Kundehistorier
Når snøen laver ned over Bjorli, og vinden uler gjennom Gudbrandsdalen, er det én mann som holder veiene åpne. Anders Nordsletten, en erfaren brøyteentreprenør, er ute med sin Fendt 728 for å møte store mengder snø og krevende forhold. «Når været virkelig setter oss på prøve, trenger vi utstyr som fungerer,» sier han. Og for Anders er det ingen maskin som leverer som hans Fendt.
Når du bor og arbeider i Heggenes, rett ved Beitostølen, er værforholdene både utfordrende og uberegnelige. Ola Dahle er en bonde som møter disse utfordringene hver dag, året rundt. Mellom melkeproduksjon, brøyting og anleggsarbeid trenger han maskiner som kan levere på alle fronter. For Ola har Massey Ferguson 8S blitt en uunnværlig del av arbeidsdagen.
Når det kommer til landbruksmaskiner, er det få merker som kan måle seg med Fendt når det gjelder kvalitet, pålitelighet og førerkomfort. Jon Arne Langørgen AS, et firma med base på Heimdal utenfor Trondheim, har valgt å satse på Fendt for å møte kravene fra både daglig drift og sesongmessige utfordringer. Med en maskinpark som nå inkluderer fire Fendt-traktorer – 314, 724, 728 og 942 – har Langørgen erfart hvorfor Fendt er et ledende premiummerke innen landbruksmaskiner.
Når vi svinger av veien og kjører inn på det store arbeidsområdet i Våler, er det ikke til å unngå å legge merke til de to majestetiske, svarte Fendt 1050-traktorene som jobber side om side. Bak rattet sitter Marius Bondestad og hans kollega Nichlas. Nichals er sjåfør for Per Kristian Harildstad som driver Bio og Frese Service AS sammen med Marius Bondestad. De er spesialister på nybryting av jord, en krevende oppgave som krever både kraftig maskineri og presis kontroll. Med to Fendt 1050-er i parken, har de økt kapasiteten sin siden vi besøkte dem sist, og det merkes på tempoet og effektiviteten i arbeidet de utfører.
John Eirik Telle fra Maridalen i Oslo er en erfaren bonde og entreprenør, som i dag holder på med tresking i Gjerderum. Etter flere år med en Fendt IDEAL 7 skurtresker, valgte han nylig å oppgradere til den kraftigere Fendt IDEAL 8 for å møte de økte kravene i driften.
Når du kjører opp den lange grusveien til gården til Raymond Langvik, er det umiddelbart klart at her er det en mann som tar gårdsdriften på alvor. Med flere tiårs erfaring i landbruket har Raymond opparbeidet seg en imponerende maskinpark bestående av flere Massey Ferguson-traktorer, en Fendt, og hans nyeste investering – en MF Activa 7345S skurtresker.
På Aamodt Ranch i Maura, Nannestad, finner vi Kristoffer Engelstad, en dedikert entreprenør og bonde som driver gården med et skarpt øye for effektivitet. Med en imponerende kombinasjon av tradisjon og moderne teknologi har Kristoffer transformert sin drift til et eksempel på hvordan landbruket kan dra nytte av toppmoderne utstyr. Vi besøkte Kristoffer for å høre om hans erfaringer med MF 5S 145 traktoren med Exclusive utstyrspakke og det nye MF butterfly grasutstyret som han har fått på prøve fra Eiksenteret Kløfta.
På de frodige jordene i Heddal finner vi Sigbjørn, en dyktig bonde og entreprenør som har tatt i bruk topp moderne teknologi for å maksimere effektiviteten både på gården sin og i leiekjøringen. Sigbjørn driver ikke bare med tradisjonelt gårdsarbeid, men tar også på seg leiekjøring, noe som krever pålitelig og effektivt utstyr. Hans siste investering, en MF 8S Exclusive, 305 Dyna VT traktor, utstyrt med et butterfly slåmaskin oppsett fra Massey Ferguson, har vist seg å være et verdifullt tilskudd til hans maskinpark.
Steineide Maskin, ledet av Pål Torje Steineide, har etablert seg som et respektert entreprenørfirma i hjemkommunen Otta. Firmaet er kjent for sitt brede spekter av tjenester, inkludert anleggsvirksomhet, massetransport om sommeren, og brøyting om vinteren.
Dag Erik Kristensen, en moderne bonde med en fot i historien og en i fremtiden, driver Hals og Serkeland gård i Vestfold. Gården har vært i familien Kristensen gjennom generasjoner, og hver generasjon har bidratt med sitt til å forme og utvikle driften. I dag står gården på solide tradisjoner, men med en tydelig retning mot innovasjon og bærekraft i jordbrukspraksiser. Dag Erik dyrker en rekke avlinger, inkludert timoteifrø, mathvete, havre, og rapsfrø, som alle krever nøye planlegging og riktige forhold.
