Til toppen
Fendt Tigo MR40 på Oppdal

John foran sin Fendt 700 og Fendt Tigo

Fendt Tigo MR40 på Oppdal

Etter en flott tur gjennom Dovre en tidlig onsdag morgen, ankommer vi Oppdal hvor vi har avtalt å møte John Bjørndal Volden. Han driver som melkebonde på fulltid på en gård i dalsiden på Oppdal. Med bratte jorder, samt tidvis bløtt og glatt føre, er det å ha riktig utstyr viktig for melkebonden.

Tekst: Laaven | Foto: Laaven | Video: Laaven

-    Når mine besteforeldre drev gården, var de avhengig av en rekke personer for å få utført arbeidet. I dag er det bare meg, og det er takket være utstyret jeg har. Muligheten til å kunne høste fort, uavhengig av om forholdene er optimale eller ikke, er viktig. Også verdsetter jeg høyt det å kunne gjøre all jobben uten å måtte ringe etter ekstra hjelp, forteller John Bjørndal Volden.
John driver Bortestu Bjørndal gård på Oppdal. Totalt har han en melkekvote på 200 tonn, og produserer gras på de 180 målene tilhørende gården, plus noe leiejord.
-    Jeg trives veldig godt med å være bonde, spesielt på måten som jeg driver. Det er en passelig størrelse til at jeg får gjort all jobben alene, så lenge jeg har det rette utstyret, sier John.
Og det er ikke utstyret det skal stå på hos Oppdal-bonden. Han har en Fendt 500 og en Fendt 700, i tillegg til en Fendt Tigo MR 40 lessevogn som han bruker til å kjøre graset i tårnsiloen.
-    Vi har hatt tårnsilo på gården i all tid, og det er noe som fungerer utrolig godt her. Det å slippe å surre med rundballer sparer meg for mye tid, i tillegg til at jeg får utført alt arbeidet selv med lessevogna. Foran lessevogna kjører jeg med Fendt 700. Vogna er egentlig liten nok til at jeg fint kunne kjørt med Fendt 500-en jeg har, men i de bratte bakkene vi har her er det godt med den ekstra vekten og kraften Fendt 700-en gir. Fendt 500 går med riva under slåtten, forteller John.

Utstyr og service som fungerer

Uavhengig av produksjon, er det å ha utstyr og et serviceapparat som fungerer viktig. For John som driver gården alene, blir dette alfa og omega.

-    Mitt mål har alltid vært å kunne gjennomføre slåtten uten å måtte ringe noen for hjelp - det eneste unntaket er å ringe servicemekanikerne på Eiksenteret om det mot formodning skulle oppstå feil på utstyret. De få gangene jeg har måtte ringe, har de vært her på timen.

Eiksenteret er landsdekkende, og har avdelinger og servicebiler over hele Norge. Dette sikrer at den dagen jeg skulle trenge hjelp, er de aldri langt unna.

-    Det har vært svært lite problemer med utstyret jeg har, bank i bordet. Men under igangkjøring, spesielt av lessevogna, var det veldig behagelig å få hjelp fra de som kan utstyret på Eiksenteret.

Lessevogna John har, er en Fendt Tigo MR40, utstyrt med 710 hjul for bedre bæreevne, sving på bakre aksling og en svært effektiv innmater.

-    Effektiviteten på vogna har imponert meg stort. Jeg har fortsatt ikke klart å kjøre tett innmateren på den, og det sier litt med de forholdene vi har hatt her under andre slåtten. Vogna er også veldig stabil og fin i bratta her, og med Fendt 700-en foran går den veldig lett både opp og ned med tunge lass.

For den kvalitetsbeviste bonden

Fendt Tigo lessevogner er designet med deg som bonde i tankene, og kommer derfor med en rekke smarte løsninger. Automatisk lasteautomatikk lesser vogna helt av seg selv. Det eneste du trenger å gjøre er å slippe ned pickupen og starte krakftuttaket, så ordner vogna resten selv til lasset er fullt. Ved tømming er det kun et tastetrykk for å åpne bakluke og starte tømmeautmatikken. Dette systemet sikrer at hver kubikkmeter av vognen blir utnyttet til det fulleste, uavhengig av om man laster silo eller høy. Du kan også velge om du vil komprimere hardt eller løst ved under den automatiske lastingen slik at du kan tilpasse komprimeringen etter hva slags materiale de jobber med, noe som resulterer i optimal effektivitet og redusert sløsing.

Når det kommer til kapasitet og robusthet, står Fendt Tigo lessevogner i en klasse for seg selv. Med en tillatt totalvekt på opptil 17.000 kg, er disse vognene designet for å tåle de mest krevende forhold, samtidig som de gir maksimal lastekapasitet. Rammen og konstruksjonen av vognen er bygget med høykvalitetsmaterialer, noe som sikrer lang levetid og minimalt vedlikehold. I tillegg er vognens design fokusert på å gi god bæring og skånsom behandling av underlaget, noe som gjør den ideell for varierte terrengforhold.

Utover den imponerende lastekapasiteten, er Fendt Tigo lessevogner utstyrt med en rekke funksjoner designet for å maksimere effektivitet og brukervennlighet. 
Pickup og rotor er plassert i perfekt avstand til hverandre og gir en enorm avlingsflyt gjennom vogna. 
De brede fingrene på rotoren gir et smalt spor til kniven og forhindrer graset fra å gå på langs gjennom rotoren. Dette gir et presist kutt, noe som gir en uniform snittet masse. 
Uansett om man jobber med silo eller høy, er Fendt Tigo lessevogner designet for å levere topp ytelse hver gang.

Lyst til å vite mer?

Ta kontakt med ditt nærmeste Eiksenter for mer informasjon eller prøvekjøring.