Til toppen
Slik får du bedre spredenøyaktighet

Nå lanserer Rauch sin AXMAT duo-teknologi for kommersielt salg. Hele 54 radarsensorer leser spredebildet etter at gjødselen har forlatt spredeskiven, og justerer sprederen etter behov.

Slik får du bedre spredenøyaktighet

Rauch lanserer nå sin AXMAT-teknologi til AXIS H EMC gjødselspreder for kommersielt salg. Den halvmåneformede laserleseren består av 54 radarsensorer som leser spredebildet etter at gjødselen har forlatt spredeskiven – og justerer sprederen etter behov.

Tekst: Lars Ovlien  | Foto: Rauch

Rauch AXIS H EMC benytter i utgangspunktet torsjonsmomentet for å sørge for optimal spredenøyaktighet. AXMAT-teknolgien gir enda bedre nøyaktighet ved hjelp av visuell registrering. Den kan også sees i sammenheng med teknologi som Topcon CropSpec-avlingssensorer, forteller produktsjef Ole Jørgen Baarlid hos Eikmaskin.

AXMAT duo er utstyrt med 54 radarsensorer i en halvmåneform under spredeskiven på gjødselsprederen. Den skanner spredebildet på AXIS H EMC og evaluerer dataene fortløpende

– Programvaren kjenner igjen posisjonen, egenskapene og omfanget av spredebildet. Hvis dette ikke matcher ønsket spredebilde, vil dette bli justert i løpet av brøkdelen av et sekund.

Bedre resultat

I dagens landbruk er det viktig å utnytte innsatsfaktorene optimalt. Teknologi som AXMAT duo bidrar til optimal ytelse når du bruker både granulert og prillet gjødsel, og systemet har særlige fordeler ved mekanisk blandet gjødsel, hvor kornstørrelsen gjerne varierer veldig. Så fremt det er teknisk mulig, får du bedre presisjon.

– AXMAT tar hensyn til faktorer som påvirker spredebildet, som egenskapene til gjødselen og omgivelsene. Så kompenserer den for dette ved å justere gjødselsprederen automatisk. Dette skjer via de raske SpeedServo-aktuatorene, som stiller inn utslippspunktet på spredeskivene på begge sider av maskinen uavhengig av hverandre, forklarer Baarlid.

SpeedServo-aktuatorene stiller inn utslippspunktet på spredeskivene på begge sider av maskinen uavhengig av hverandre.

For proffene

AXMAT duo leveres kun til AXIS H 50.2 EMC®+W gjødselspreder. Denne er blant annet utstyrt med H-Drive hydraulikkteknologi og EMC-2 selvjusterende strømningskontroll. Kombinasjonen med AXMAT er utrolig spennende.

– Her får du en ny dimensjon i profesjonell gjødselteknologi. Kombinert med egenskapene som allerede ligger i EMC-maskinene, oppnår du selvjusterende gjødsling.

AXMAT-teknologien har vært kjent en stund og fikk gullmedalje på Agritechnica i 2013, men det er først nå Rauch tilbyr den for kommersielt salg.

– Vi er nå klare til å levere AXMAT i Norge, og interesserte kan ta kontakt med sitt Eiksenter, sier Baarlid.