Når man har ansvaret for vintervedlikeholdet i hele Gjerdrum kommune, er det essensielt med pålitelig utstyr. Derfor har Harald Huser investert i totalt fire Fendt-traktorer, alle kjøpt fra Eiksenteret på Kløfta. Hans arsenal inkluderer to Fendt 211-modeller, en gammel og en ny, en Fendt 724, og en helt ny Fendt 728. Hver av disse er spesialutstyrt for effektivt å håndtere vinterveiene i Gjerdrum.
Høsten 2023 ble Norges første SILOKING eTruck levert til Lie Gård i Gausdal, hvor Olav Enger Olsen driver med melkeku og slaktegris.
Det er noen ting som blir skrevet ned i historien; som månelandingen i 1969 og lanseringen av iPhone i 2007. På tampen av 2023 ble en like stor innovasjon lansert, nemlig Fendt Ergosteer Joystick!
En kald februardag tok vi turen til Oppdal for å besøke TradisjonsMur AS. TradisjonsMur AS er et entreprenørfirma i Oppdal som driver med alt fra hytteutbygning til brøyting. Og med seg på laget har de selvfølgelig en rekke Fendt-traktorer!
Fotball er ikke lenger bare en sommersport, men en helårssport. Derfor er det flere og flere idrettslag som ser på muligheter for å holde fotballbanen fri for snø så lenge som mulig. Et av disse idrettslagene er Hurdal IL, som fikk demonstrere en MF1765M i april for å se hvordan den taklet halvmeteren med snø som lå på kunstgressbanen.
Om bøndene som satt opp hesjer for å tørke høyet for 80 år siden i Steinkjer, hadde sett kapasiteten til Fendt Katana-en som ble igangkjørt hos Morten Brørs på Mære landbruksskole i sommer, ville de nok ikke trodd sine egne øyne. Den enorme kapasiteten, kvaliteten på fôret og størrelsen på maskinen viser sterke kontraster og stor fremgang i landbruket i Norge.
Etter en flott tur gjennom Dovre en tidlig onsdag morgen, ankommer vi Oppdal hvor vi har avtalt å møte John Bjørndal Volden. Han driver som melkebonde på fulltid på en gård i dalsiden på Oppdal. Med bratte jorder, samt tidvis bløtt og glatt føre, er det å ha riktig utstyr viktig for melkebonden.
Når fuktigheten er riktig, og kornet står klart på åkeren er det lite som slår å sette seg inn i treskeren og høste inn årets avling. Følelsen er spesielt god når man kan sette seg inn i en topp moderne og driftsikker Massey Ferguson Activa 7345S.
Det har vært en krevende sesong for kornbønder på Østlandet i år. En svært tørr forsommer, etterfulgt av store vannmengder, har ført til stor ettervekst og spiring på mange jorder. Men selv om avlingene i år ikke er optimale, smiler kornbonde Peter Dagrød i hans nyleverte Fendt 518 Corus.
Det er mange bønder og småbrukere rundt om i Norge som har en drøm om ny traktor og redskap. Men for mange blir det med drømmen, da man ofte ser investeringen som for stor. Men en ny moderne traktor kan tilføre hverdagen til en bonde svært mye. Ikke bare blir hverdagen enklere gjennom at utstyret er i orden og komforten er god, men sikkerheten i en moderne traktor kombinert med moderne redskap er langt bedre enn på eldre traktorer.
Det er lite som slår følelsen av å hente en helt ny Fendt. Isåfall må det være følelsen av å hente fem nye Fendt? Nettopp dette fikk de ansatte i Årsland Maskin oppleve en julidag på Eiksenteret i Varhaug. Utenfor butikken sto fem helt nye Fendt-er stilt opp, klare til å ta fatt på arbeidet Årsland Maskin utfører.
Tre timer nord for Trondheim svinger vi inn på Bertnem Gård i Overhalla. Her er det ikke vanskelig å forstå hvilket merke som gjelder; på tunet står seks Fendt-traktorer, samt en ny Fendt Katana.
En varm juni-dag møter vi Johan Hallager Westeren hjemme på gården hans i Steinkjer. Her driver han med kjøttproduksjon av høylandsfe, og produksjon av gras til disse. Ved siden av gårdsdrifta jobber han i en 100% stilling i fylkeskommunen, så dagene er travle. Men det er ikke mange år siden Johan bodde i leilighet, uten noen form for gårdserfaring.
Gjennom årene Eikmaskin har solgt Fendt, har det blitt levert mangt en traktor rundt om i Norge. Fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord, har flere og flere bønder fått øynene opp for den tyske kvaliteten man bare kan finne i en Fendt. Trinnløs transmisjon, kjørespak, fjæret hytte, avansert teknologi - for å nevne noen.
