Til toppen

Hvordan velge riktig motorsag? 

Hva er den beste motorsagen for dine spesifikke behov?  Enten du skal ta ned et par trær i hagen eller driver skogbruk, finnes det en motorsag som er tilpasset oppgavene og kriteriene du ønsker å legge mest vekt på.  På Eiksenteret vet vi at som forhandlere er vi din fremste ressurs for å sikre at du får riktig motorsag  - så kom innom ditt nærmeste Eiksenter og la oss veilede deg frem til den rette motorsagen for deg.  For oss på Eiksenteret stopper ikke handelen når motorsagen er kjøpt. Vi har eget småmaskinverksted hvor våre dyktige medarbeidere stiller opp når du måtte trenge oss.

Ting å tenke på når du skal velge motorsag

For at vi best mulig skal hjelpe deg med å finne den optimale motorsagen bør du tenke gjennom hva du skal bruke den til. Hva er viktige egenskaper for deg og hvilke ønsker har du for motorsagen?   

 • Hva slags bruker er jeg?
  • Hvor mye erfaring har jeg med motorsag? 
  • Hvor ofte skal jeg bruke motorsagen?
 • Hvordan kommer jeg til å bruke sagen?
  • Når på året kommer jeg til å bruke motorsagen?  
  • Hva slags type trær (harde eller myke) kommer jeg til å felle?
  • Hvor store trær kommer jeg oftest til å felle?
 • Hvilke funksjoner er viktig for meg?
  • Hvor viktig er service- og vedlikeholdsfunksjonene?  Du kan spare tid på vedlikehold av motorsagen din om luftfilteret og drivstoffpumpen er lett tilgjengelige, og  det er lett å stramme kjedet.
  • Bør motorsagen ha varme i håndtaket, tilpasset vinterbruk?
FIRE TYPER MOTORSAGER

Profesjonelle sager er motorsager med maksimal ytelse og optimal ergonomi. De er laget for profesjonell heltids- eller deltidsbruk og er ofte tilgjengelige med varme i håndtakene.

Allroundsager er robuste motorsager som er bygget på samme måte som profesjonelle sager, men med litt lavere ytelse. De er laget for deltidsbruk, for eksempel til vedhogst.

Forbrukersager er små, brukervennlige sager som er laget for hjemmebruk av folk som ikke bruker motorsag veldig ofte.

Trepleiesager er utviklet for profesjonelle arborister innen trepleie.
Kilde: Husqvarna.no

Viktige faktorer i valg av motorsag

 Når du skal velge ny motorsag er det verdt å merke seg noen egenskaper som kan lette arbeidet ditt. 

Størrelse: Effekt, vekt og sverdlengde

En viktig faktor når det gjelder hvilken motorsag du skal velge er størrelsen på motorsagen.  Med størrelse menes både slagvolum (cm3) og motorkraft (hk eller kW).  I tillegg er sverdlengde relevant. Ditt erfaringsnivå og oppgavene du skal gjøre innvirker på hvilken størrelse motorsag som er best for deg. 

 1. Erfaringsnivå:  Dersom du er nybegynner, velg en mindre motorsag som er lettere å håndtere.  Dersom motorsagen er for tung blir du sliten i armene og hendene, noe som over lengre tid utgjør en sikkerhetsrisiko. 
 2. Tretyper og størrelser på trær: Dersom du skal felle større trær, velg en større motorsag med mer kraft. Om du bruker motorsagen ofte kan det forenkle jobben din om du har tilgang til minst to forskjellige sverdlengder, slik at du kan variere lengden for ulike trestørrelser. Et kort sverd veier mindre og er enklere å håndtere ved kvisting. Et lengre sverd brukes for større trær.

 

Komfort: Vibrasjoner kan medføre skader

Vibrasjonnivå er viktig med tanke på komfort og potensielle belastningsskader på hendene.  For en en profesjonell bruker som benytter motorsagen regelmessig er det viktig å velge en motorsag med et lavt vibrasjonsnivå for å redusere belastningen på hendene. Et lavt vibrasjonsnivå gir også en mer komfortabel bruk. 

 

Skal jeg velge bensindrevet motorsag eller batteridrevet motorsag?

Med mindre du jobber  lange økter ute i skogen og  ikke har mulighet til å ha med flere ekstra batterier, er en elektrisk motorsag et utmerket alternativ. Skaff deg to batterier, og lad det ene mens du bruker det andre. Elektriske motorsager er også praktiske og komfortable å bruke, siden de har et lavt vibrasjonsnivå og lager mindre støy. I tillegg trenger du ikke å bekymre deg for gasser og utslipp.

