Skip to main content
Til toppen
Junkkari såmaskin - Det grønne alternativet

Maskinene fra Junkkari kan tilpasses ditt behov, er presise og pålitelig.

Junkkari såmaskin - Det grønne alternativet

Økende frø- og gjødselpriser har gjort at vi setter større krav til jobben såmaskinene gjør. At de er presise, gir riktig såbilde og ikke minst at de også kan bruke andre gjødseltyper enn mineralgjødsel.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

Junkkari såmaskiner er kjent for sin brukervennlighet og slitestyrke, og denne modellserien er ikke noe unntak. 

-    Det er mange av våre kunder som har fått øynene opp for såmaskin-serien fra Junkkari, spesielt de som driver økologisk. Junkkari såmaskinen er bygd svært robust, og man kan få den i helt mekaniske eller mer teknologiske modeller. Den kan tilpasses akkurat slik bonden vil ha den, forteller Nils Petter Solberg som er Daglig Leder på Eiksenteret Mysen.

Det er nettopp Junkkari såmaskinen sin kombinasjon av tilpasningsmuligheter, bygg-kvalitet og evnen til å kunne så ut ulike typer gjødsel som gjør at dette har blitt en populær maskin.

-    Vi har levert flere av denne såmaskinen før denne sesongen, hvorav alle kundene har vært svært fornøyde. Det vi får tilbakemeldinger på er at det er robuste maskiner og at det er lite tull med de. To av maskinene har også gått med pelletert hønsegjødsel uten noen form for problemer, fortsetter Nils Petter.

Med de økende mineralgjødselprisene, vil det nok bli gunstig for flere å ha muligheten til å gjødsle med alternativ gjødsel. 

M300 - ØKO Spesial

På Sletta gård i Marker Kommune driver Tommy Rambøl økologisk med spelt, hvete, havre, bønner, rug og rughvete. Med seg på laget har han også avløser Ask Grinde Hollevik.

-    Vi har en rekke vekster vi varierer mellom i planteplanen og legger opp til et vekstskifte hvor vi grønn-gjødsler hvert tredje til fjerde år, forteller Tommy. 

Tommy gjødsler med pelletert hønsegjødsel, og trengte derfor en såmaskin som fungerte godt med denne gjødselen. Etter noen samtaler med selgeren på Eiksenteret Mysen falt valget på en Junkkari M300, som Tommy og Ask nå har gitt det egendefinerte modell-navnet “ØKO spesial”.

-    Hovedgrunnen til at vi endte på denne såmaskinen var at den har en rekke grunn-egenskaper vi så etter. Den er bygd på en måte som gjør at man merker det er kvalitet, samtidig som den er presis og fungerer godt med gjødselen vi bruker her, sier Tommy.

Men det var først etter samtaler med selger Nils Petter Solberg, på Eiksenteret Mysen, at det endelige valget falt på M300 modellen fra Junkkari.

-    Jeg handler alltid der jeg føler jeg får det produktet som passer best til mitt bruk, og her leverte Nils Petter og Eiksenteret Mysen. Vi fikk gjennomført samtaler med fabrikken i Finland og testkjørt maskinen for å forsikre oss om at den ville passe til vårt bruk og fungere med den pelleterte hønsegjødselen.

En annen viktig faktor som spiller inn i den økologiske drifta, er at man ønsker lav jordpakking og at man derav ofte velger en noe mindre traktor enn ved tradisjonell drift.

-    Når jeg så størrelsen på såmaskinen i forhold til traktoren ble jeg ganske skeptisk, men etter bare noen minutter med såing var all skepsis borte. Såmaskinen går utrolig lett bak traktoren, selv i oppoverbakkene og med full tank. Mye takket være de store pakkehjulene på maskinen, forteller avløser Ask.

Sår ur-korn til hele Norge

På Tveter gård i Våler, bedre kjent som “Den Sorte Havre” møter vi Emil Anstensrud som er i gang med siste innspurt med såingen av urkornet svarthavre.

-    Vi har totalt 452 mål med svarthavre selv, samt at vi har avtale med 18 andre bønder om produksjon, og har i år cirka 2700 mål med svarthavre som blir pakket og distribuert fra gården her. Vi produserer en rekke ulike produkter basert på svarthavren, og de er å finne i alle Meny-butikkene samt utvalgte Coop butikker.

Familien Anstensrud har bygd opp et konsept og en merkevare som har blitt populært i hele Norge, og eksporterer også produkter til utlandet. 

-    Min sønn og svigerdatter var de som kom opp med konseptet “Den Sorte Havre” og startet med produksjonen av egne matvarer, dyrket på økologisk vis. Det er utrolig gøy å se et produkt treffe så godt som dette her, sier Emil.