Det nærmer seg slutten av våronna i det vi møter Per Øivind Mo på et jorde rett utenfor Halden. Den siste tiden har gått i ett, men nå gjenstår bare et par jorder før årets innsats under våronna er ferdig.
Landbruket har lenge vært et mannsdominert yrke, men de siste årene har fler og fler kvinner fått øynene opp for landbruksyrket. En av disse er Karoline Løkeberg på Løken i Aurskog-Høland. Her drifter hun og hennes far, Knut Løkeberg, 3700 mål i samdrift med Vidar Evenby.
En tidlig maidag møter vi Raymond Langvik som er i full gang med våronna. Raymond er melke- og kornbonde i Skjeberg og driver leiekjøring på siden.
Det har vært en sen våronn for mange bønder på Østlandet i år, men i det vi besøker Harald Huser på Olstad gård en tidlig mai-kveld, nærmer våronna seg slutten. Med fire Fendt-er stående på det velstelte tunet, er det ikke rart jobben går unna.
Våren har kommet til Oslos gater, noe som betyr travle dager for gjengen i Total Uteservice. Snøplog og freser er byttet ut med koster og spyleapparater, på deres maskinpark bestående av både Fendt og Massey Ferguson.
Kun et steinkast fra Sola Flyplass møter vi Per Jan Rege og hans far, som driver med grønnsaksproduksjon. De produserer både nepe og gulrøtter.
Massey Ferguson 8S har blitt en favoritt blant mange entreprenører både i inn- og utland, og med introduksjonen av den trinnløse Dyna-VT girkassa har “storebroren” i MF-serien blitt enda bedre. Sømløse girskift, over 300 HK og en av klassens mest komfortable førerhus gjør at denne traktoren har blitt førstevalget til mange; blant annet Tor Olsen fra Jæren.
Gjennom de siste årene har Massey Ferguson oppdatert produktlinjen med sine S-serie traktorer. Målet med oppgraderingene har vært å forbedre det som var bra fra tidligere modeller, og designe traktorer etter bonden og entreprenøren sitt behov. Resultatet ble Massey Ferguson 5S, 6S, 7S og 8S som dekker alle bruksområdene bønder og entreprenører i Norge har.
Rise på Vestvågøy, en drøy halvtime sør for Eiksenteret servicesenter i Lofoten, møter vi Leif Kåre Halvorsen. Her mellom de prektige fjellene, driver Leif Kåre med kjøtt og melkeproduksjon. Leif Kåre har 45-50 melkekyr og 130-140 ungdyr. Og for å gjøre hverdagen enklere, har han har nylig gått til innkjøp av en Massey Ferguson 5S Exclusive, med alt av ekstrautstyr.
Det er en desember formiddag og gradestokken viser -16 celsius i det vi svinger inn på tunet til Hjelmstadstuen gård i Tretten. På gårdsplassen står Ola Hjelmstadstuen ved siden av sin Massey Ferguson 4710M, utstyrt med frontlaster. Traktoren bruker han i gårdsdrifta og til brøyting av nærmere 170 hytter og gårdsplasser.
I Nissedal, en liten time sør for Eiksenteret i Seljord, møter vi Jan Arild Myhra som jobber som selvstendig maskinentreprenør. Han har nylig gått til innkjøp av en ny Massey Ferguson 6S med Dyna-VT transmisjon, som han bruker til brøytestikking og massetransport.
Fullforsvogner fra SILOKING har lenge vært populære i Norge. Vognene sikrer god forkvalitet, riktig strålengde og gode blandeforhold på grovfôr og kraftforet. Men når kvotene blir større og flere hundre dyr skal fôres, kan det bli tidkrevende med traktordrevne blandere. Da kan det være lurt å investere i en selvgående SILOKING SelfLine 4.0, som gir opp til 50% tidsbesparelse.
Høye fjell og dype daler er hva som kjennetegner Norge og det norske landbruket. Jordene er bratte og med ujevne flater. Da er det viktig å ha traktor og utstyr som er tilpasset bruken. I Rauland driver Tarjei Minde Haugo med grasproduksjon til 120 melke-geiter, 12 kuer og 20 storfe.
På Fiskå i Vanylven møter vi brødrene Per Berge og Stein Rusten Berge som driver Berge samdrift. Sammen driver de med produksjon av kjøtt og melk, og drifter 2000 mål med gras.
Det er vanskelig å ikke legge merke til de når vi parkerer ved Skau Gård på Brøttum - en Fendt 1050 og en Fendt 942, begge i svart og med digre vegetasjonsfreser montert. Jobben som utføres krever stabilitet og kraft. Og kraft nok har de - med totalt 932 HK fordelt på de to traktorene, må selv gråstein vike.
På Søndre Ødeby Gård på Enebakkneset er det et merke som gjelder, nemlig Massey Ferguson. Med MF-traktorer og full MF-grasutstyr rekke, sikrer gutta best mulig surfôr til sine Tiroler Grauvieh.
