Skip to main content
Til toppen
Gjør hengeren vårklar

Husk å rengjøre og sjekke tilhengeren før du tar den i bruk på våren. Foto: Tiki Tilhengere.

Gjør hengeren vårklar

Er det på tide å hente fram tilhengeren etter vinteren? Da er det lurt å ta en liten vårklargjøring. Her er de viktigste tingene du bør sjekke, men først bør du sørge for at den er rengjort.

Tekst: Lars Ovlien | Foto: Tiki Tilhengere

– Hvis du ikke rengjorde tilhengeren før du satte den bort for vinteren er det en god start å vaske den. Hengeren kan og bør vaskes jevnlig for å opprettholde god kvalitet og funksjon. Spyl og vask den med rent vann, eller bruk de samme vaskemidlene som du bruker på bilen, sier Dag Foseid i Tiki Tilhengere.

Han har flere gode råd for å sikre lengst mulig levetid og best funksjon av hengeren.

– Det er lurt å gå over tilhengeren og se til at alt er helt og ikke bøyd. Sjekk for rust eller andre skader, spesielt på ramme og aksling. Smør opp karmlåsene og hengslene for å sikre lett bruk på varehengere. Ved skade på aksling eller ramme må den ikke brukes, men inn på verksted for utbedring, understreker han.

Husk å sjekke:

  • Lufttrykket i begge dekkene. Du finner dette i brukermanualen.
  • Bremsene fungerer som de skal, og bytt vaiere som går tregt. Hvis bremseskoen er slitt bør du få byttet det på et godkjent verksted, og da bytte på begge sider av samme aksling. Juster bremsene så de griper tidlig i oppbremsingen.
  • Kulekoblingen skal bevege seg ut og inn, være hard å trykke inn, men bevege seg jevnt. Hvis ikke kan demperen i kulekoplingen trenge utskiftning, eller den trenger påfyll av fett.
  • Hvis det er en skrapelyd eller andre ulyder fra hjullagrene bør de skiftes ut.
  • Sikkerhetsvaieren må være uskadet, hel og festet til koblingen.
  • Braketten til nesehjulet skal stramme godt, så det ikke er noen sjanse for å miste nesehjulet under transport. Sjekk at nesehjulet er helt og ruller godt. Hvis ikke bør du smøre det opp eller bytte det ut.
  • Bytt lyspærer som ikke fungerer eller bytt hele lykten hvis det er mye korrosjon i den. Bærer kontakten preg av mye irr eller det er dårlig kontakt bør den byttes ut.
  • Hvis tilhengeren har bladfjærer, anbefales det å smøre festeendene til bladfjærene med fett en gang i året.
  • Smør opp hansken på kulekoblingens, slik at de mekaniske delene flyter fint.

Her finner du tilhengere fra Eiksenteret

Du finner mer informasjon om Tiki Tilhengere på deres hjemmesider eller du kan laste ned brukermanualen her.

Lenker
Min side