Det er nettopp den økologiske drifta som gjorde at Emil og familien endte på en Junkkari SH 300 såmaskin etter et besøk hos Eiksenteret på Mysen.

-    Jeg skulle egentlig bare innom Eiksenteret på Mysen for å kjøpe en fjær til den gamle såmaskinen vår, men kom fort i prat med Nils Petter om hvordan vi ikke var fornøyd med den forrige maskinen og at den ikke håndterte den pelleterte hønsegjødselen vi bruker på jordene her, forklarer Emil.

Det var da Emil fikk høre om Junkkari maskinen som skulle takle denne gjødselen uten noe problem.

-    Etter en samtale med Nils Petter og Tommy på Sletta Gård som har samme maskin, endte vi med en Junkkari SH300 som skulle bli levert til påsken i år. Når påsken kom, sto maskinen på gårdsplassen, forteller Emil fornøyd.

Emil og familien har nå sådd de 452 målene de har selv med svarthavre, og har ikke annet en gode ord å si om maskinen.

-    På de arealene vi har kjørt her nå, har vi ikke hatt noen problemer med maskinen. Den går utrolig godt og fungerer utmerket med gjødselen vi bruker her, avslutter Emil.

Bygd for å vare. Bygd for å levere.

Junkkari såmaskiner leveres i 4 modellvarianter, S-M-T-D, og man kan gjøre en rekke tilvalg innenfor den samme serien. 

-    Junkkari såmaskinene er robuste, og mulighetene til å tilpasse den til sitt bruk er noe mange setter pris på. De enkleste utgavene er mekaniske og man må ut å gjøre innstillinger, mens de mest avanserte kan ISOBUS-styres. Uavhengig av modellen man velger, får man et godt såbilde og en maskin som takler ulike forhold og gjødsel, forteller Ole Jørgen Baarlid, som er produktsjef hos Eikmaskin.

S-Serien er designet for såing i bearbeidet jord. De er i hovedsak egnet for tradisjonelt- og lett bearbeidet jord. Den leveres med de tradisjonelle kileformede skål-sålabbene som ble brukt på S-serien sin forgjenger. Gjødselen kan plasseres i samme rad med sålabben eller i separate gjødselrader ved bruk av egne gjødsellabber. For gjødsling kan man velge mellom den tradisjonelle S-tind gjødsellabben eller en komplett fornyet solid gjødsellabb med skåler. 

-    S-Serien er utstyrt med en kileformet enkel skållabb, hvor de tidligere versjonene har blitt benyttet i flere tiår på Simulta, så dette er en løsning vi vet fungerer godt. Serien gir allsidige muligheter for å velge gjødselplassering, og er en såmaskin som vil passe for de fleste som skal så i bearbeidet jord, forteller Ole Jørgen.

Beveger vi oss et hakk opp, lander vi på M-serien. Her får man Junkkaris mest allsidige maskin, som fungerer utmerket til såing under varierende forhold, i både jord som er bearbeidet på tradisjonell måte så vel som direkte i stubb. Muligheten til å så direkte kommer av M-serien sitt meget solide kileformede skål-sålabb og en av de bredeste labbtrykksområdene på markedet. Ønsker man det høyeste labbetrykket for en allsidig såmaksin kan man alternativt velge en T-modell.

-    Den store forskjellen på S og M/T-serien ligger i understellet og sålabbene. M- og T-serien kan brukes i jord som ikke er bearbeidet, og man kan justere trykket på skållabbene hydraulisk under kjøring mellom 10-120 kg på M- og helt opp til 150 kg på T-maskinen. Skållabbene er svært slitesterke med den forsterkede slitespissen, følger Ole Jørgen opp.

D-serien er den siste i rekken, og er den kraftigste av de fire modellene. Sålabbene har en radavstand på 16,7 cm og bruker en slitebestandig såskål med en diameter på 445 mm. Labbetrykkområdet er på 60-220 kg og er dermed blant det bredeste i markedet. 

-    D-serie sålabbene er svært robuste, og fungerer godt til arbeid i tung ubearbeidet jord. Maskinen gir et svært godt såbilde, hvor frø og gjødsel alltid blir plassert på bunn av furen takket være frøføringsrøret og styreleppen som løper over furen, og sikrer god jordkontakt og at frøene ikke løftes, forteller Ole Jørgen.

Uavhengig av modell, leveres alle Junkkari maskiner med girkasser, labber og utmatingsutstyr som er produsert og designet av Junkkari selv. Alle de tre modellene kan tilpasses ditt behov i form av valg av tankstørrelse samt gjennom de allsidige og enkle terminalene som kan plasseres i traktoren. Såmaskinene kan også ISOBUS integreres.

Ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter.

Lenker
Min side