I Landsmarka i Telemark møter vi Henrik Kjeldsen som driver 1600 mål på Holla gård. Gården har han forpaktet i sju sesonger, men har vært inkludert i drifta helt siden 13-års alderen, da hans far forpaktet den. På disse årene, er det mye som har endret seg.
Økende frø- og gjødselpriser har gjort at vi setter større krav til jobben såmaskinene gjør. At de er presise, gir riktig såbilde og ikke minst at de også kan bruke andre gjødseltyper enn mineralgjødsel.
Teleskoplastere har vært et sjeldent syn på norske gårdsbruk, men vi skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark før vi ser disse praktiske maskinene på de fleste større gårdsbruk. Men med Massey Ferguson sin nye teleskoplaster-serie, blir nok synet også vanlig i Norge.
Den ene broren driver gård, den andre traktormuseum. Familien Kjølberg i Trøgstad har hatt Massey Ferguson i blodet siden den første Gråtassen rullet inn på Bratvedt gård i 1947.
Storåsen AS driver vintervedlikehold på Sjusjøen og brøyter 1300 hytter, hele sentrumsområdet samt to kommunale roder og fire fylkesvei roder.
Hadeland Maskindrift har ansvaret for store deler av vintervedlikeholdet i Oslo, og deres fire Massey Ferguson 1740 er viktig for å få jobben gjort.
Sondre Bye og Kenneth Delerud driver begge med brøyting i Oslo på vinterstid, og begge kjører Fendt 516. En smidig og oversiktlig traktor som virkelig leverer.
Entreprenør Dag Håvard Muldbakken investerte i en Massey Ferguson 8S med E-Power girkasse, som han bruker til brøyting på fjellet.
På Sørre Kongslien gård i Vang i Valdres trengte de en traktor til alt fra skogsarbeid til pløying uten at den er for stor eller avansert. Da traff Massey Ferguson 5711 M blink.
Da Straumsnes Mjølk og Kjøt DA trengte ny traktor falt valget på Massey Ferguson 5S fra Eiksenteret Førde. Den allsidige traktoren løser mange ulike oppgaver i samdriften og sjefen sjøl trives godt bak spakene.
Med fôrproduksjon, ammekyr, skogsdrift og snekkervirksomhet har ikke bonde Arne Bøhler tid til driftsstans. Rask service og pålitelig maskinpark var utslagsgivende da han valgte Eiksenteret som leverandør, og Fendt over hele linja.
Å produsere et godt surfôr som gir mindre klimabelastning er målet til storfebonden, Kim Viggo Weiby, som skriver doktorgrad om temaet. Med grasutstyr fra Massey Ferguson har han og ektefellen Hans Johan Grjotheim full kontroll på prosessen.
Da Magnus Østingsens gikk over fra rundballer til plansilo, falt valget på ei lessevogn fra Fendt. Med store hjul, lav vekt og med rotorinnmating tilfredsstiller Tigo 40 MR hans behov for produksjon av grovfôr.
Torkell Seielstad hos Skeikampen Alpinsenter gleder seg stort over deres nye MF 1765 M. Traktoren blir brukt til snøbrøyting ved hoteller vinterstid og til vedlikehold av golfbanen og gruskjøring sommerstid.
Rune Henriksen og Terje Fossen-Hellesjø har gjort omfattende forsøk med grubbesåing av rybs, raps og fangvekster på Romerike. Ved hjelp av en HE-VA Sub-Tiller med to Multi-Seeder så-aggregater har de oppnådd lovende resultater.
Melkebonde og entreprenør Jan Magne Johansen fra Balsfjord kjøpte en ny MF 6718S i vinter med MF Connect. Det har gjort det enklere for ham å fakturere kundene riktig, samtidig som han har full kontroll over eget time- og drivstofforbruk.
Knut André Trydal hadde allerede lang erfaring i traktorsetet da han 1. januar i år etablerte entreprenørselskap sammen med barndomskameraten Ivar Uleberg. Med på lasset var en MF 7718 S. Den bruker han blant annet til å rydde snø rundt fjellbygdene i Setesdal.
Stig Gammelsrød og sønnen Harald driver økologisk produksjon av melk og grønnsaker. De er avhengige av effektiv og godt fôringsutstyr som gir en homogen fôrblanding, og valgte derfor Siloking TrailedLine 4.0 fra Eiksenteret.
Melkebonde Einar Venjum var på jakt etter en enkel og ukomplisert traktor til gården i Hafslo. Han endte opp med en Massey Ferguson MF 5711 Global fra Eiksenteret Sogndal. Etter et drøyt års drift har den vist seg som et solid og driftssikkert valg.
