 Dyna-VT er maskin i massevis for oss, legger han til.

 

Enkel og lettkjørt traktor


Det er noen kilometer mellom Målselv og Eidsberg i Østfold, der Magnus Aandstad tok over familiegården i fjor. Da hadde han drevet den i noen år allerede.

– Hovedgeskjeften er oppdrett av kalkun, og i tillegg har vi 700 mål med korn. Jeg er fulltidsbonde og jobber hele tiden for å utvikle gården videre, sier Aandstad.

I år leide 28-åringen inn jord fra kona Elise Guthus Aandstad sin familiegård, og doblet dermed arealet.

– Mer jord gjorde det naturlig å investere i en større traktor, og jeg begynte egentlig å se meg om etter en brukt som ikke hadde gått så langt. Så tok Magnus Egeberg i Eiksenteret Mysen kontakt, og overtalte meg til å komme innom. Jeg så på spesifikasjonen til MF 7718 Dyna-6 sammen med faren min, og da vi fikk et godt tilbud slo jeg til. Det har jeg ikke angret på, forteller han.

Erik Aandstad kjører MF 7718 for broren Magnus på gården i Eidsberg når det er travelt. Foto: Lars Ovlien.

MF 7718: Erik Aandstad kjører MF 7718 for broren Magnus på gården i Eidsberg når det er travelt. Foto: Lars Ovlien. 

Stor overgang


Den nye traktoren brukes primært til jordbruk og transport.

– Jeg var synes MF 7718 er en enkel og komfortabel traktor som gir veldig mye for pengene. Dyna-6-transmisjonen er suveren til mitt bruk, som primært er harving, pløying, gjødsling og andre oppgaver. Jeg stiller den bare inn på automatisk hurtiggiring og det går som bare det. I tillegg ville jeg ha toppfart på 50 km/t, siden det blir en del transport i hverdagen, forklarer han.

Hans forrige traktor var en Valmet fra 1996, så overgangen er naturlig nok stor.

– Det har skjedd mye på 20 år. Komfortmessig er den nye traktoren rene paradiset for meg.

Den nye traktoren til Magnus Aandstad brukes primært til jordbruk og transport. Foto: Lars Ovlien.

JORDBRUK OG TRANSPORT: Den nye traktoren til Magnus Aandstad brukes primært til jordbruk og transport. Foto: Lars Ovlien. 

Droppet laster


Aandstad har egen teleskoplaster, og valgte derfor å droppe laster på traktoren.

– MF 7718 er egentlig et rent trekkdyr for meg. Jeg har både en 12 tonns dumperhenger og en sjumeters såbedsharv, så da kommer 200 hk med EMP godt med. Skal du ha en sekssylindret traktor er MF 7700-serien faktisk et ganske folkelig valg. Det er mange nabogårder her som har traktorer med godt over 200 hk.

En vesentlig faktor for den unge bonden var service.

– Oppfølgingen til Eiksenteret Mysen er veldig viktig. Uten det tror jeg neppe det hadde blitt MF. At det er kort vei til verkstedet og trivelige folk både på salg og service har også vært avgjørende, understreker Magnus Aandstad.


 

Lenker
Min side