Tips for jobbing med motorsag

Slik får du mest ut av motorsagen

Riktig valg av motorsag, godt vedlikehold og ikke minst riktig verneutstyr er viktig. Produktspesialist Oddmund Ihle hos Husqvarna Norge gir noen gode ...

Hvordan jobbe med en motorsag

Perfeksjoner dine motorsagferdigheter med Husqvarnas videoer om grunnleggende teknikker for sikker og effektiv bruk av motorsag. I denne motorsagveil ...

Husqvarnas motorsager gir topp ytelse, komfort og kompromissløs kvalitet

Effektive, pålitelige og med den nyeste teknologien kjennetegner Husqvarna, og du kan velge blant markedets bredeste modellutvalg. Motorsag fra Husqvarna er din pålitelige partner uansett hvilke utfordringer du står overfor; kraft, ytelse og design som dekker alle behov.  

Finn din neste Husqvarna motorsag hos ditt lokale Eiksenter, ta kontakt for å snakke med en av våre kunnskapsrike ansatte. Vi hjelper deg gjerne med å finne den modellen som passer dine behov.

Cramer motorsag, utvalgt med de strengeste krav til sikkerhet og med miljø for øyet

Spar kroppen for lyd og vibrasjonsproblemer, spar miljøet for utslipp og øk effektiviteten med en elektrisk motorsag fra Cramer. Cramers batterier passer alle maskiner med samme batteristørrelse, så her er det tid å spare i en hektisk hverdag. Du taper heller ingenting på at sagene er elektriske, da de jobber like godt som de som går på drivstoff.  

Du finner din neste Cramer motorsag hos ditt lokale Eiksenter. Vi har kunnskapsrike ansatte som mer enn gjerne vil hjelpe deg med å velge motorsagen som passer perfekt til dine behov.

Best i test

Best-i-test.nu har i november 2022 testet 23 motorsager for ulike typer arbeid fra merker som Stihl, Husqvarna og MTD. Best-i-test.nu oppgir at:  "For at en motorsag skal kåres til best i test, må den ha god ytelse for prisen, enkelt vedlikehold og høy byggekvalitet."


Husqvarna 135 - BEST I TEST MOTORSAG

- Kraftig arbeidshest for huseiere med mindre skogstomt

Begrunnelsen til best-i-test.nu: "Husqvarna 135 blir best i test, fordi den er en velbalansert motorsag med få vibrasjoner og mye kraft. Den passer huseiere med både små og store trær på tomten. Sverdet er ganske langt, men til tross for dette klarer motorsagen å komme gjennom det meste uten å slite. Kjedet er skarpt, og maskinen er godt bygget."

Kraftkilde: Bensin | Sylindervolum: 40,9 cm³ | Effekt: 2,01 hk | Tankvolum: 0,25 liter | Sverdlengde: 31,5 cm | Lydnivå: 89,7 dB (målt) | Vekt: 4,4 kg (unntatt skjæreutstyr) | Inkludert tilbehør: Sverdbeskyttelse


Husqvarna 545 Mark II - BESTE PREMIUMVALG

- Utmerket ytelse for huseiere med høye krav

Begrunnelsen til best-i-test.nu: "Husqvarna 545 Mark II er en kraftig motorsag for deg med en litt større skogstomt. Den er rask og ganske enkel å starte. Den har sin store fordel i hvor kraftig den er – det er et veldig bra drag i motoren. Motorsagen har klassiske kneppelokk for olje og bensin. De er smidige ved at de er verktøyløse og enkle å åpne selv med hansker på. Som med mange av Husqvarnas hagemaskiner er det lett å få tilgang til filtre og annet vedlikehold. "

Kraftkilde: Bensin  | Sylindervolum: 50,1 cm³ |  2,7 kW  | Tankvolum: 0,2 liter | Sverdlengde: 13" | Kjedeinndeling: 0,325" | Kjedetykkelse: 1,3 mm | Lydnivå: 116 dB | Vekt:  5,3 kg  | Inkludert tilbehør: Sverdbeskytter 

Neste skritt på veien til din nye motorsag

Uansett hvilken motorsag du velger hos oss får du kvalitet og mye for pengene. Du kjøper ikke bare en motorsag, men en forpliktelse fra Eiksenteret til å hjelpe deg med det du måtte trenge av  service og reparasjoner. Hvis utstyret stopper opp i kritiske øyeblikk er det godt å vite at Eiksenteret bare er en rask telefon unna. Sving innom ditt nærmeste Eiksenter så vi kan hjelpe deg finne den motorsagen som er rett for deg. Vi er ikke fornøyde før du er det!