I august leverte Eiksenteret Kløfta den første Fendt IDEAL-treskeren i landet til bonde John Henrik Gjørven i Odalen. Den nye generasjonen skurtreskere fra Fendt har en rekke nyvinninger som gir stor kapasitet og god kvalitet på treskingen.
Kornprodusent Håkon Bjørnstad fra Blaker er opptatt av redusert jordbearbeiding for å være mest mulig effektiv og miljøvennlig. Med en Junkkari M300 Plus såmaskin som legger såkorn og gjødsel i samme labb har han fått gode resultater i år.
På Forus Travbane jobber de kontinuerlig med å sikre et best mulig underlag til de 40 årlige hesteløpene. Grusen skal verken være for fast eller for løs. Til å spre vann og skrape banen bruker de en Fendt 516 Vario.
Storfeprodusent Espen Jellestad på Jæren er opptatt av å produsere Limousin-kjøtt av høy kvalitet og samtidig drive miljøvennlig. Derfor har han investert i en Fendt 5204 sprederive, som gjør at han får nesten dobbelt så mye gras i rundballene. Etter egne beregninger sparer han inn riva på tre år.
Austbø Maskin driver entreprenørvirksomhet på Jæren. Siden 2008 har de kun kjørt Fendt. Bakgrunnen for valget var ønske om sikkerhet for sjåførene. I dag er komfort og presisjon like viktige faktorer og den nyeste traktoren er en Fendt 724 Vario.
Med kombinasjons-slåmaskin og MF Guide fra Massey Ferguson kan landbruksentreprenør Christian Seglem på Jæren slå tre ganger så mye gras på samme tiden. Siden han fikk slåmaskinen i hus har han slått 3000 mål.
Kjøttprodusent Ole Wegard Iversen på Smøla har valgt en Fendt 516 S4 som hovedtraktor på gården. Med ekstra brede hjul og VarioGuide med RTK kommer den til sin rett på myrlandet ute i havgapet.
Årets store nyhet fra Massey Ferguson er den revolusjonerende nye 8S-serien med splitter nytt design, svært støysvakt førerhus og nye transmisjoner. I mars testet Jan Storbækken fra Tolga toppmodellen 8S-265 – og han likte det han så.
For fem år siden hadde verken Kim Viggo Weiby eller Hans Johan Grjotheim noen tanker om å drive gårdsbruk. Nå har de aktiv avlsbesetning på Tiroler Gråfe med salg av livdyr og kjøttproduksjon på Enebakkneset. De har tatt kontroll over hele grasproduksjonen med redskap fra Massey Ferguson.
Gulrotdyrker Jørgen Holmen i Carota Maskin AS på Smøla hadde vurdert å kjøpe VarioGuide med RTK i flere år, før han endelig tok avgjørelsen i fjor. Investeringen er allerede tjent inn.
Ingebrigt Bævre fra Surnadal dyrker korn og gras. Han ønsket en større plog og er en av de første i Norge med Ovlac-plog fra Eiksenteret. Han er positivt overrasket over kvalitetene til plogen og gleder seg til å pløye dypere til høsten.
Torleif Staknes fra Bølandet på Nordmøre tok over familiegården i januar 2020. Den driftige 23-åringen har alltid likt seg godt i fjøset. Med en ny MF 5712S fra Massey Ferguson på gårdstunet håper han å bygge videre på tidligere generasjoners verdiskapning.
Kornprodusent Ebbe Maurtvedt fra Mysen bruker MF Guide med RTK for bedre presisjon og økonomi. Det gir ham dessuten en mer behagelig hverdag. Nå har han investert i en ny Massey Ferguson MF6718S Dyna-VT med lesseapparat og sprøytehjul.
Entreprenørfirmaet SL Maskin AS i Aure på Nordmøre bruker traktor til blant annet snøbrøyting og massekjøring. Etter at de byttet til Fendt fra Eiksenteret Midt-Norge har de virkelig fått øynene opp for Vario-transmisjonen.
Naboene Tor Einar Søråsen og Marius Hammer på Grinder i Solør bestemte seg for å samarbeide om ny redskap da begge skulle oppgradere maskinparken. Valget falt på Grimme GL firerads potetsetter med hydraulisk drift.
På Sve gård i Vågå dyrker de fjellmandel, produserer sauekjøtt og destillerer brennevin. Siden far Harald Sve Bjørndal har blitt ordfører i kommunen er det brødrene Ola og Thor Sve Bjørndal som står for driften. De er fjortende generasjon på den tradisjonsrike gården.
Storfeprodusent Ole Johan Lysberg i Overhalla er først i Norge med Siloking fullfôrvogn fra Eiksenteret. Vogna har vært lett å ta i bruk, og med trådløs kommunikasjon får han samme informasjon både i traktoren og på en ekstra skjerm i hjullasteren.
