Skip to main content
Til toppen

Bondevettreglene

Viste du at det å være bonde er blant et av Norges farligste yrker? I følge Bygdeforskning (2013) utsettes minst 6% av bønder for en ulykke med personskade hvert år. Dette er ulykker som er typiske "skulle bare"-ulykker som fint kunne vært ungått, men det er også ulykker som oppstår under arbeid med farlig teknisk utstyr. Derfor har har vi ved Eiksenteret, i samarbeid med norske bønder, laget bondevettreglene. 

Under her får du en oversikt over alle bondevettreglene. Vil du vite mer om hver enkelt regel kan du enten trykke på den regelen du vil vite mer om, eller bla lenger ned på siden. 

Eiksenteret ønsker å sette mer fokus på bondens helse, og bondevettreglene er en del av dette fokuset som vi har valgt å kalle "Med hjertet for bonden" Eiksenteret har derfor inngått et samarbeid med First Aid Nordic, slik at vi kan tilby en rekke førstehjelputstyr som er tilpasset livet på gården, hjertestartere og andre livsviktige løsninger. 

Eiksenteret kan også tilby førstehjelpskurs og kurs i bruk av hjertestarter med dyktige og erfarende instruktører. 

I tillegg finner du alltid, sikkert og profesjonelt verneutstyr hos Eiksenteret. Skulle du havne i en ulykkessituasjon er det viktig at telefonnummerne til de diverse nødetatene sitter i hukommelsen, så husk at 110 er Brann, 112 er politi og 113 er ambulanse. 

Bondevettregel #1 - Si alltid fra hvor du er.


Gården er en farlig arbeidsplass. Følge bygdeforskning (2013) utsettes om lag 6% av alle bønder for ulykker med personskader, hvert eneste år. Eiksenteret ønsker å være med på å minimere både skaderisiko og skadeomfang hos våre kjære bønder. Derfor har vi laget bondevettreglene. 

Skulle uhellet være et faktum er det viktig at de rundt deg vet hvor du er. Ofte skjer ulykker når man venter det minst, og såkalte «skulle bare»-ulykker skjer støtt og stadig. Hvis ingen vet hvor du befinner deg, kan tiden det ta å få hjelp være lengre enn nødvendig. Dette kan også medføre at skadeomfanget øker. Vet derimot dine nærmeste at du «tar en tur i fjøset», vet de også hvor de skal lete om du ikke dukker opp til middagen. 

Skulle det skje noe med andre, eller skulle man trenge deg av noen grunn, vet man jo hvor du er. Dette er både praktisk og viktig å informere de rundt seg hvor man er.

Bondevettregel #2 - Ha alltid med deg mobiltelefon.

Vi har for lengst avskaffet både røyksignaler og faksmaskiner. Fasttelefonens tid er forbi, og telegrafen har for lengst gått konkurs. I dag kommuniserer vi med mobiltelefonen, og det tar ikke lange tiden før noen svarer i andre ende.

Skulle uhellet skje er det utrolig hendig at man kan fiske opp mobiltelefonen og kontakte noen som kan hjelpe. Jo fortere man får tak i noen, jo bedre, og med mobiltelefonen innenfor rekkevidde får man tak i både nabo og ambulanse med bare et par kjappe tastetrykk. Man finner alltid hjelp med mobilen i nærheten.
Skulle man ramle utfor en stygg ulykke er det viktig og huske at man når brannvesenet på 110, politiet på 112 og ambulansen på 113.

Mobilen er også fin å ha for generell kontakt. Kunder og samarbeidspartnere er ikke avhengig av å nå deg i kontortiden og hverdagens mange gjøremål er bare et tastetrykk unna. 

Bondevettregel #3 - Kle deg alltid etter arbeidsoppgavene og værforholdene.

Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær heter det. Mang en forkjølelse og unødvendige sykdomsdager skyldes dårlige valg av klær, og en unødvendig, sengeligende dag ekstra kan koste deg dyrt. 

