Skip to main content
Til toppen
GPS forenkler salatproduksjonen

Tor Henrik Viken fra Frosta investerte før årets sesong i en MF 5713 SL med fabrikkmontert Auto-Guide 3000 GPS-styring.

GPS forenkler salatproduksjonen

Tor Henrik Viken dyrker nærmere 400 mål med salat, gulrot, potet og kålrot på familiegården i Frosta. I vår investerte han i en MF 5713 SL med fabrikkmontert Auto-Guide 3000, og erfaringene er så gode at han planlegger å utvide GPS-bruken til neste år

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Lars Ovlien

– Jeg føler at GPS-teknologien forenkler hverdagen og gir meg mer nøyaktighet. Når vi sår, er det med nøyaktighet på centimeteren, og selv om det er fullt mulig å få til det manuelt er det jo mye enklere å gjøre det med Auto-Guide 3000. Særlig i sesongen når du kjører time etter time, forklarer Tor Henrik Viken fra Frosta.

Familiegården ligger idyllisk til nede ved fjorden. Han tok over gården i 2009, og har utviklet produksjonen fra rotfrukt til salat. Dyrkingen begynner i april, og er høsten mild nok kan han høste til midten av oktober.

– Vi forsøker å kombinere, så der vi har høstet tidligpotet kan vi så en runde salat i juni, og de første salatbedene kan vi så igjen.

Den rette linjen

I radkultur er det viktig å ha rette linjer, og da er GPS-teknologi midt i blinken. MF tilbyr fabrikkmontert Auto-Guide 3000 helt ned i traktorer med 100 hk, og Norgestraktoren MF 5713 SL kombinerer liten størrelse med nok krefter og teknologi. Perfekt for det Viken har behov for.

– Med GPS gjør traktoren selv mye av jobben, slik at jeg kan utnytte arealet bedre og få et jevnere og bedre resultat. Og ikke minst blir arbeidsdagen mindre slitsom, forklarer han.

Han har bare MF-er fra Eiksenteret Stjørdal, inkludert MF 5612, MF 6470, MF 5455, MF 5435 og en MF 3635. Fire av dem er påmontert radhjul, inkludert en ny MF 5713 SL som ble levert før sesongen i år.

– Vi ville ha Auto-Guide 3000 på en ny traktor rett og slett fordi det koster en del å ettermontere, og jeg ville være sikker på å kunne utnytte traktoren med GPS i mange år. Vi bruker bare små traktorer ute på jordet, og synes det er en klar fordel å få fabrikkmontert Auto-Guide 3000 på 5700 SL-serien.

Enkel i bruk

Det har gått raskt å ta i bruk den nye teknologien.

– Jeg fikk en bra innføring av Eiksenteret da vi skulle sette i gang. I tillegg til å være med på et kundearrangement var også produktsjef Jens Gjølga fra Eikmaskin sammen med en mekaniker fra Eiksenteret innom her i vår. Den personlige innføringen og kunnskapen til Eiksenteret har vært verdifull for oss, spesielt når vi har trengt raske svar midt i den mest hektiske sesongen, forklarer Viken.

Auto-Guide 3000 lar deg enkelt velge korreksjonssignal for sporfølging, og med RTK-modulen på plass blir presisjonen ned på noen centimetere.

– Når du først har kommet inn i det er det nesten som et TV-spill. Jeg synes det er brukervennlig, så lenge du forstår prinsippene. Jeg har selv lært opp mine egne ansatte i bruken av traktoren, og de forteller også at deres arbeidsdag er forenklet. De slipper å ha fokus på å kjøre rett, og noen sesongarbeidere er ikke vant til å gjøre det heller.

Stor skjerm

Viken har Auto-Guide 3000 med 12,1-tommers fargeberøringsskjerm. Den gjør det enkelt å se åkre og bruksområder, og menyene er lett tilgjengelige og raske å ta i bruk.

– Jo større det er, jo enklere er det. Jeg er positivt overrasket over hvor enkelt det er med GPS når du først har satt deg inn i det. Jeg har så langt brukt basisfunksjonene, og jeg skjønner jo at det er mye å lære og mange muligheter.

Så langt i år har Viken kjørt bedfreser både til salat og gulrot, samt satt potet og sådd både kålrot og gulrot med GPS-traktoren.

– Jeg har også høstet potet med den, og det fungerer kjempebra. Du kan på mange måter glemme traktoren og fokusere på de andre arbeidsoppgavene.

Ønsker å utvide GPS-bruken

Auto-Guide 3000 lar deg definere åkergrensene på de ulike åkrene, og presist beregne hvor stort område du har bearbeidet og hvor mye som står igjen. I tillegg får du opp kjørelengde og arbeidstid, slik at du kan vurdere din egen effektivitet. Med årets gode erfaringer bak seg ser Viken på muligheten for å utvide GPS-bruken.

– Av praktiske årsaker bruker vi ikke de samme traktorene på alle operasjonene. I år har jeg gjort noen kompromisser for å utnytte GPS-traktoren mest mulig. Eksempelvis har vi frest opp salatbedene med GPS, men plantingen er gjort med en annen traktor. Her er det mer å hente, og derfor vurderer vi å enten ettermontere GPS på en av de andre traktorene, eller kjøpe en ny.

– Nå har vi hatt fokus på sporfølging, men vi ser også at sprøyting har et stort potensiale. I dag risikerer jeg enten glipper eller overlapp, og begge deler er like galt. Med GPS-styrt seksjonsstyring vil jeg få mye bedre kontroll på dette også, forklarer Tor Henrik Viken.

Eiksenteret leverer fabrikkmontert Auto-Guide 3000 GPS på traktorer ned til 100 hk.

Erfaringene med GPS-dyrking av salat, gulrot, potet og kålrot er så gode at Viken ønsker å utvide bruken ytterligere.
Lenker
Min side