Ola Håkon Ourom fra Tretten i Gudbrandsdalen var på jakt etter en ny traktor som passet hans behov som melkebonde. Bestefaren hans hadde en Gråtass for 60 år siden, og nå står det nok en gang Massey Ferguson på tunet.
Per Steen Jensen fra Løddesøl utenfor Arendal hadde egentlig ikke tenkt å kjøpe traktor. Siden den han hadde trengte flere reparasjoner ble han likevel fristet, og endte opp med en MF 5713 S fra Eiksenteret Rykene. Det har han ikke angret på.
Da Alf Ingve Taksdal mistet høyrehånda i en ulykke så han seg om etter noen som kunne hjelpe ham å komme tilbake i traktorsetet. Den 21 år gamle mekanikeren Thomas Ueland hos Eiksenteret Varhaug så løsningen, og utstyrte en Fendt 716 S4 med armlene på venstre side.
Lars Kjuus skrev master-oppgaven sin om redusert jordarbeiding i 1990. Samme år overtok han familiegården på Årnes og satte teoriene ut i praksis. De siste årene har han benyttet en HE-VA Triple-Tiller både høst og vår.
Vegvesenet hadde neppe moderne traktorer i tankene da de bygde riksveien 55 i Balestrand. Det hadde heller ikke forfedrene til Morten Fjærestad da de bygde småbruket oppe i bakkene. Da er det godt det finnes traktorer som er lave nok, som MF 3709 AL med lav hytte.
Stig Morten Skurtveit var innom Eiksenteret Bergen da han så en MF 5713 S Next Edition på utstilling. Han bestemte seg der og da for en sortlakkerte traktoren med mye ekstrautstyr, og fikk lakkert flere detaljer i samme farge.
I 1975 var Anders Strande lei skolen og tok seg et friår for å skru Massey Ferguson hos Torkel Nore. Siden har det stort sett gått i røde traktorer for bonden som har bygd seg opp en stor gårdsdrift på Norderhov sør for Hønefoss.
Kristian Brateng Fremstad tok over hjemgården i Hunndalen på 70-tallet, og drev den i 40 år før sønnen Arne Joachim overtok. Service fra Eiksenteret Gjøvik har bidratt til en enklere hverdag oppe i dalsiden.
Jakob Jødahl var bare 26 år gammel da faren brått gikk bort og han måtte ta over ansvaret på hjemgården på Blaker. To år senere begynte Bjarne Tønsberg hos Eiksenteret Bjørkelangen, og siden har de to kjent hverandre.
Aleksander Svendsen fra Kopervik på Karmøy byttet nylig en MF 5713 S i en MF 6716 S for å ta unna stadig større oppdrag. Den 20 år gamle entreprenøren har travle dager, og da kommer god komfort og ekstra hestekrefter godt med.
Åmli-bonden Kjetil Olstad bruker Fendt 313 Vario som allroundtraktor på gården. Med mye krefter, lav egenvekt og høy komfort takler den alle oppgaver, både ute på jordet og langs veien, fra rundballepressing om sommeren til snøfresing om vinteren.
Olve Gumdahl fra Svorkmo utenfor Orkanger tok sats og bygde nytt fjøs i 2011. I dag har han en kvote på 350 000 liter og nærmere 500 mål gras. Han kjører en Fendt 516 som kom til gården for tre år siden.
Ivar Helmen fra Granavollen driver både gård, er anleggsgartner og er med og driver Gårdreform Snø og Grønt AS. Det blir mange timer i traktorsetet og da er det godt å ha en Fendt til å gjøre jobben litt mer komfortabel.
På gården Falkenberg i Marker har det vært Massey Ferguson siden 50-tallet, men selv om Per Øivind Falkenberg Krog er merkebevisst er det én faktor som er enda viktigere for ham enn den røde lakken på panseret.
Alf Utby fra Målselv produserer poteter i sandjord og har til tider behov for mye vanning. Med en Fendt Rogator 355 slepesprøyte har han fått kapasiteten han ønsker seg.
Da Helge Loftsgarden skulle kjøpe seg ny allroundtraktor til grasproduksjonen på gården, var pris, nærhet til leverandør og service viktige faktorer. Valget falt på en MF 7718 S med frontlaster fra Eiksenteret Hjartdal.
Mens andre ungdommer var travelt opptatt av russetiden sin investerte Espen Hytjan i sin første traktor. Etter hvert har det blitt mange traktorer på entreprenører, og i mai kjøpte han en MF 7718 S fra Eiksenteret Kløfta. Service og oppfølging ble avgjørende for valget.
Yngve Fardal driver melkeproduksjon innerst i Fuglesetfjorden i Høyanger. Med bratt terreng og mye nedbør kunne grasproduksjonen vært en utfordring, men med lette og sterke Fendt-traktorer er det uproblematisk.
Entreprenør og bonde Ole Johan Lysberg fra Overhalla er den første i landet som har investert i en av toppmodellene i Fendt TIGO-serien. Etter to slåtter er han imponert over kapasiteten, og mener vogna lever opp til forventningene.