Spar deg for sykedager og lange, slitsomme dager med høyforbruk av lommetørkler og nesespray. Det er viktig og ta vare på helsa si, og riktig valg av klær er et steg i riktig rettning i denne sammenhengen. 

Bondevettregel #4 - Ha alltid med deg førstehjelpsutstyr og refleksvest i traktor og skurtresker.

Når skaden først har skjedd finnes det utallige ting i førstehjelpsskrinet ditt som kan redde og minimere skadene dine. Spar synet med skyllemidler og stopp blødninger med den medfølgende bandasjen. Er det lengesiden du har oppdatert førstehjelpsutstyret ditt? Det er viktig og huske å fylle på med utstyr ettersom førstehjelpsutstyret blir brukt.

Det er også viktig og alltid ha med en refleksvest. Skulle man måtte stoppe langs veien, er det fort gjort å ikke bli sett om man ikke har på vest. Husk å vær synlig for andre på veien.

Bondevettregel #5 - Bruk alltid sikkerhetsbelte i traktor.

Som med alle andre kjøretøy som beveger seg i høy fart, og som står i fare for å møte andre trafikanter kommer sikkerheten først.

Uavhengig av hvor mye man stoler på egne kjøreferdigheter kan man ikke styre andres. Ulykker kan skje med hvem som helst. For eget liv og helse – følg alltid regel nummer 5!

Bondevettregel #6 - Bruk alltid egnet verneutstyr.

En av de største heltene når det kommer til å minimere skade er verneutstyret. Det er nettopp derfor bondevettregel nummer 4 er så viktig.

Å skade seg på farlig utstyr fordi man har droppet visiret er utrolig unødvendig. Riktige arbeidsklær, hansker og beskyttelse kan være livsviktig og det er noe av det dummeste og droppe, når du innerst inne vet at det er nødvendig. 

Du finner et stort utvalg verneutstyr hos Eiksenteret. 

Bondevettregel #7 - Sett deg inn i sikkerhetsforskriftene til traktor og redskap.

Det er mange som stoler på egne erfaringer og lar bruksanvisningen ligge i skuffen. Ikke gjør det!

Store og potensielt farlige maskiner og redskap kan ha variabler som gjør at selv mange års erfaring ikke strekker til. Vær sikker på at du setter sikkerheten din først, og lærer deg redskap og maskiner slik det er ment. Slik sparer du deg for unødvendige glipper og potensielle skadesituasjoner.

Bondevettregel #8 - Ta deg pauser og stopp i tide. Husk at uten mat, drikke og hvile duger bonden ikke.

Ikke jobb på sparebluss. Fysisk arbeid er krevende for energien, og med lav energi kan man fort sette seg selv i farlige og usikre situasjoner. Sørg for å få nok hvile og nok påfyll av energi slik at hjernen alltid er skjerpet og til stede.

Vi vet at arbeidsdagene til bonden til tider kan være lange og utmattende og da er det ekstra viktig og ta seg tid til å gi kroppen en pause i ny og ne. 

Bondevettregel #9 - Ta imot hjelp fra andre. Lytt til erfarne fagfolk.

Det er ingen som tviler på kunnskapen din, men i mange situasjoner kan råd og hjelp fra andre gi nye synsvinkler og skape nye, gode rutiner. Spesielt smart er det å høre på hva ekspertene har å si, slik at man kan ta med seg deres vel gjennomtenkte vurdering videre i egen hverdag.

Eiksenteret strever etter å alltid hjelpe deg best mulig, og videreføre vår ekspertkunnskap til deg når du lurer på noe. Det er ikke farlig å spørre etter hjelp. 

Bondevettregel #10 - Ta vare på deg selv og medbønder. Plei det sosiale nettverket ditt.

Det kan fort bli både slitsomt og ensomt å sitte alene på traktoren hver bidige dag. Det gjelder både deg og dine kollegaer. Sørg for å opprettholde kontakt med de rundt deg.

En god tone med dine medbønder er bra for nettverket ditt, men også din og andres mentale helse. Ta vare på hverandre, det er viktig! 

Lenker
Min side