Skip to main content
Til toppen
Riktig kjetting holder deg trygt på veien

Kvalitet og bruksområde er viktige indikatorer på hva slags kjetting du bør velge. Hos Eiksenteret finner du moderne kjettinger av høy kvalitet. Foto: Flom Kjetting.

Riktig kjetting holder deg trygt på veien

Kjetting på traktor er viktig av flere grunner: sikkerhet, trygghet, fremkommelighet og ikke minst er det lovpålagt å sko seg etter forholdene du kjører på. Derfor er det lurt å velge kjetting av høy kvalitet. Det får du hos Eiksenteret.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Flom Kjetting

– Norge er et land med svært varierende vinterforhold. Tyngre traktorer krever en sterk og solid kjetting, med større dimensjoner på kjettingløkkene. Det er svært viktig at stålet har en god kvalitet og behandlet med riktige herdemetoder, forklarer Ingunn L. Flom i Flom Kjetting

I dag er traktorene tyngre, større og kjører med større hastighet enn tidligere. Da er det viktig å velge kjetting i forhold til traktorens størrelse, men også ut i fra hva du skal bruke den til.

– Kjetting er ikke bare kjetting. Det er store forskjeller på hvor store belastninger de tåler og hvor raskt de blir slitt. I de siste årene har det skjedd mye på hvordan kjettinger blir produsert. Selv om de ser relativt like ut, har det foregått nyutvikling på hvordan de er satt sammen kombinert med bedre herdemetoder.

Ofte står valget mellom piggkjetting og lett-kjetting. Sistnevnte er kjettinger med mindre tykkelse, gjerne ned til 5mm, som ikke har påsveisede pigger, men isteden knaster som er sveiset liggende på kjettingløkkene. Disse er mer komfortable å kjøre med på vanlig vei, men har ikke like godt grep som piggkjettinger.

– Ved brøyting og kjøring på gode veier går det fint å bruke lett-kjettinger, men ønsker du en kjetting som også tåler andre oppgaver og er en allround-kjetting så bør du velge en piggkjetting med minimum 7 mm dimensjon på kjettingløkkene Når det gjelder pigger så er det her viktig å se etter om kjettingen har et tett og fint mønster av pigger, men også at piggene er sveiset individuelt på kjettingløkkene. Det gir pigger som er sterkere og gir bedre grep. Kvaliteten på stålet og hvilken herdemetode piggene har blitt produsert med er de viktigste faktorene for at piggene skal ha et godt grep og lang levetid, forklarer Flom.

Lovverket sier at du plikter å ha med kjetting hvis du forventer å kjøre på snø- eller isdekket vei, og da minimum en kjetting til traktorens framhjul, to til drivhjulene og eventuelt to kjettinger til tilhengeren hvis du bruker dette. Det er ikke krav om at kjetting skal være på, så sant du er godt nok skodd i forhold til føret. Ta kontakt med Eiksenteret hvis du har spørsmål om kjetting.

Les også:

 

Lenker
Min side