Rolf Magne Oustorp fra Rakkestad var først i Norge med en Fendt Rotana 160 V variabelkammerpresse. Erfaringene etter de første 440 rundballene forteller om en letthåndterlig og fleksibel presse.
Entreprenør og bonde Rune Henriksen fra Nes i Akershus bruker en HE-VA Sub-Tiller for å løsne kjøreskader på den tette jorda langs Glomma. På deler av jorda har det vært et være eller ikke være for lønnsom drift.
Når du får en matkasse fra «Godt Levert» på døra er sjansen stor for at grønnsakene kommer fra Huseby Gård i Lier. Samme familie har drevet her siden 1800-tallet. På det meste har de 70 personer i arbeid, og det går i Massey Ferguson-traktorer over hele linjen.
Jan Ingve Nærland kommer fra en familie der det har vært Massey Ferguson i generasjoner. Våren 2019 investerte de i en MF 5710 S, den niende i maskinparken og den første med GPS. Det viste seg å være rett valg.
Etter noen år i annen jobb tok Snorre Forsbakk fra Fauske opp igjen jobben som landbruksentreprenør sommeren 2018. Til årets sesong investerte han i en toppspesifisert Fendt 724 med AutoGuide RTK og angrer ikke ett sekund.
Romerike Maskinlag ønsket å bli mer effektive når de slo gras. Etter sonderinger i markedet falt de ned på en Fendt trippelslåmaskin trukket av en Fendt 516 Vario. Det har gitt dem en helt ny hverdag ute på jordet.
Lars Ole Lillebudal og Kåre Malum fra Budal i Sør-Trøndelag driver melkeproduksjon og kjøttproduksjon i samdrift med to andre. For å være mest mulig effektive har de investert i en Fendt 516 Vario med VarioGuide RTK. Det gir centimeter-presisjon ute på jordet.
Det ble gull til Bergen da Jørn Hafslund fra Ostegården gikk til topps i World Cheese Awards med sin Fanaost. Den kvalitetsbevisste bonden har sverget til Fendt siden 1992, og har akkurat fått en ny Fendt 211 med frontlaster hjem til gården.
Entreprenør Ragnar Brunes fra Stavn i Hallingdal jobber med snøbrøyting om vinteren, og med graving og hyttebygging om sommeren. Han har virkelig fått sansen for den nye oljebaserte automatkoplingen som nå benyttes på en del av 2-trinnsfresene fra DALEN.
Da faren til Olav Høyheim Einan døde brått for fem år siden, tok Olav over familiegården i Luster, bare 24 år gammel. I november ble han kåret til Årets unge bonde 2018 og fikk ros av landbruks- og matminister Bård Hoksrud for sin vilje til å satse på landbruket som arbeidsplass.
Arne Bøhler har investert i en Fendt 1290 Big Baler firkantballepresse. Den bruker han til å presse gras til hestefôr på hjemgården. Han klarer opp mot 140 baller i to meters lengde på en time, og har tatt unna et jorde på 50 mål i løpet av tre kvarter.
Jan Eivind Ellefsen har hatt bortimot 20 forskjellige Massey Ferguson-traktorer. I juni fikk han en MF 8740 S – den absolutte toppmodellen – til gards. Ifølge den erfarne bonden og entreprenøren er dette den beste han har kjørt.
Linåkertunet Bo og Rehabilitering i Ringebu har hentet hjem en Gråtass til demensavdelingen. Den vekker gode minner hos mange som husker at det stod en slik traktor på gårdstunet i ungdommen.
Entreprenør og gårdbruker Jon Kristian Ruud fra Nannestad kjøpte sin første Fendt før jul i fjor. Etter over 700 timers kjøring har han fått bekreftet det han trodde på forhånd: Fendt er et trygt kjøp både når det gjelder service, driftskostnader og kjørekomfort.
Jan Håvard Solhus fra Røros overtok familiegården bare 21 år gammel. Med faren Henrik som viktig støttespiller, har han stadig utvidet driften. I fjor bygde de et rekordstort fjøs, og de brøyter hele vinteren. Da trenger de tryggheten og effektiviteten Fendt gir i hverdagen.
Da Lars Mæle fra Haus utenfor Bergen bestilte seg ny Fendt 211 Vario under Dyrsku’n i fjor, hadde kona Linn Agate Mæle bare ett krav: rosa felger. Nå står traktoren på gårdstunet, og begge er fornøyde med nyanskaffelsen.
I mer enn 10 år har Egil Ekrehagen vedlikeholdt kunstgressbaner i Oslo og Bærum. I samarbeid med Eiksenteret Hønefoss tester han nå en Fendt 211 Vario P med brede Nokian Country King traktordekk.
