Til toppen
Fendt satser tungt på proft grasutstyr

Fendt Rotana er en ny generasjon rundballepresser. Serien består av fastkammerpressen Rotana 130 F, samt kombipressene Rotana 130 F Combi og Rotana 160 V Combi.

Fendt satser tungt på proft grasutstyr

Under årets feltdager i tyske Wadenbrunn lanserte Fendt en rekke nyheter. Blant de viktigste for det norske markedet er solide Rotana rundballepresser, skiveslåmaskinene Fendt Slicer TKC og TRC, samt oppdaterte Tigo lessevogner.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: AGCO/Fendt

Fendt Rotana er en ny generasjon rundballepresser. Serien består av fastkammerpressen Rotana 130 F, samt kombipressene Rotana 130 F Combi og Rotana 160 V Combi. Frihjulsdrev som kan rotere hele 360° sørger for minst mulig slitasje ved at tannhjulene fortsetter å snurre selv om balleprosessen kjører seg fast, slik at ballen kan roes og slippes ut.

Den nye drivlinjen gir lengre holdbarhet og bedre overføring av kraft fra girkassen til presserullene. Hoveddriften er nå delt med overføring til to kjeder. Kraften fordeles jevnere og drivlinja er enda bedre beskyttet mot slitasje.

Alltid baller med perfekt form

Fastkammermodellene har nyutviklede pressruller og diameteren ved inntaket er redusert. Den nye posisjonen til rullene betyr at ballene roterer trygt, ballene er tettere og avlingsstrømmen er høyere. En sensor måler ensartheten nøyaktig, og fra de siste 30 prosentene av pressingen vil en indikator på terminalen hjelpe sjåføren med å oppnå en jevn balleform. Føreren ser hvordan det er best å følge strengen; Kjør mer til høyre eller venstre.

Andre nyheter er smussvisker som hindrer opphopning av smuss mellom kjedene, og gummimatte som forhindrer støv og smuss. I tillegg er både designet og betjeningen på Fendt Rotana nytt i forhold til forrige generasjon.

Stor fleksibilitet i pakkingen

På kombimodellene vil det sofistikerte overføringssystemet med overføringsarm sørger for at alle baller blir trygt overført fra pressekammeret til pakkeenheten. Det er også lav hellingsvinkel på hovedkammeret.

Du får stor fleksibilitet. Ballene kan pakkes inn eller lagres uten innpakning, for eksempel når du presser halm. Sidestøtteruller på venstre og høyre side sikrer en god posisjon i løpet av innpakningen. Velg mellom SOBUS og E-Link betjening.

Nye skiveslåmaskiner

De nye skiveslåmaskinene Fendt Slicer TKC og TRC med transportfjæring leveres i arbeidsbreddene 3,0 m og 3,5 m. Begge kan utstyres med en tinde- eller valsestengelbehandler. Det midtmonterte Deichsel-festet sikrer fleksibilitet når du arbeider. Slåmaskinen kan svinges fra midten, til venstre eller høyre bak traktoren, noe som gjør det lettere å arbeide.

Den nye serien slåmaskiner har blant annet tredimensjonal justering til underlaget, kompakt vinkeldrev, sveiv for å justere kuttehøyde uten verktøy og vinkelgir som er forsiktig med kraftuttaket. Vognen er enkelt å trekke og drivstoffeffektivt.

Nye lessevogner

Fendt Tigo-serien utvides med modellene Tigo MS, MR og MR Profi. De er utstyrt med automatisert pick-up, går rolig og sørger for en jevn materialflyt selv ved høye hastigheter. Opphenget til den 1.80 m brede svingbare pick-upen sikrer suveren følging av terrenget selv ved ujevnt underlag.

Blant hovedpunktene er automatisert og pendlende pick-up, forsiktig lasteenhet med matefingre, smørebånd som standard på materotoren, stillegående giroverføring, to rekker med opptil 33 kniver og en mulig kuttelengde på 38 mm, trimatic knivbeskyttelse for hver kniv, ISOBUS-betjening og valgfri automatisk lastemekanisme.

Rotana rundballepresser ser du under årets Agroteknikk-messe. Les mer om nyhetene fra Fendt på fendt.no.