Per Tomas Hunderi fra Lærdal var blant de første i landet med en MF 4709 Global i stallen. Entreprenøren trengte en liten traktor med nok hestekrefter, og etter noen måneders bruk er han godt fornøyd med valget.
For fem år siden skrev Eikebladet om orkdalingene Rune Aunemo, Arne Rø Leistad og Erik Aune. Til sammen har de nå kjørt 21 000 timer i all slags vær og med all slags last. Én ting er de enige om, og det er at de ikke angrer på traktorvalget
Da EF Drift startet i 2012 var de tre mann. I 2016 tegnet de ny kontrakt med bydeler sørøst i Oslo. Med sju nye traktorer fra Eiksenteret Kløfta står de foran noen travle år.
Siden 2000 har Maskinentreprenør Bjørn Furu hatt nesten 30 Fendt-traktorer. Han var så fornøyd med sine fire sorte Fendt-modeller at han like godt fikk lakkert en 30-tonns Kobelco gravemaskin i samme farge. Da snakker vi Men in Black.
Roald Straume driver mjølkeproduksjon på Radøy nord for Bergen. For ham er MF 3600-serien den perfekte traktoren både til grashøsten og i skogen. Derfor har han tre stykker, og nå som de går ut av produksjon bytter han de to eldste i to splitter nye.
AF Gruppen bygger 23 km firefelts motorvei mellom Tvedestrand og Arendal. Det krever solid utstyr som tåler høy bruk. Derfor har de investert i tre høyt utstyrte Fendt 826 Vario, som blant annet brukes til dieseltransport, vanning og frakt av mindre maskiner.
Lundstad Grønt AS driver produksjon av grønnsaker på Toten. De har investert i tre MF 5712 SL som først og fremst skal brukes til innhøsting og annet lasterarbeid. Kombinasjonen av frisiktpanser med vendegir og hurtiggir på lasterspaken ble avgjørende for handelen.
Avinor har kjøpt tre spesiallakkerte MF 6718 S til flyplassene i Sogndal, Evenes og Florø. Firesylindret motor med 200 hk og enkel tilgang på deler og service var to av årsakene til at Eiksenteret fikk kontrakten.
Den gamle Fendt-en til Skjærgaarden Gartneri hadde gått 23 000 timer, så det var på tide å oppgradere. De valgte en ny Fendt 211 og fikk den spesialtilpasset med høye hjul hos Pfanzelt Maschinenbau-fabrikken i Tyskland.
Andreas Wiese bestemte seg for å bli bonde da han var 35 år, og kjøpte en klassisk vestlandsgård. Der har han melkegeiter og sau, og snaut 170 mål gras. Behovet for en kompakt traktor med lavt tyngdepunkt resulterte i kjøp av en MF 4707.
Det har alltid stått en Fendt på tunet hos Jon Froestad i Vikersund, så da han skulle investere i egen firkantpresse var valget enkelt. Etter en sesong med Fendt 990 er erfaringene gode. Det er lite plunder og heft, og kundene liker størrelsen på ballene.
Pondus-entusiast Ingrid Venger Hansen jobber ved Holmenkollen Dagsenter. Da hun så en konkurranse på Facebook der premien var en Husqvarna-motorsag fra Eiksenteret kastet hun seg på. Det ble en spesiell opplevelse.
Tor Henrik Viken dyrker nærmere 400 mål med salat, gulrot, potet og kålrot på familiegården i Frosta. I vår investerte han i en MF 5713 SL med fabrikkmontert Auto-Guide 3000, og erfaringene er så gode at han planlegger å utvide GPS-bruken til neste år
Inge Gustavsen fra Røyken kjører mange tunge lass i bakkene ned mot Drammensfjorden. Med GKN Traktor Retarder på sin MF 7726 Dyna-VT har kjøringen blitt både mer effektiv og komfortabel.
Entreprenør Jann Kristian Buvarp fra Byåsen kjøpte sin første traktor for konfirmasjonspengene i 2003. Det har blitt flere merker opp gjennom årene, men nå er det Fendt som gjelder. Faktisk har han hele sju stykker.
I 2016 er det 30 år siden MF 3000 kom på markedet. Den fikk en tøff start, men ble etter hvert en populær modell. Olaf Ougland har hatt sin MF 3065 i daglig drift siden 1991 og er fortsatt glad i traktoren.
Da Nina Viddal først tenkte tanken om å produsere vin på familiegården Haula på Sunnmøre lo hun av seg selv. Så begynte hun å lese seg opp, og i mai ble 550 drueplanter satt i jorda. Hun har investert i en MF 3640 S for å komme til mellom rankene.
MF 7700-serien er utviklet for profesjonelle bønder, med fokus på kraft, komfort og effektivitet. John-Arve Remman fra Frosta og Petter Andreas Devik fra Otterøya i Nord-Trøndelag har valgt å investere i hver sin.